Life

Numele de flori care se sărbătoresc de Florii. Sunt câteva la care nu te așteptai

Românii cu nume de flori își sărbătoresc onomastica în duminica Floriilor. Există și nume surprinzătoare celebrate cu această ocazie.
26.04.2024 | 16:00
Numele de flori care se sarbatoresc de Florii Sunt cateva la care nu te asteptai
Nume de flori celebrate în Duminica Floriilor 2024. Sunt peste 1,8 milioane de români sărbătoriți în acest an. Sursa foto: Sebastian Staines / Unsplash
ADVERTISEMENT

Duminica Floriilor este una specială pentru toți ortodocșii din România, dar mai ales pentru cei cu nume de flori. Aproape două milioane de români își sărbătoresc onomastica în ultima duminică dinaintea Paștelui.

Ce nume de flori se sărbătoresc de Florii

Conform datelor furnizate de Direcția pentru Evidența Populației, a crescut numărul de români cu nume de floare. În 2019, peste 1,4 milioane de români și-au sărbătorit onomastica în duminica dinaintea Paștelui. În prezent, vorbim despre aproape două milioane.

ADVERTISEMENT

Cele mai multe persoane cu nume de floare sunt femei. Este vorba despre peste 1,2 milioane de persoane. Cele mai populare nume sunt Viorica, Delia, Florica, Florentina, Margareta și Lăcrămioara. În cazul bărbaților, există aproximativ 610 mii de români cu nume de floare. Cele mai populare nume sunt Viorel, Florin, Florian, Crin, Mărgărit, Bujor și Floricel.

Alte nume de femei, unele surprinzătoare, care se sărbătoresc de Florii sunt: Anemona, Brândușa, Codrina, Codruța, Crăița, Crenguța, Crina, Crinuța, Crizantema, Dalia, Dafina, Floarea, Flora, Florența, Garofița, Gențiana, Gherghina, Iasmina, Iris, Hortensia, Liliana, Malina, Micșunica, Narcisa, Panseluța, Romanița, Roza, Rozalia și Zambila.

ADVERTISEMENT

Își celebrează onomastica în data de 28 aprilie 2024 bărbații cu prenumele Codrin, Codruț, Crinu, Mălin, Ghiocel, Iasmin, Mugurel și Narcis.

Semnificația numelor

Cele mai populare nume de flori au semnificații speciale. Puțini cunosc cu adevărat ce poveste și semnificații se ascund în spatele prenumelor pe care le poartă. Iată ce simbolizează cele mai comune nume pe care le sărbătorim în Duminica Floriilor!

ADVERTISEMENT

Nume de flori feminine

  • Viorica – provine de la floarea numită viorea și este un simbol al fidelității, dragostei și modestiei.
  • Florentina – numele derivă din termenul din latină “florens“, care înseamnă înfloritor. Este un nume asociat cu frumusețe, succes și prosperitate.
  • Florica – este varianta simplificată a numelui Florentina și are semnificații similare, simbolizând optimism, prospețime și bucuria de a trăi.
  • Camelia – numele provine de la genul botanic Camellia, care include și camelia japoneză. Este un simbol al eleganței, frumuseții exotice și rafinamentului.
  • Margareta – numele provine de la floarea numită margaretă și simbolizează inocența, puritatea și frumusețea simplă.
  • Lăcrămioara – numele provine de la floarea lăcrămioară și este simbol al speranței, renașterii și fericirii.
  • Delia – este un nume de sorginte grecească, simbol pentru optimism, energie vibrantă și entuziasm. Se traduce prin “luminoasă“ sau “strălucitoare“.

Nume de bărbați

  • Florin – este un nume derivat din latinescul “florens“, tradus prin înfloritor. Este simbol al prosperității, virilității și succesului.
  • Viorel – varianta masculină a numelui feminin Viorica, simbol al modestiei, dragostei și fidelității.
  • Florian – este numele Sfântului Florian, patronul pompierilor. Simbol al curajului, puterii și bravurii.
  • Trandafir – provine de la floarea denumită trandafir. Este simbol al pasiunii, frumuseții eterne și dragostei.
  • Bujor – provine de la floarea numită bujor sau Paeonia. Simbolizează prosperitatea, norocul și bogăția.
  • Floricel – este diminutivul numelui Florin, dar are o conotație mai tandră și delicată, fiind simbol al gingășiei, sensibilității și bunătății.
  • Mărgărit – provine de la floarea denumită margaretă. Este simbol al purității, prospețimii și inocenței.
ADVERTISEMENT

Acestea sunt doar câteva dintre semnificațiile popularelor nume de flori pe care le poartă foarte mulți români. Și celelalte sunt simbol de iubire, puritate și energie, în general.

Ce nu se face în Duminica Floriilor

Duminica Floriilor 2024 este cea din data de 28 aprilie. Această sărbătoare vine cu obligații importante pentru creștinii ortodocși care doresc să respecte tradițiile. În mod normal, nu se muncește în această zi. Oamenii sunt invitați la rugăciune, odihnă și timp petrecut în compania familiei.

Este de evitat în Duminica Floriilor și spălarea capului. Conform superstițiilor din bătrâni, cei care se spală pe cap în această zi au șanse bune să albească prematur. Totodată, nu este recomandat să se planteze flori sau alte plante, deoarece există credința populară că acestea nu vor da roade.

Duminica Floriilor este o zi a păcii și a reflecției, iar conflictele verbale trebuie să fie evitate. De asemenea, trebuie evitat consumul excesiv de alcool și de hrană. Aceste obiceiuri sunt adânc înrădăcinate în tradiția poporului român.

ADVERTISEMENT