News

O femeie a sunat plângând la 112 să întrebe dacă am intrat în război. Ce se întâmpla, de fapt, pe cerul Bucureştiului

Umbra războiului lui Vladimir Putin, la București. Avioane militare și apeluri la 112. „Am sunat să întreb dacă am intrat în război”.
26.08.2023 | 20:04
O femeie a sunat plangand la 112 sa intrebe daca am intrat in razboi Ce se intampla de fapt pe cerul Bucurestiului
O femeie s-a speriat de avioanele militare care evoluau la BIAS 2023 / Foto: Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina, țară vecină cu România, a transmis o stare de panică în toată Europa. Deloc de mirare, unii români au început să sune la serviciul de urgență 112 atunci când văd și aud avioane militare.

Umbra războiului lui Putin, la București

Ceea ce s-a și întâmplat, cu ocazia spectacolului aerian organizat, sâmbătă, în cadrul celei de-a 13-a ediții a a Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition, BIAS 2023.

ADVERTISEMENT

Speriată de zgomotul avioanelor militare care evoluau pe cerut Bucureștiului, o femeie a sunat la numărul de urgență 112. Femeia a crezut pur și simplu că România a intrat în război și a întrebat la celălalt capăt al firului ce se întâmplă.

„Am sunat să întreb dacă am intrat în război”

Iată discuția dintre femeie și operatoarea care a preluat apelul, potrivit Gândul:

„Operatoare: Spune-ți, vă rog, ce s-a întâmplat?

Femeie: Am sunat la 112… să întreb dacă am intrat în război, cumva, pentru că…

Operatoare: Doamnă, astăzi și mâine este un miting aviatic pe Aeroportul Băneasa

Femeie: Bine, doamnă, mulțumesc frumos!

Operatoare: Cu plăcere, la revedere…”

Cel mai mare show aviatic din România

Sâmbătă se desfășoară cel mai mare show aviatic din România, BIAS 2023, un spectacol de acrobație și virtuozitate aeriană civilă și militară pe Aeroportul Aurel Vlaicu și la sediul Romaero.

ADVERTISEMENT

Potrivit organizatorilor, vineri a avut loc conferința de presă de deschidere precum și un program de antrenamente deschise publicului. Urmate apoi de expoziția General Aviation Exhibition & Static Display, deschisă publicului timp de cinci ore.

Sâmbătă, a fost programat un grandios spectacol aerian, de la ora 10 la ora 22. Lista participanților a fost deschisă cu „Hawks of Romania”, formație de acrobație aeriană a Aeroclubului României, care nu a lipsit de la nici o ediție a BIAS.

ADVERTISEMENT

Multe aeronave și acrobații

La spectacol au participat, firește, și Forțele Aeriene Române, „cu manevre de maximă dificultate și elemente dificile de zbor, implicând un număr considerabil de aeronave, cu multiple și variate evoluții”,  potrivit organizatorilor.

La eveniment au fost prezenți și The Flying Bulls, o celebră echipă de acrobație aeriană din Cehia. Publicul a avut parte și de demonstrațiile legendarului Jurgis Kairys, pilot acrobatic lituanian care încă evoluează, în ciuda vârstei de 71 de ani.

ADVERTISEMENT

La spectacolul aerian organizat la București au mai participat Forțele Aeriene Slovene dar și „Forţele Aeriene ale SUA, cu elicoptere Blackhawk şi Apache, Forţele Aeriene ale Canadei, cu o aeronavă McDonnell Douglas CF-18 Hornet, Forţele Aeriene ale Olandei care aduc două F16 Fighting Falcon, Forţele Aeriene ale Germaniei, cu Sikorsky CH-53 Sea Stallion şi Tornado Pa200”, potrivit Defense România.

ADVERTISEMENT