News

O femeie de 102 ani din Constanța a învins Covid-19. Secretul din spatele rezistenței sale

26.01.2021 | 22:12
O femeie de 102 ani din Constanta a invins Covid19 Secretul din spatele rezistentei sale
ADVERTISEMENT

La vârsta de 102 ani, o femeie din Constanța se numără printre cei mai vârstnici pacienți din lume care s-au vindecat de Covid-19 de la începutul pandemiei.

Pe numele său Elena Cușa Anagnoste, eroina de la Malul Mării s-a născut în anul Marii Uniri, 1918, cel care a coincis cu debutul pandemiei de gripă spaniolă. În primăvara acestui an urmează să împlinească 103 ani.

ADVERTISEMENT

Înainte de a se îmbolnăvi, femeia avea o sănătate de fier, acesta fiind se pare lucrul care a ajutat-o să treacă cu bine peste această perioadă dificilă. Bătrânica nu a avut alte afecţiuni și este o persoană activă și optimistă, în ciuda vârstei înaintate.

O femeie de 102 ani din Constanța a învins Covid-19

Într-o perioadă în care pandemia de Covid-19 răpune zilnic mii de persoane la nivel mondial și zeci, uneori sute, la nivelul României, Elena Cușa Anagnoste, o femeia de 102 ani din Constanța se poate mândri că a învins boala.

ADVERTISEMENT

În momentul în care s-a infectat, femeia a recunoscut că s-a temut mai mult pentru sănătatea fiului ei, și nu de a sa personală. De-a lungul vieții, Elena a trecut prin multe și a fost sigură că o astfel de boală, destul de periculoasă, nu o poate răpune.

Bela Marenca, una dintre fiicele femeii, a povestit cum a debutat boala mamei sale și cum a reușit această să învingă virusul.

ADVERTISEMENT

”A început prin tuse seacă si frisoane. A stat acasă vreo săptămână, boala a înaintat, a fost la Urgență la Constanța și, de acolo, la Mangalia. În general, e o fire optimistă, a trecut prin multe în viață și boala a întărit-o mai tare.

La început și-a facut griji mai mult pentru fiul ei decât pentru ea. Tratamentul i-a priit, a stat două săptămâni și a venit acasă într-o stare bunicică. La Mangalia a fost foarte bine îngrijită”, spune Bela, conform Radio Constanța.

ADVERTISEMENT

Medicii explică secretul din spatele rezistenței femeii de 102 ani

Un medic de la Spitalul Municipal Mangalia, care a tratat-o pe această femeie, explică secretul din spatele rezistenței acesteia la boală. Se pare că Elena nu avea patologii grave, iar asta a contat decisiv.

”Din fericire, nu avea patologii grave cunoscute. Și noi am fost emoționați și îngrijorați, dar, din fericire, lucrurile au evoluat favorabil. Dânsa aşa spunea, că nu se cunoaște cu alte boli, nu făcea tratamente acasă. Este un exemplu și ne-a dat curaj această evoluție a dânsei.

Sunt pacienți vârstnici care trec cu bine peste boală, așa cum sunt mai puțin vârstnici la care evoluția nu e cea dorită. Se pare că mai contează şi terenul genetic. Oricum, noi facem toate eforturile pentru toți pacienții nostri, indiferent de vârstă și patologii”, spune doctorul Cristina Grădișteanu, conform sursei citate.

Majoritatea timpului vieții sale, Elena a locuit la țară, iar acesta este un alt aspect care a contat mult în longevitatea ei.

”A stat la țară, s-a hrănit bine, a muncit foarte mult, avea o grădină, a cultivat legume. A fost o femeie activă toată viața. Se trage dintr-o familie longevivă, frații ei au trăit peste 95 de ani.

Până să se îmbolnăvească de COVID a gătit, zi de zi, orice fel de mâncare. Când vorbeam cu ea ne povestea ce a gătit, ce a pus în perișoare, ce a pus în tavă.

Ea nu își face probleme din orice fleac, din orice amănunt. E pozitivă, optimistă. A crezut foarte mult în puterea Domnului și în sănătatea ei, a fost o femeie foarte sănătoasă. În urmă cu câțiva ani a avut o problemă la picior și acum merge cu cadrul, în rest, este sănătoasă. E minionă, slăbuță, nu arată puternică, dar are un suflet puternic”, mai spune fiica sa, citată de Radio Constanţa.

ADVERTISEMENT