Life

O cunoscută fabrică de bere oprește producția. Exporta, pe vremuri, chiar și în Statele Unite ale Americii

O fabrică de bere românească încetează distribuția. În urmă cu mai multă vreme punea marfa la vânzare inclusiv în America.
29.02.2024 | 23:40
O cunoscuta fabrica de bere opreste productia Exporta pe vremuri chiar si in Statele Unite ale Americii
O fabrică de bere românească încetează distribuția. În urmă cu mai multă vreme punea marfa la vânzare inclusiv în America. Sursa foto: berariiromaniei.ro
ADVERTISEMENT

O cunoscută fabrică de bere oprește producția. Exporta, pe vremuri, chiar și în Statele Unite ale Americii. Compania cu tradiție din România era listată la bursă încă din anul 1997. Ce se întâmplă cu acțiunile firmei.

O fabrică de bere românească încetează distribuția. În urmă cu mai multă vreme punea marfa la vânzare inclusiv în America

O fabrică de bere românească încetează distribuția. În urmă cu mai multă vreme punea marfa la vânzare inclusiv în America. Decizia de a sista producția a fost luată în martie 2023 când reprezentanții anunțau că se vor ocupa numai de distribuție.

ADVERTISEMENT

Iată că a venit momentul când nici acest lucru nu va mai fi posibil. Martens Galați a anunțat că și-a închis definitiv producția. Fabrica producea unele dintre cele mai cunoscute mărci, cum ar fi MaDonna, Postăvaru și Drive.

De asemenea, de pe porțile sale mai ieșeau în urmă cu ani buni mărcile Hora Unirii, Ploll, Lup sau Ștefan cel mare. În trecut, compania obișnuia să importe berea fără alcool Driver către magazinele din multe orașe din Egipt.

ADVERTISEMENT

Totodată, branduri precum Ploll și Ștefan cel Mare luau calea Statelor Unite ale Americii. Fabrica de bere Martens Galați, a fost înființată cu peste 5 decenii în urmă, în anul 1978. Din 1997 firma era listată la bursă.

Vreme de două decenii fabrica a operat ca un producător cu capital integral românesc. În anul 1998, Martens Brouwerij a preluat pachetul majoritar de acțiuni. Istoria companiei a început în 1758, în Bocholt, Belgia.

ADVERTISEMENT

Martens Galați, o fabrică de bere cu tradiție în România

„Au trecut de atunci peste 250 de ani, iar tradiția a fost transmisă de-a lungul a opt generații. În tot acest timp, valorile lor au rămas neschimbate: au transformat arta fermentării unor ingrediente simple și naturale în arta de a da prilej oamenilor de a împărți un moment de bucurie împreună.

În prezent, suntem alături de consumatori împreună cu partenerii noștri din retail, cu care am dezvoltat produse competitive și corecte la un preț accesibil.

ADVERTISEMENT

În același timp, suntem datori să împărtășim o parte din moștenirea belgiană în arta fabricării berii. Pentru a îndeplini acest deziderat, am dezvoltat si o categorie de beri speciale”, scriau patronii de la Martens Galați în urmă cu ceva vreme pe pagina lor, notează adevarul.ro.

Ce se întâmplă cu acțiunile fabricii de bere

Bockhold NV Belgia, acționarul majoritar al producătorului de bere Martens Galați, a cerut în 2023 să se demareze procedura de suspendare de la tranzacționare a acțiunilor companiei. Autoritatea de Supraveghere Financiară a avizat cele solicitate.

Prețul unei singure acțiuni a fost stabilit la valoarea de 1,63 lei. Ulterior, a fost făcută o ofertă publică de cumpărare a 301.526 de acțiuni ale companiei din România, ceea ce reprezintă 2,28% din capitalul social.

ADVERTISEMENT