ADVERTISEMENT
News

O boală extrem de gravă ar putea fi tratată cu tehnologia utilizată în dezvoltarea vaccinului BioNTech

Autor: Adrian Baciu | 11.01.2021 | 10:50
O boală extrem de gravă ar putea fi tratată cu tehnologia utilizată în dezvoltarea vaccinului BioNTech
O boală extrem de gravă ar putea fi tratată cu tehnologia utilizată în dezvoltarea vaccinului BioNTech. ursa foto: hepta.ro

Tehnologia ARNm, utilizată în dezvoltarea vaccinului anti-Covid produs de Pfizer/BioNTech, ar putea trata o boală extrem de gravă răspândită în întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Recent, compania farmaceutică germană BioNTech a dat publicității primele date privind tehnologie din spatele vaccinului său anti-COVID-19, iar de aici reiese că aceasta ar putea trata bolile autoimune, printre care şi scleroza multiplă.

CEO-ul celor de la BioNTech, Ugur Sahin, a condus o cercetare care arată că un vaccin pe bază de ARNm ar putea funcționa și în scleroza multiplă (SM).

O boală extrem de gravă ar putea fi tratată cu tehnologia utilizată în dezvoltarea vaccinului BioNTech

Noua tehnologie ARN mesager, aflată la originea primelor două vaccinuri anti-Covid apărute la nivel european, Pfizer/BioNTech și Moderna, ar putea avea un rol și în tratarea unei alte boli extrem de grave.

ADVERTISEMENT

Compania farmaceutică germană BioNTech a prezentat public primele date privind tehnologia din spatele vaccinului său anti-COVID-19 produs în colaborare cu Pfize. Astfel, reiese faptul că aceasta ar putea trata bolile autoimune, printre care şi scleroza multiplă.

Potrivit unui studiu publicat vineri de revista “Science” compania arată că a reușit să dezvolte un vaccin ARNm testat pe modele complexe de scleroză multiplă la şoareci unde s-a observat că suprimă boala.

Compania, care alături de americanii de la Pfizer a dezvoltat unul dintre vaccinurile aprobate împotriva COVID-19, notează că aceasta este prima aplicaţie a tehnologiei sale ARNm pentru a induce o imunomodulaţie specifică de antigeni în bolile autoimune.

ADVERTISEMENT

Pe toate modelele investigate la şoarecii cu encefalomielită autoimună experimentală (EAE) , vaccinul “a putut preveni boala simptomatică, iar la şoarecii aflaţi într-o etapă timpurie a bolii s-a redus progresia maladiei şi s-au restabilit funcţiile motorii”, a precizat compania germană.

Vaccinul se bazează pe tehnologia acidului ribonucleic mesager (ARNm), prin care se pot injecta în corp instrucţiuni sau molecule ce pot determina celulele să producă anumite proteine.

ADVERTISEMENT

În cazul vaccinului împotriva COVID-19, BioNTech şi Pfizer au folosit ARNm pentru a produce proteina S (Spike) a coronavirusului SARS-CoV-2, „cheia” folosită de noul virus pentru a pătrunde în celulă.

Ce este scleroza multiplă

Scleroza multipla este o boală extrem de gravă, care afectează sistemul nervos central (SNC) și care este diagnosticată, frecvent, la adulții tineri, care au vârsta cuprinsă între 20 si 40 de ani.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, afecțiunea se poate declanșa oricând intre 15 și 60 de ani, iar statisticile arată că, în lume, numărul de femei care suferă de aceasta boală este mai mare decât cel al bărbaților.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!