News

O dronă americană MQ-9 Reaper s-a prăbușit la Câmpia Turzii. Cum explică specialiștii incidentul

O dronă de luptă americană, MQ-9 Reaper, s-a prăbușit în apropiere de baza militară de la Câmpia Turzii. Ministrul apărării Vasile Dîncu a oferit mai multe detalii despre incident.
14.07.2022 | 16:40
O drona americana MQ9 Reaper sa prabusit la Campia Turzii Cum explica specialistii incidentul
O dronă MQ-9 Reaper s-a prăbușit la Câmpia Turzii. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit Digi 24, drona ar fi căzut în jurul orei 14:26. Aceasta s-ar fi aflat într-o misiune de supraveghere, prăbușindu-se la trei kilometri de Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.

O dronă M9-Reaper s-a prăbușit la Câmpia Turzii

Din fericire, drona nu era dotată cu armament și zona în care s-a prăbușit nu era populată. Militarii specialiști vor determina ce a cauzat accidentul. Cele două ipoteze sunt fie o eroare de manevrare de la sol, fie o defecțiune tehnică.

ADVERTISEMENT

Contrar informațiilor care circulă, această dronă nu urma să fie trimisă la granița României cu Ucraina, informația fiind negată de ministrul apărării Vasile Dîncu. Cel mai probabil, drona era implicată într-un banal exercițiu militar.

”Drona MQ 9 Reaper a fost folosită în scop defensiv. Era o misiune de antrenament. A căzut pe câmp. Ne antrenăm și noi și americanii cu aceste drone. Noi, România, nu avem în dotare astfel de drone”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Potrivit surselor, drona era manevrată de militarii americani. Soldații ar fi pierdut controlul asupra dronei, însă nu se cunosc momentan motivele acestui accident.

Drona s-a prăbușit în localitatea clujeană Luna, pe un câmp cultivat cu soia. Martorii la accident au putut observa un nor de fum negru care s-a extins deasupra cerului unde s-a prăbușit drona. MQ-9 Reaper este cea mai scumpă și performantă dronă americană, produsă de General Atomics Aeronautical Systems.

ADVERTISEMENT

O versiune mărită a modelului MQ-1 Predator, drona căuta și atacă ținte la sol cu până la 14 rachete ghidate aer-sol AGM-114 Hellfire. Potrivit estimărilor, o dronă de acest gen valorează 32 de milioane de dolari, mai mult decât un elicopter de luptă Apache.

Armata SUA are aproximativ 11.000 de drone în dotare, dintre care 300 sunt MQ-9 Reaper. Momentan, pe lângă SUA, Marea Britanie și Italia dețin astfel de drone, însă există multe alte țări care par dispuse să plătească bani grei americanilor pentru a intra în posesia acestora.

ADVERTISEMENT

România, deși nu deține astfel de drone, se folosește de dronele mutate de SUA la baza din Câmpia Turzii. Mai mult, țara noastră ar putea produce drone în viitor și va fi luată în considerare inclusiv achiziția de drone M9-Reaper de la americani.

ADVERTISEMENT