News

Zeci de oameni au ajuns la spital în Bistrița, după ce au făcut toxiinfecție alimentară

Aproape 70 de persoane au ajuns la spitalul din Bistrița, cu toxiinfecție alimentară, după ce au consumat mâncare în mai multe locații diferite.
12.07.2023 | 15:21
Zeci de oameni au ajuns la spital in Bistrita dupa ce au facut toxiinfectie alimentara
Zeci de oameni au ajuns la spital în Bistrița. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Cel mai probabil oamenii au primit hrană din partea unei firme de catering, astfel se explică cum 69 de bistriței au făcut toxiinfecție alimentară timp de trei zile la rând. Victimele participaseră la un botez, o înmormântare și un parastas, la intervale diferite de timp.

Zeci de oameni au ajuns la spital în Bistrița cu toxiinfecție alimentară

”La Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița s-au prezentat mai mulți pacienți – copii și adulți – cu febră, dureri abdominale, greață, vărsături și scaune diareice”, au transmis medicii. Autoritățile au prezentat o situație exactă a toxiinfecțiilor, în funcție de locație.

ADVERTISEMENT

Așadar, primii intoxicați au petrecut la un botez în Doamna Dumitrița, fiind vorba de 17 copii cu vârsta între 1-14 ani, dintre care 10 au ajuns internați la Secția Boli Infecțioase, alături de 17 adulți (vârsta 18-71 ani), dintre care unul a ajuns la Secția Boli Infecțioase. Din fericire, toți pacienții sunt în stare stabilă acum.

Dl doilea caz a fost o înmormântare în Susenii Bârgăului, de unde au venit 3 copii (8-12 ani) și 23 de adulți (23-75 ani), care au fost evaluați în UPU și vor fi trimiși la Secția Boli Infecțioase. O parte dintre ei au fost externați cu tratament și recomandări medicale, astfel că nu mai sunt într-un pericol real.

ADVERTISEMENT

Ultimul calup de bolnavi a venit de la un parastas din cartierul Sigmir din Bistrița, unde o familie cu doi copii de 7 și 12 ani a ajuns la Secția Boli Infecțioase pentru un consult suplimentar. ”La Secția Boli infecțioase mai sunt internați de marți 4 pacienți adulți cu aceeași patologie, în stare stabilă, iar în UPU s-a mai prezentat miercuri un bărbat cu simptome de toxiinfecție alimentară, cu toții afirmând că au servit masa în același local”, au mai reprezentanții spitalului.

Astfel de cazuri sunt dese în România, un alt exemplu fiind cel al nuntașilor din Prahova care au ajuns direct la spital de la o nuntă în comuna Valea Doftaneiau. ”Mai multe persoane ce se aflau la un eveniment privat din comuna Valea Doftaneiau acuzat stare de rău. În urma evaluării medicale, 29 de persoane prezentau greţuri şi vărsături”, au transmis reprezentanții ISU Prahova.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, trei adulți și doi minori au fost transportați la UPU cu o autospecială de transport personal și victime multiple ATPVM. Din fericire restul persoanelor au putut ajunge singure la spital. ”Pentru gestionarea promptă a evenimentului, au fost alocate două autospeciale de transport personal şi victime multiple (ATPVM), o ambulanţă SMURD şi cinci ambulanţe din cadrul SAJ”, a completat ISU Prahova.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor îi avertizează constant pe români să aibă mare grijă atunci când cumpără alimente din piață sau din magazine, însă nimeni nu-i protejează pe români când vine vorba despre astfel de situații în care oamenii au încredere oarbă în restaurantele care le servesc mâncarea în farfurie, potrivit Antena 3.

ADVERTISEMENT

”Comisarii ANPC verifică condițiile de expunere, prezentare și comercializare ale alimentelor, respectarea prevederilor legale la transportul și depozitarea produselor alimentare (respectarea condițiilor de temperatură impuse de actele normative în vigoare sau de producători, expunerea la comercializare)”, au explicat și în trecut reprezentanții ANPC.

ADVERTISEMENT
Tags: