News

Numărul hipertensivilor s-a dublat în ultimii 30 de ani. Țările cu cele mai multe cazuri

Potrivit unui studiu la nivel global, numărul persoanelor peste 30 de ani cu hipertensiune s-a dublat în ultimii 30 de ani. Peste jumătate dintre bolnavi nu-și tratează afecțiunea.
26.08.2021 | 16:57
Numarul hipertensivilor sa dublat in ultimii 30 de ani Tarile cu cele mai multe cazuri
ADVERTISEMENT

Un studiu global uriaș de amploare arată că numărul persoanelor peste 30 de ani cu tensiune arterială crescută s-a dublat în ultimii 30 de ani și mai mult de jumătate dintre ei nu urmează nici un tratament pentru această afecțiune.

Asta chiar dacă există multe tratamente ieftine și ușoare – de la o dietă mai sănătoasă și exerciții fizice până la pastile care scad în siguranță tensiunea arterială folosind o varietate de mecanisme.

ADVERTISEMENT

Numărul hipertensivilor s-a dublat în ultimii 30 de ani. Țările cu cele mai multe cazuri

De asemenea, tensiunea este ușor de măsurat, dar în mod evident mulți oameni nu primesc nici măcar acest nivel de îngrijire de bază atât în ​​țările bogate, cât și în cele sărace, arată studiul publicat în revista medicală Lancet.

Rezultatul: 8,5 milioane de decese în fiecare an, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Tensiunea arterială ridicată provoacă accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și insuficiență a altor organe, cum ar fi rinichii.

ADVERTISEMENT

„Am folosit date din 1990 până în 2019 privind persoanele cu vârste cuprinse între 30-79 de ani, din studii reprezentative ale populației, cu măsurarea tensiunii arteriale și date despre tratamentul tensiunii arteriale”, a precizat echipa globală, condusă de Majid Ezzati, specialist în sănătate la Imperial College London, potrivit CNN.

„Am definit persoana care suferă de hipertensiune arterială ca având tensiune arterială sistolică de 140 mm Hg sau mai mare, tensiune arterială diastolică de 90 mm Hg sau mai mare sau care ia medicamente pentru hipertensiune arterială.”

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au analizat datele care acoperă 184 de țări. Numărul persoanelor cu tensiune arterială crescută s-a dublat de la 648 milioane în 1990 la aproape 1,3 miliarde până în 2019, au descoperit ei.

„Politicile care permit oamenilor din cele mai sărace țări să acceseze alimente mai sănătoase – în special reducerea consumului de sare și creșterea accesibilității fructelor și legumelor – alături de îmbunătățirea detectării prin extinderea acoperirii serviciilor universale de sănătate și a asistenței primare și asigurarea accesului neîntrerupt la medicamente eficiente, trebuie să fie finanțată și implementată pentru a încetini creșterea epidemiei de tensiune arterială în țările cu venituri mici și medii”, a mai spus Ezzati.

ADVERTISEMENT

În general, puțin sub o treime dintre bărbații și femeile cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani la nivel global au avut tensiune arterială crescută, a constatat studiul.

„Pandemia bolilor cardiovasculare a primit mai puțină atenție în ultimele 18 luni, dar reflectă tendințele la nivel mondial în alegerile nesănătoase ale stilului de viață, cum ar fi consumul ridicat de grăsimi, zahăr, sare și alcool, stilurile de viață sedentare cu evitarea exercițiilor fizice și fumatul, toate conducând la creșterea tensiunii arteriale și a nivelurilor de colesterol rău care provoacă leziuni ale vaselor de sânge care alimentează inima și creierul”, a spus Robert Storey, profesor de cardiologie la Universitatea din Sheffield care nu a fost implicat în studiu.

Tensiunea arterială crescută este mai frecventă în țările cu venituri mici și medii

Marea majoritate a persoanelor cu hipertensiune arterială trăiesc în țări cu venituri mici și medii, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) lansat miercuri. Studiul, condus de Imperial College London, a constatat că 82% din totalul persoanelor cu hipertensiune, în jur de un miliard, trăiesc în țări cu venituri mici și medii.

Cercetătorii au descoperit că țări precum Canada, Peru și Elveția au avut printre cele mai scăzute prevalențe de hipertensiune din lume în 2019, în timp ce unele dintre cele mai ridicate rate au fost observate în Republica Dominicană, Jamaica și Paraguay pentru femei și Ungaria, Paraguay și Polonia pentru bărbați.

Deși este ușor de diagnosticat hipertensiunea și relativ ușor de tratat afecțiunea cu medicamente ieftine, studiul a relevat lacune semnificative în diagnostic și tratament. Aproximativ 580 de milioane de persoane cu hipertensiune nu știau de starea lor, deoarece nu au fost niciodată diagnosticate.

Studiul a indicat, de asemenea, că mai mult de jumătate dintre persoanele cu hipertensiune arterială, sau un total de 720 de milioane de persoane, nu primeau tratamentul de care aveau nevoie.

Bărbații și femeile din Canada, Islanda și Republica Coreea au fost cel mai probabil să primească medicamente pentru a trata și controla hipertensiunea arterială, mai mult de 70% dintre cei cu afecțiunea primind tratament în 2019.

Prin comparație, bărbații și femeile din sub-țară Africa Sahariană, Asia Centrală, de Sud și de Sud-Est și insulele Pacificului sunt cele mai puțin susceptibile de a primi medicamente.

Ce este hipertensiunea?

Hipertensiunea arterială, cunoscută și sub numele de tensiune arterială ridicată sau crescută, este o afecțiune în care vasele de sânge suportă o presiune ridicată persistentă.

Sângele este transportat din inimă către toate părțile corpului prin vasele de sânge: de fiecare dată când inima bate, pompează sânge în vase. Tensiunea arterială este creată de forța sângelui care împinge pereții vaselor de sânge (artere), deoarece este pompată de inimă. Cu cât este mai mare presiunea, cu atât inima trebuie să pompeze mai greu.

Hipertensiunea arterială este o afecțiune medicală gravă și poate crește riscul apariției bolilor de inimă, creier, rinichi și alte boli. Este o cauză majoră de deces prematur la nivel mondial, cu peste 1 din 4 bărbați și 1 din 5 femei – peste un miliard de persoane – care suferă de această afecțiune.

Povara hipertensiunii este resimțită disproporționat în țările cu venituri mici și medii, unde se găsesc două treimi din cazuri, în mare parte din cauza factorilor de risc crescuți în acele populații din ultimele decenii.

ADVERTISEMENT