News

CCR poate scoate din închisoare mii de infractori. Nume grele, pe lista celor avantajați

Curtea Supremă a decis cum vor trebui interpretate deciziile CCR privind prescripția, decizie așteptată de mii de persoane.
25.10.2022 | 18:18
CCR poate scoate din inchisoare mii de infractori Nume grele pe lista celor avantajati
Decizie ÎCCJ, mii de oameni pot scăpa de lege. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Completul responsabil pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la ÎCCJ s-a pronunțat asupra modului în care deciziile CCR privind prescripția au fost aplicate.

Nume grele pot scăpa din închisoare

Conform Libertatea, ar putea scăpa de griji nume grele precum Elena Udrea sau Ioana Băsescu. De asemenea, mii de pușcăriași ar putea scăpa din închisoare, iar alții ar scăpa de acuzații.

ADVERTISEMENT

Înalta Curte a decis următoarele:

  • 1. Normele referitoare la întreruperea cursului prescripţiei sunt norme de drept penal material (substanţial) supuse din perspectiva aplicării lor în timp principiului activităţii legii penale prevăzut de art. 3 din Codul penal, cu excepţia dispoziţiilor mai favorabile, potrivit principiului mitior lex prevăzut de art. 15 alin. (2) din Constituţie şi art. 5 din Codul penal.
  • 2. Instanţa care soluţionează contestaţia în anulare, întemeiată pe efectele deciziilor Curţii Constituţionale nr. 297/26.04.2018 şi nr. 358/26.05.2022, nu poate reanaliza prescripţia răspunderii penale, în cazul în care instanţa de apel a dezbătut şi a analizat incidenţa acestei cauze de încetare a procesului penal în cursul procesului anterior acestei din urmă decizii.

Conform sursei citate, juriștii consultați și rugați să traducă această decizie au precizat că totul va depinde de motivarea instanței, aceasta fiind cea care va influența multe dosare aflate pe rol și dosare deja judecate.

ADVERTISEMENT

În fapt, Înalta Curte a stabilit că în perioada 2018-2022 nu a existat în Codul Penal posibilitatea întreruperii termenului de prescripție, ceea ce ar putea duce la închiderea multor dosare, conform sursei citate.

Mai mult, juriștii consideră că persoanele condamnate pot să invoce deciziile CCR referitoare la prescripții în contestațiile în anulare.

ADVERTISEMENT

”ÎCCJ a decis azi că se aplica deciziile CCR. Trebuie să așteptăm motivarea, ca să vedem de când nu se întrerupe curgerea termenului de prescripție. Eu cred că din 2014”, a declarat avocatul Elenei Udrea, Veronel Radulescu, conform Libertatea.

Avocatul a anunțat că în funcție de argumentele din motivarea deciziei ÎCCJ va decide dacă va merge pe o nouă cale de atac în dosarul ”Gala Bute”, pentru a o scoate pe Elena Udrea din închisoare.

ADVERTISEMENT

Pe scurt, în multe cazuri termenele de prescripție s-au împlinit deja, din cauza unei scăpări din lege. De la dosare de corupție la dosare din alte cauze, acuzații vor scăpa pentru că nu mai răspund penal. Conform legii, o persoană care comite o infracțiune nu mai poate fi tras la răspundere dacă a trecut o anumită perioadă de timp, specificată în lege, pe modelul ”hoțul neprins, negustor cinstit”.

Cu toate acestea, există infracțiuni care nu au termen de prescripție, cum ar fi omorul, genociul, infracţiunile contra umanității și de război, sclavia, traficul de persoane, traficul de minori, proxenetismul, tortura, violul, agresiunea sexuală și actul sexual cu un minor.

ADVERTISEMENT