News

O femeie din Spania a petrecut 500 zile singură într-o peșteră. “M-am înțeles foarte bine cu mine însămi”

O femeie din Spania a ieșit la suprafață după ce a petrecut 500 de zile trăind singură într-o peșteră. Beatriz Flamini spune că și-a împlinit un vis
14.04.2023 | 21:42
O femeie din Spania a petrecut 500 zile singura intro pestera Mam inteles foarte bine cu mine insami
Beatriz Flamini a trăit singură într-o peșteră timp de 500 de zile Sursa foto: Alba Feixas/EPA
ADVERTISEMENT

După ce a petrecut 500 de zile singură într-o peșteră întunecată, la 70 de metri sub suprafața Pământului, Beatriz Flamini a ieșit vineri, puțin după ora 9.00, din bârlogul său subteran din sudul Spaniei.

O femeie din Spania a petrecut 500 zile singură într-o peșteră

După ce a fost examinată rapid de un medic și de un psiholog, Beatriz Flamini a avut parte de o conferință de presă de 50 de minute. “Mă așteptam să ies și să fac un duș”, a declarat ea în fața sălii pline de reporteri, relatează The Guardian. “Nu mă așteptam să existe un interes atât de mare.”

ADVERTISEMENT

Sâmbătă, 20 noiembrie 2021 – cu trei luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina – sportiva de elită și alpinista extremă a intrat în locuința ei solitară din peștera de lângă Granada, hotărâtă să afle mai multe despre cum mintea și corpul uman pot face față singurătății și privațiunilor extreme.

Monitorizată de o echipă de oameni de știință de la universitățile din Almería, Granada și Murcia, care au ținut legătura cu ea prin intermediul unei tehnologii speciale de mesagerie limitată, atleta madrilenă în vârstă de 50 de ani este considerată a fi doborât recordul mondial pentru cea mai lungă perioadă de timp petrecută de o persoană singură într-o peșteră.

ADVERTISEMENT

Flamini a declarat presei că a pierdut noțiunea timpului după ziua 65. Întrebată cum a reușit să-și păstreze sănătatea mintală atât de mult timp, Flamini a subliniat experiența sa vastă și pregătirea mentală, adăugând: “M-am înțeles foarte bine cu mine însămi”.

Cheia este consecvența

Da, a vorbit singură – dar niciodată cu voce tare. La urma urmei, tăcerea peșterii (“nu era casa mea”) trebuia respectată. Cheia, a adăugat ea, era consecvența. “Cel puțin pentru mine, ca sportivă de elită, practicantă a sporturilor extreme, cel mai important lucru este să fii foarte clar și consecvent cu privire la ceea ce gândești, ceea ce simți și ceea ce spui“, a spus ea.

ADVERTISEMENT

“Este adevărat că au existat momente dificile, dar au existat și momente foarte frumoase – și le-am avut pe amândouă în timp ce mi-am respectat angajamentul de a trăi într-o peșteră timp de 500 de zile.”

Flamini a spus că și-a petrecut timpul cu calm și cu un scop precis, citind, scriind, desenând, tricotat – bucurându-se de ea însăși: “Eram acolo unde voiam să fiu, așa că m-am dedicat acestui lucru”. Spus fără menajamente, trucul a constat în a trăi aici și acum: “Gătesc; desenez … Trebuie să fii concentrat. Dacă sunt distrasă, îmi voi răsuci glezna. O să mă rănesc. Se va termina și vor trebui să mă scoată de acolo. Iar eu nu vreau asta”.

ADVERTISEMENT

A reușit să se mențină în formă, să parcurgă 60 de cărți și să folosească două camere de luat vederi pentru a face o cronică a experiențelor sale pentru un viitor documentar.

Atleta a părut nedumerită de interlocutorii săi doar o singură dată. De ce părea atât de fericită când a ieșit din peșteră? “Cum v-ați simți dacă ați avea un vis și l-ați împlini?”, a răspuns ea. “Ați ieși plângând?”

ADVERTISEMENT
Tags: