Life

Calendar ortodox aprilie 2024. Când pică Floriile

Când se sărbătoresc Floriile în anul 2024. Ce trebuie să știe toți creștinii despre marea sărbătoare de dinaintea Învierii Domnului.
28.03.2024 | 22:10
Calendar ortodox aprilie 2024 Cand pica Floriile
Când se sărbătoresc Floriile în 2024. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

În fiecare an, cu o săptămână înainte de Paște, creștinii ortodocși sărbătoresc Duminica Floriilor. Floriile sunt la fel de importante ca Paștele și reprezintă o sărbătoare plină de obiceiuri și tradiții.

Când pică Duminica Floriilor în 2024

Anul acesta, creștinii ortodocși nu se mai pot orienta după Paștele Catolic pentru a calcula Paștele Ortodox. În 2024, Paștele Catolic are loc cu mai bine de o lună înainte de cel ortodox. Însă, ca în fiecare an, Floriile se sărbătoresc exact cu o săptămână înainte de Paștele Ortodox.

ADVERTISEMENT

În 2024, Paștele Ortodox are loc pe data de 5 mai. De departe, este una dintre cele mai bune vești pe care o puteau primi bugetarii. Pentru că data Paștelui este foarte aproape de 1 Mai care este zi liberă națională, angajații români din anumite sectoare se pot bucura de o minivacanță.

Având în vedere că Paștele va fi pe 5 mai, asta înseamnă că toți credincioșii vor sărbători Floriile cu o săptămână înainte. Potrivit calendarului ortodox, anul acesta, Floriile vor pica în data de 28 aprilie.

ADVERTISEMENT

În calendar, Floriile mai sunt trecute și ca Intrarea Domnului în Ierusalim și este, așa cum spun credincioșii, cruce roșie. Asta înseamnă că nu este bine să se lucreze în această zi, considerându-se păcat orice muncă fizică făcută în această zi.

În Duminica Floriilor este dezlegare la pește pentru cei care au ținut Postul Paștelui. De altfel, este și ultima zi din acest post în care se permite a se consuma pește. Însă, pe lângă aceste reguli, Duminica Floriilor mai este și o zi plină de tradiții și obiceiuri.

ADVERTISEMENT

Tradiții și obiceiuri care se respectă în Duminica Floriilor

În Duminica Floriilor, credincioșii merg la biserică pentru a lua ramuri de salcie sfințită. Se spune că acestea au puteri magice și pot fi folosite în mai multe moduri. Ramurile pot fi împlinite și puse la ușă, la ferestre sau la icoane. În acest fel, casa este protejată mereu de cele rele.

În unele zone, ramurile de salcie sfințită sunt legate la mijloc, iar persoanele care le poartă așa nu vor avea niciodată dureri. Ba mai mult, cei care pot înghiți trei ”mâțișori” de pe ramuri se spune că nu vor avea deloc dureri de gât.

ADVERTISEMENT

Tradiția spune că în ziua de Florii, mormintele trebuie stropite cu apă sfințită și trebuie curățate. Tot acum, se dau de pomană pachete pentru cei morți, iar crucile se împodobesc cu flori și ramuri de salcie.

De Florii, tinerele nu trebuie să se spele pe cap dacă vor să aibă o podoabă capilară strălucitoare. Se spune că acestea trebuie să fiarbă busuioc la miezul nopții, iar cu apa de la fiertură să se spele a doua zi pe cap.

Pentru tinerele care vor să se mărite, acum este ocazia perfectă de a-și chema alesul. Pentru a avea noroc în dragoste și în căsnicie, acestea trebuie să își scoată toată zestrea la soare.

Sărbătoarea Floriilor are multe tradiții și obiceiuri care se respectă de sute de ani și care diferă de la o zonă geografică la alta. Creștinii care nu respectă Floriile așa cum trebuie, riscă să se umple de pistrui pe față.

ADVERTISEMENT