Sport

O celebră revistă britanică a făcut top 100 antrenori din istorie. Trei români sunt pe listă

FourFourTwo, una dintre cele mai cunoscute reviste de sport din lume, a realizat top 100 cei buni antrenori din istorie. Ștefan Kovacs, Emerich Jenei și Mircea Lucescu sunt pe listă.
27.09.2023 | 08:28
O celebra revista britanica a facut top 100 antrenori din istorie Trei romani sunt pe lista
Mircea Lucescu, locul 87 în topul celor mai buni antrenori din istorie. Sursă foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cei trei antrenori români care și-au făcut loc în compania selectă prind toți jumătatea a doua a clasamentului. FourFourTwo are doar cuvinte de laudă pentru ei.

Mircea Lucescu, locul 87, Emerich Jenei, locul 63, și Ștefan Kovacs, locul 62, românii din topul celor mai buni antrenori din istorie

Mircea Lucescu este poziționat de britanici pe locul 87 în topul celor mai buni antrenori din istorie. “Lucescu este o legendă a lui Shakhtar. Este profesorul nostru nu doar în privința fotbalului, ci în viață în general”, este declarația lui Dario Srna, prezentată de de FourFourTwo.

ADVERTISEMENT

“Srna nu a exagerat deloc. Lucescu își îndemna adesea echipa cosmopolită să studieze, să citească, să învețe limbi noi și uneori chiar să gătească. Antrenorul român a obținut 13 titluri naționale în campionatele Europei.

Inclusiv 8 plus Cupa UEFA în cei 12 ani petrecuți la Shakhtar Donetsk. Acum este la Dinamo Kiev, după o scurtă perioadă ca selecționer al Turciei”, mai notează cei de la FourFourTwo.

ADVERTISEMENT

FourFourTwo nu a uitat că naționala României, condusă de Emerich Jenei, a trimis Anglia acasă în 2000

Jurnaliștii britanici au fost fascinați de povestea Stelei în 1986, dar și-au amintit și că Anglia a fost trimisă acasă de România la Euro 2000. Pentru aceste performanțe și multe altele, Emerich Jenei a prins locul 63 în FourFourTwo.

“În 6 ani înainte de venirea sa la echipă, Steaua nu trecuse de turul 1. Apoi, sub comanda lui Emerich Jenei a mers până la capăt și a devenit prima echipă din Europa de Est care câștigă trofeul.

ADVERTISEMENT

După o finală în care a învins FC Barcelona. Jenei a câștigat 5 titluri de antrenor cu Steaua și a readus România la Campionatul Mondial după 20 de ani, în 1990. Apoi a trimis Anglia acasă în 2000.

Probabil este fanul lui Phil Neville (n.r. – Phil Neville a comis un penalty la Viorel Moldovan în 2000, Ganea a transformat și a adus calificarea României în detrimentul Angliei.)”, a scris FourFourTwo despre Jenei.

ADVERTISEMENT

Doar un loc în fața lui Jenei este un alt fost antrenor al Stelei, dar care a scris istorie la Ajax Amsterdam. Este vorba despre Ștefan Kovacs, de două ori câștigător al Cupei Campionilor Europeni cu “lăncierii”.

Ștefan Kovacs, câștigător al Cupei Campionilor cu Ajax în 1972 și 1973. Este singurul selecționer străin din istoria naționalei Franței

“Anii de glorie ai lui Ajax au început sub comanda lui Rinus Michels – dar istoria de multe ori îl uită pe Ștefan Kovacs, românul care l-a înlocuit. Kovacs le-a oferit o mare doză de libertate în teren jucătorilor săi de top, în special lui Johan Cruyff și Piet Keizer.

Și a obținut recompensele cu două titluri consecutive în Cupa Campionilor și Eredivisie, în 1972 și 1973. Rămâne singurul antrenor străin din istoria naționalei Franței și omul care a pus bazele academiei de la Clairefontaine”, scrie FourFourTwo despre Ștefan Kovacs.

Cum arată top 10 antrenori din istorie realizat de FourFourTwo. Guardiola, doar locul 5

  • 10. Valeri Lobanovski
  • 9. Ernst Happel
  • 8. Helenio Herrera
  • 7. Matt Busby
  • 6. Arrigo Sacchi
  • 5. Pep Guardiola
  • 4. Bill Shankly
  • 3. Johan Cruyff
  • 2. Rinus Michels
  • 1. Alex Ferguson
ADVERTISEMENT