News

O femeie a mers la spital pentru că avea dureri de cap și a trăit șocul vieții. Medicilor nu le-a venit să creadă, ce au descoperit

Un caz medical fără precedent i-a pus în mare încurcătură pe doctorii australieni, care s-au văzut nevoiţi să trateze o femeie care avea în creier un parazit viu.
10.09.2023 | 09:39
O femeie a mers la spital pentru ca avea dureri de cap si a trait socul vietii Medicilor nu lea venit sa creada ce au descoperit
Descoperire neaşteptată făcută de medici, în creierul unei femei Foto: canberra.edu.au
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință australieni au descoperit în creierul femeii un vierme viu de 8 cm lungime, care a fost îndepărtat din lobul frontal în timpul unei intervenții chirurgicale efectuate la un spital din Canberra, Australia.

Viermele avea o lungime de 8 cm

Femeia a contactat medicii la sfârșitul lunii ianuarie 2021, plângându-se de dureri abdominale și diaree, o tuse uscată persistentă, febră mare și transpirație.

ADVERTISEMENT

În anul următor, femeia a început să se plângă de amnezie și depresie. Ea a fost trimisă la Spitalul din Canberra pentru un RMN, care a evidențiat o „leziune atipică în lobul frontal drept al creierului” care necesită intervenție chirurgicală.

În timpul operației, neurochirurgul Hari Priya Bandi a avut parte de şocul vieţii sale, văzându-se nevoit să îndepărteze un vierme roșu, lung de 8 centimetri, din creierul pacientei.

ADVERTISEMENT

„Dar neurochirurgul cu siguranță nu s-a gândit că va găsi acolo un vierme care se zbate”, a spus Sanjay Senanayake, medic infecționist la Spitalul din Canberra și profesor asociat de medicină la Universitatea Națională din Australia. “Neurochirurgii se confruntă în mod regulat cu infecții la creier, dar această descoperire a fost singura de acest fel. Nimeni nu se aștepta să găsească așa ceva”, a completat el.

După ce a fost făcută această descoperire neașteptată, un grup de specialiști din mai multe spitale s-au reunit pentru a înțelege ce fel de vierme este, de unde provine și, cel mai important, cum să trateze pacienta.

ADVERTISEMENT

„Ne-am întors la manuale şi am aflat despre diferitele tipuri de viermi rotunzi care pot provoca infecţii și boli neurologice”, spune Senanayake. Totuşi, căutarea medicilor australieni lor nu a dat rezultate și aceştia au apelat la alţi experți pentru ajutor.

„Canberra este un oraş mic, așa că am trimis viermele, care era încă în viață, direct în laboratorul unui om de știință care are multă experiență în lucrul cu paraziți”, a explicat Senanayake. Respectivul cercetător l-a identificat imediat pe intrus ca fiind Ophidascaris robertsi, un vierme rotund care se găsește adesea în pitonul covor, un șarpe care este răspândit pe scară largă în Australia. Este prima dată când acest parazit este detectat la om.

ADVERTISEMENT

După cum s-a aflat ulterior, pacienta locuiește lângă un lac unde trăiesc pitonii covor. În ciuda faptului că nu a avut contact direct cu șerpii, Senanayake a spus că aceasta a cules adesea ierburi din zona din jurul lacului pentru a le folosi la gătit.

Medicii și oamenii de știință implicați în acest caz sugerează că parazitul ar fi putut ajunge în iarbă prin fecale de piton, iar apoi, în corpul pacientei, larvele au ajuns prin mâncare, ustensile de bucătărie sau din cauza mâinilor nespălate.

Senanayake a mai avertizat că acest caz evidențiază pericolele transmiterii de la animal la om a bolilor și infecțiilor, mai ales că oamenii și animalele încep să trăiască mai aproape unii de alţii și habitatele lor se suprapun din ce în ce mai mult.

ADVERTISEMENT