News

O femeie a născut pe trotuar, la Urziceni. Reacția managerului spitalului, după ce ministrul Rafila i-a cerut demisia. Update

A fost demarată o anchetă internă. Polițiștii au declanșat și ei cercetări, urmând să se stabilească cine este vinovat pentru situație.
31.07.2023 | 21:12
O femeie a nascut pe trotuar la Urziceni Reactia managerului spitalului dupa ce ministrul Rafila ia cerut demisia Update
O femeie a născut pe trotuar, în fața Spitalului Urziceni. Colaj Fanatik/ sursa foto: captură Facebook
ADVERTISEMENT
31-07-2023
18:14

Reacția conducerii: "S-a făcut bine"

Managerul Spitalului Urziceni a venit cu o reacția după ce ministrul Rafila i-a cerut demisia: “Eu consider că ceea ce am făcut de șase ani și jumătate în acest spital s-a făcut bine. Nu pot să vă spun de ce s-a întâmplat la Urziceni. Noi am procedat exact, singura chestie e că asistenta trebuia să…Avem două echipe de control, urmează o anchetă”, a declarat Daniela Ianuș, managerul Spitalului Urziceni.

31-07-2023
14:12

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cere demisia sau demiterea managerului spitalului din Urziceni

Luni după-amiază, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut o conferință de presă care a avut ca temă principală cazul de la Spitalul din Urziceni, unde o femeie însărcinată a născut în curtea unității medicale, pe trotuar.

Oficialul Guvernului a afirmat că au fost aplicate sancţiuni la Spitalul Municipal din Urziceni. Ministrul mai adaugă că demisia de onoare a managerului sau demiterea acestuia de către primarul oraşului este şi morală şi potrivită.

”O demisie de onoare sau o demitere a managerului acestei unităţi medicale de către primarul din Urziceni cred că este şi morală şi potrivită Personalul care deservea compartimentul de primiri urgențe nu i-a acordat femeii de 24 de ani niciun fel de asistență medicală. Au sunat la 112, pretextând că nu există personal medical suficient care să o preia.

Aș vrea să mulțumesc public pentru profesionalism și responsabilitate personalului medical de pe ambulanță, care a intervenit. Copilul și mama au fost transferați la Maternitatea din Slobozia și sunt în stare bună. Este un copil de 2,8 kilograme”, a declarat ministrul Sănătății.

Despre același caz, Rafila mai spune că ”este o imagine pe care sper să nu o mai revăd”. ”În 1985 eram student și am văzut o femeie care a născut în curtea spitalului. Nu îmi imaginam că după 38 de ani acest lucru se mai poate întâmpla în România. Principiul responsabilității și al empatiei ar trebui să guverneze tot personalul medical. E un principiu pe care nu îl putem impune, indiferent câte sancțiuni vom da”, a adăugat ministrul Sănătății.

31-07-2023
11:41

„Pacienta nu a fost consultată, supravegheată și însoțită până la mașina Ambulanței”

În urma imaginilor incredibile care au scos la iveală indolența personalului medical al Spitalului din Urziceni, după ce o femeie a născut pe trotuar, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a avut o primă reacție.

Acesta spune că evenimentul este „de o gravitate deosebită”. „Este inacceptabil că la Spitalul Municipal din Urziceni, aflat în subordinea Primăriei din oraș, s-a întâmplat un eveniment de o gravitate deosebită, deoarece o femeie gravidă nu a fost asistată și supravegheată de personalul spitalului și a născut în spațiul exterior Compartimentului de Primiri Urgențe”, a transmis Alexandru Rafila.

„Cu toate că în spital există o secție de obstetrică ginecologie cu compartiment de neonatologie, spitalul nu a putut asigura gardă specializată, însă a existat un medic chirurg care trebuia să coordoneze acordarea asistenței medicale.

Din primele informatii, se pare ca pacienta nu a fost consultată, supravegheată și însoțită până la masina Ambulanței, ceea ce a determinat declanșarea nașterii în spațiul exterior al clădirii, unde a primit îngrijiri de la echipajul Ambulanței”, adaugă Rafila.

De asemenea, ministrul Sănătății a transmis că Inspecţia Sanitară de Stat va reconstitui întreaga situație care a avut loc în această dimineață, urmând să fie luate măsuri pentru tragerea la răspundere a vinovaților.

O femeie a născut pe trotuar, în fața Spitalului Urziceni din județul Ialomița, luni dimineață, deoarece nu ar fi fost primită de personalul medical în unitate. Imaginile șocante au apărut în mediul online, provocând un val de reacții negative.

O femeie a născut pe trotuar, în fața Spitalului Urziceni

Femeia de 24 de ani a ajuns la spital în jurul orei 5 dimineața, dar nu a rămas aici, pentru că nu ar fi fost niciun medic ginecolog de gardă, așa cum spun reprezentanții unității. Prin urmare, asistentele au sunat la 112 pentru a fi preluată de o ambulanță și transportată la Spitalul din Slobozia.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, cel care a postat filmulețul cu femeia născând pe trotuar, susține că acesteia i-a fost refuzat accesul în spital din cauza „lipsei de locuri”. „În ce lume trăim!!!!!! ROMÂNIA lucrului bine făcut.

Cum este posibil așa ceva !!! Femeia asta naște in fata spitalului URZICENI! În spital nu a fost primită pe motiv ca nu au locuri și că a venit prea târziu. A fost dată afară din spital și a născut în fața spitalului pe trotuar!”, a transmis autorul postării.

ADVERTISEMENT

Ulterior, un angajat al Serviciului de Ambulanță Ialomița a postat pe Facebook o fotografie în care apar mama și bebelușul nou-născut, o fetiță perfect sănătoasă. „Felicitări mamei, felicitări colegei mele, Gabriela Dobra pentru profesionalism și implicare!

PS. Aș atribui o mare bilă neagră spitalului municipal Urziceni pentru dezinteres total și nepăsare. Pacienta prezentându-se cu aproximativ 15 minute înainte la CPU, în travaliu, fiind refuzată, motivandu-se că vor chema ambulanța.”, a scris bărbatul.

ADVERTISEMENT

Filmulețul cu momentul nașterii poate fi vizualizat aici.

Managerul spitalului aruncă vina pe echipajul SAJ

Managerul Spitalului Urziceni nu confirmă varianta potrivit căreia femeia nu ar fi fost primită din cauza lipsei de locuri. Mai mult, acesta aruncă vina pe echipajul SAJ care „a moșit-o” pe trotuar.

„Asistenta de la CPU i-a înregistrat și apoi a sunat la salvare, pentru că ei nu au linie de gardă pentru ginecologie. Rudele nu au dorit să aștepte ambulanța și au plecat. La poarta spitalului, gravida a început să nască. A venit ambulanța. Mmembrii echipajului, în loc să o pună pe targă și să o ducă înapoi în spital, au moșit-o pe trotuar.

ADVERTISEMENT

După ce a ieșit bebelușul, i-au urcat în salvare și i-au dus la Spitalul de Urgență Județean din Slobozia”, a declarat Daniela Elena Ianus, managerul Spitalului Urziceni, pentru Știrile Pro Tv.

În ciuda afirmațiilor făcute de reprezentantul Spitalului din Urziceni, în imagini se poate observa că medicii de pe ambulanță sunt cei care au ajutat-o pe femeia să nască.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a transmis că vor fi efectuate verificări la spitalul în cauză. De asemenea, polițiștii au declanșat o anchetă, pentru a face lumină în acest caz și pentru a stabili cine se face vinovat.

 

ADVERTISEMENT