News

O bancă din România dispare de pe piață de la 1 ianuarie 2023. Ce s-a întâmplat

O bancă din România va dispărea de pe piață de la 1 ianuarie 2023, fiind absorbită de o altă instituție bancară aflată din 1992 pe piață.
30.12.2022 | 16:58
O banca din Romania dispare de pe piata de la 1 ianuarie 2023 Ce sa intamplat
O bancă dispare din România. Foto: Republica.ro
ADVERTISEMENT

Românii nu vor mai intra niciodată în sucursalele care aparțineau de Banca Românească, după ce acestea a fost absorbită de EximBank.

De la 1 ianuarie 2023 dispare o bancă din România

EximBank a decis să intre pe piața de retail din România și va oferi servicii complete, universale, absorbind toți clienții Băncii Românești.

ADVERTISEMENT

“După parcurgerea tuturor etapelor prevăzute de legislaţia specifică şi regulamentele bancare, procesul de fuziune prin absorbţie între EximBank, în calitate de societate absorbantă, şi Banca Românească, în calitate de societate absorbită, a obţinut în această lună avizul prealabil al Băncii Naţionale a României, ceea ce a permis înregistrarea fuziunii la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului”, a declarat Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank, citat de Agerpres.

În urma fuziunii, de la 31 decembrie 2022, sau mai exact de la 1 ianuarie 2023, cele două bănci vor funcționa ca o singură entitate, mai exact EximBank.

ADVERTISEMENT

”Este un moment de o importanţă majoră atât pentru EximBank – care devine o bancă universală românească de top adăugând în portofoliu produse pentru persoanele fizice, cât şi pentru sistemul bancar local – prin majorarea prezenţei capitalului românesc pe piaţa financiar-bancară, mai ales în contextul actual.

Noi am crezut de la bun început în potenţialul extraordinar al acestui proiect, iar finalizarea lui cu succes arată o dată în plus angajamentul nostru ferm de a continua să susţinem creşterea economiei româneşti prin suportul financiar pe care îl vom acorda tuturor segmentelor de piaţă, fie că vorbim despre persoane fizice sau companii”, a completat Traian Halalai, conform Observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

EximBank a plătit pentru BROM 60 de milioane de euro, la un capital achiziționat de aproximativ 130 de milioane de euro.

Totodată, în această tranzacție a fost inclusă rambursarea împrumutului subordonat acordat Băncii Românești de către NBG, în valoare de 65 de milioane de euro, precum și rambursarea de către BROM a unei finanțări intragrup primită de la banca-mamă, în valoare de 90 de milioane de euro, cu mențiunea că nu a fost implicată nicio finanțare de la bugetul de stat.

ADVERTISEMENT

“Tranzacţia nu a implicat nicio finanţare de la bugetul de stat. Independent de componentele specifice unei bănci universale, după fuziune, EximBank va continua să acţioneze pe segmentul garanţiilor şi asigurărilor de stat, conform mandatului primit din partea statului român”, mai este precizat în comunicat.

Înființată în 1992, EximBank are acționar majoritar statul român, prin Ministerul Finanțelor. Instituția și-a făcut în ultimii ani loc în topul celor mai mari 10 bănci după active din țara noastră și este considerată una dintre cele mai valoroase companii românești.

ADVERTISEMENT