Săptămâna trecută, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a pronunțat soluția în cazul deciziilor CCR privind prescripția.
În urma acestei decizii, sute de dosare grele aflate pe rolul instanţelor au fost suspendate de la judecată în aşteptarea deciziei ICCJ supreme privind prescrierea faptelor. Cel mai probabil, acestea se vor închide.
În același timp, există și multe nume grele din politică internă pentru care această decizie a venit prea târziu. Aceste persoane au ajuns după gratii înainte ca judecătorii CCR să le dea o decizie favorabilă privind neconstituționalitatea art. 155 din Codul Penal.
Elena Udrea se află într-o dublă postură după decizia CCR. Pe de o parte, aceasta ar putea scăpa de dosarul Hidrolectrica și de cel privind finanțarea campaniei electorale a lui Băsescu.
Pe de alta, Udrea a fost condamnată, definitiv, la 6 ani de pușcărie în dosarul Gala Bute. Ea este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu și alte infracțiuni, toate comise în 2010-2011.
Prima decizie a CCR pe tema prescripției, din 2018, prin care au fost declarate ca neconstituționale prevederile art. 155 din Codul Penal, nu o scapă pe Udrea de pușcărie în acest dosar, notează Ziare.com.
Odinioară un actor important pe scena politică, Viorel Hrebenciuc, fostul ”strateg al PSD” a fost condamnat în două dosare penale (Dosarul Romsilva și cel al traficului de influență la CNA pentru televiziunea lui Gheorghe Ștefan – Pinalti). Faptele erau din 2010-2012.
În septembrie 2021, fostul deputat a primit o condamnare definitivă, la Curtea de Apel Bucureşti, de 3 ani închisoare cu executare în dosarul Giga TV.
Această sentință a fost contopită cu cea din Dosarul Romsilva (aici, Hrebenciuc și-a retras apelul) și a rezultat o condamnare de 3 ani, din care acesta a executat 1/3.
Un nume important trecut prin PNL și pe la BNR, Bogdan Olteanu, a ieșit recent din pușcărie. El executase o bună parte din condamnarea de 5 ani de închisoare pe care a primit-o pentru șpaga dată de Sorin Ovidiu Vîntu.
De notat că Olteanu a invocat prescripția încă din 2018, dar judecătorii i-au respins solicitările. El a fost condamnat în octombrie 2020 și a fost eliberat în august 2022.
Peste două săptămâni, pe 14 noiembrie, Tribunalul București urmează să decidă dacă faptele lui Bogdan Olteanu sunt prescrise sau nu.
Alte nume importante din politică sau din lumea afaceriștilor care nu au avut noroc în cazul prescripției speciale sunt Gheorghe Ștefan (Pinalti), Ioan Niculae, Lucian Duță (fost șef CNAS), Constantin Niță (fost ministru al energiei) sau Nelu Iordache (afacerist).