News

Numele grele din politică pentru care decizia CCR privind prescripția a venit prea târziu. Printre ele, Udrea sau Hrebenciuc

Mai multe nume grele din politică regretă faptul că decizia CCR privind prescripția a venit prea târziu. Printre acestea: Elena Udrea, Victor Hrebenciuc sau Bogdan Olteanu.
01.11.2022 | 08:20
Numele grele din politica pentru care decizia CCR privind prescriptia a venit prea tarziu Printre ele Udrea sau Hrebenciuc
Scandalul prescripției speciale a venit prea târziu pentru nume grele din politică. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Săptămâna trecută, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a pronunțat soluția în cazul deciziilor CCR privind prescripția.

Scandalul prescripției speciale a venit prea târziu pentru nume grele din politică

În urma acestei decizii, sute de dosare grele aflate pe rolul instanţelor au fost suspendate de la judecată în aşteptarea deciziei ICCJ supreme privind prescrierea faptelor. Cel mai probabil, acestea se vor închide.

ADVERTISEMENT

În același timp, există și multe nume grele din politică internă pentru care această decizie a venit prea târziu. Aceste persoane au ajuns după gratii înainte ca judecătorii CCR să le dea o decizie favorabilă privind neconstituționalitatea art. 155 din Codul Penal.

Elena Udrea se află într-o dublă postură după decizia CCR. Pe de o parte, aceasta ar putea scăpa de dosarul Hidrolectrica și de cel privind finanțarea campaniei electorale a lui Băsescu.

ADVERTISEMENT

Pe de alta, Udrea a fost condamnată, definitiv, la 6 ani de pușcărie în dosarul Gala Bute. Ea este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu și alte infracțiuni, toate comise în 2010-2011.

Prima decizie a CCR pe tema prescripției, din 2018, prin care au fost declarate ca neconstituționale prevederile art. 155 din Codul Penal, nu o scapă pe Udrea de pușcărie în acest dosar, notează Ziare.com.

ADVERTISEMENT

Victor Hrebenciuc, condamnat deja în două dosare grele

Odinioară un actor important pe scena politică, Viorel Hrebenciuc, fostul ”strateg al PSD” a fost condamnat în două dosare penale (Dosarul Romsilva și cel al traficului de influență la CNA pentru televiziunea lui Gheorghe Ștefan – Pinalti). Faptele erau din 2010-2012.

În septembrie 2021, fostul deputat a primit o condamnare definitivă, la Curtea de Apel Bucureşti, de 3 ani închisoare cu executare în dosarul Giga TV.

ADVERTISEMENT

Această sentință a fost contopită cu cea din Dosarul Romsilva (aici, Hrebenciuc și-a retras apelul) și a rezultat o condamnare de 3 ani, din care acesta a executat 1/3.

Bogdan Olteanu a stat deja după gratii

Un nume important trecut prin PNL și pe la BNR, Bogdan Olteanu, a ieșit recent din pușcărie. El executase o bună parte din condamnarea de 5 ani de închisoare pe care a primit-o pentru șpaga dată de Sorin Ovidiu Vîntu.

De notat că Olteanu a invocat prescripția încă din 2018, dar judecătorii i-au respins solicitările. El a fost condamnat în octombrie 2020 și a fost eliberat în august 2022.

Peste două săptămâni, pe 14 noiembrie, Tribunalul București urmează să decidă dacă faptele lui Bogdan Olteanu sunt prescrise sau nu.

Alte nume importante din politică sau din lumea afaceriștilor care nu au avut noroc în cazul prescripției speciale sunt Gheorghe Ștefan (Pinalti), Ioan Niculae, Lucian Duță (fost șef CNAS), Constantin Niță (fost ministru al energiei) sau Nelu Iordache (afacerist).

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori