News

O fostă jurnalistă cere judecătorilor s-o declare oficial strănepoată a lui Mihai Eminescu. Istorii romanțate despre ”bastarzii” poetului

O fostă jurnalistă a publicației România Mare susține că este fiica unui strănepot al lui Mihai Eminescu și a cerut instenței să stabilească filiația la acesta.
07.01.2023 | 14:00
O fosta jurnalista cere judecatorilor so declare oficial stranepoata a lui Mihai Eminescu Istorii romantate despre bastarzii poetului
Mihai Eminescu a murit la 39 de ani și nu a avut urmași direcți / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

O femeie din Ilfov l-a chemat în instanță pe Mihail Vasilescu Eminescu, unul dintre presupușii strănepoți ai Mihai Eminescu și cere instanței să constate paternitatea acestuia, precum și legătura de rudenie în linie dreaptă cu familia poetului național. Mihail Vasilescu Eminescu a decedat în anul 2016.

Femeia cere declararea judecătorească a morții tatălui ei

În martie 2022, Virginia G. a depus o cerere la Judecătoria Buftea prin care cere instanței declararea judecătorească a decesului lui Mihail Vasilescu Eminescu și stabilirea paternității. Instanța ilfoveană a declinat dosarul în favoarea Judecătoriei sectorului 1, acolo unde se află ultimul domiciliu cunoscut al pârâtului, și l-a împărțit în două cauze.

ADVERTISEMENT

În prima, instanța trebuie să constate dacă strănepotul lui Mihai Eminescu se mai află sau nu în viață. Conform procedurii, acesta a fost citat la domiciliul din București și în paralel a fost trimisă o adresă către UAT Sector 1, reprezentată prin primarul de sector, pentru ”a-și exprima un punct de vedere cu privire la acțiune, inclusiv despre existența certificatului de deces”.

În cauza disjunsă, judecătorii trebuie să răspundă cererii de stabilire a paternității formulată de fosta jurnalistă. Ambele procese au termen în februarie 2023.

ADVERTISEMENT

Mihail Vasilescu Eminescu susținea că este strănepot de frate al poetului național

Mihail Octavian Vasilescu Eminescu, un fost economist, a înființat, la mijlocul anilor ’90, Asociația Cultural-Universală ”Mihai Eminescu”, pe care a condus-o până acum șapte ani. Potrivit informațiilor FANATIK, acesta a decedat în februarie 2016, iar conducerea organizației a fost preluată de un alt președinte. În prezent, Asociația Cultural-Universală ”Mihai Eminescu” a cerut dizvolvarea, după ce anul trecut a încercat să-și schimbe denumirea în Societatea Academică ”Mihai Eminescu”.

Înainte să moară, strănepotul putea fi văzut an de an la slujbele de pomenire ale lui Mihai Eminescu, ținute la cimitirul Bellu din capitală. Mihail Vasilescu Eminescu le-a povestit jurnaliștilor că era nepot după frate al marelui poet, și că a moștenit de la acesta ”partea legată de metafizică și religie, și mai puțin cea legată de poezie”.

ADVERTISEMENT

Problema moștenitorilor familiei Eminescu este una cât se poate de controversată și a dat ocazia unui lung șir de interpretări și discuții.

Matei Eminescu, singurul frate care a avut urmași

Potrivit istoricilor, Mihai Eminescu a venit pe lume într-o familie numeroasă, cu 11 copii. Majoritatea fraților poetului au murit la tinerețe și nu au lăsat moștenitori direcți cu numele Eminescu. Singurul care face excepție este Matei, al zecelea frate, care a trăit 73 de ani și a fost căsătorit de trei ori: cu Matilda Ilian, cu Ana Condeescu și cu Silvia Maieru.

ADVERTISEMENT

Se pare că Matei a avut cinci copii, printre care Gheorghe Eminescu (1895 – 1988), tatăl Yolandei Eminescu, una dintre primele femei-judecători din România. Aceasta s-a stabilit în Franța, unde l-a născut, în 1983, pe Teodor Eminescu Iacobescu, considerat unul dintre ultimii descendenți ai poetului național.

Zvonuri neconfirmate despre un copil născut de Veronica Micle

Mihai Eminescu a murit la 39 de ani, fără să fi fost vreodată căsătorit sau să fi avut, oficial, vreun urmaș direct. Totuși, în trecut au mai apărut autointiulați moștenitori ai poetului despre care au fost zvonuri (niciodată confirmate) că ar fi avut unul sau mai mulți copii din flori, ”bastarzi” – cum erau numiți de presa vremii.

O astfel de legendă spune că Mihai Eminescu și Veronica Micle ar fi avut o fată născută în 1889, Valeria, care s-ar fi căsătorit cu Mihai Sturdza și ar fi avut, la rândul lor, un copil, Ghighi Srurdza. Acesta ar fi nepot direct al lui Mihai Eminescu și ar fi fugit la Paris, după venirea regimului comunist.

Se pare, însă, că adevărul este altul: Valeria a fost numele unei fiice a Veronicăi Micle, născută mult mai devreme, în 1864, când Mihai Eminescu avea doar 14 ani. Valeria a fost cântăreață de operă și ei i se atribuie o altă afirmație controversată: că unicul copil rezultat din relația mamei sale cu Mihai Eminescu ar fi murit la naștere, în 1880.

La 27 de ani, Eminescu ar fi lăsat însărcinată o fată de 15 ani

În 2011, scriitorul Cristian Petru Bălan a publicat un eseu în care vorbește despre un presupus fiu al lui Mihai Eminescu, născut la Ipotești, dintr-o relație cu o tânără de 15 ani, pe nume Ileana, fiica unui morar din zonă.

Acesta s-ar fi născut la 19 iunie 1877, însă nu a fost recunoscut în acte de tatăl lui biologic. În schimb, băiatul ar fi fost botezat de Henrieta, sora lui Eminescu. De asemenea, Gheorghe Eminovici, tatăl poetului, ar fi sprijinit-o financiar pe mama nepotului său din flori.

Ulterior, Ileana s-a căsătorit cu pădurarul Ion Lăzăreanu, care l-a adoptat pe micuț. Mihai Lăzăreanu, preusupsul fiu al lui Eminescu, a trăit la Botoșani și a lucrat ca funcționar fiscal. El nu a fost căsătorit și a murit în 1944, potrivit istoricului literar Augustin Z.N. Pop.

Comunitatea academică a respins, până acum, aceste ipoteze, considerând că nu există dovezi clare că Mihai Eminescu a avut urmași direcți.

ADVERTISEMENT
Tags:
Decizia luată de cei de la firma Quantum Nutrition, după ce Simona Halep...
Decizia luată de cei de la firma Quantum Nutrition, după ce Simona Halep le-a cerut daune de 10 milioane de dolari
După umilința trăită peste Ocean, românca numită ”cea mai frumoasă din lume” în...
După umilința trăită peste Ocean, românca numită ”cea mai frumoasă din lume” în domeniul ei a surprins pe toată lumea FOTO
Ce spune China despre vânzarea de arme Rusiei pentru războiul din Ucraina. Mesajul...
Ce spune China despre vânzarea de arme Rusiei pentru războiul din Ucraina. Mesajul clar către Kiev
Sorana Cîrstea explică de ce a ales să se mute în Dubai: „În...
Sorana Cîrstea explică de ce a ales să se mute în Dubai: „În suflet sunt româncă, dar...”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
Oferte de vacanţă pentru familiile cu copii. Cât costă un sejur all inclusive...
Oferte de vacanţă pentru familiile cu copii. Cât costă un sejur all inclusive în destinaţiile preferate de români, unde găsesc hoteluri create special pentru cei mici
Un șofer olandez a fost amendat după ce o cameră cu inteligență artificială...
Un șofer olandez a fost amendat după ce o cameră cu inteligență artificială a interpretat greșit gestul pe care l-a făcut cu mâna
Istoria Capșa. Povestea copiilor unui cojocar care au început afacerea „La doi frați“...
Istoria Capșa. Povestea copiilor unui cojocar care au început afacerea „La doi frați“ și au avut cea mai cunoscută cofetărie a Bucureștilor VIDEO
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Cum poți obține pensie de urmaș anul acesta. Toate informațiile utile
Cum poți obține pensie de urmaș anul acesta. Toate informațiile utile
Victor Ponta și procurorul „Portocală”, bătaie în stradă. Provocare interlopă
Victor Ponta și procurorul „Portocală”, bătaie în stradă. Provocare interlopă
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce etnie are, de fapt, Dana Budeanu. Creatoarea de modă a recunscut abia...
Ce etnie are, de fapt, Dana Budeanu. Creatoarea de modă a recunscut abia acum: "Sunt pe linie maternă, pe pur"
Anunțul făcut de Florin Călinescu a stârnit multe reacții. Revine în politică: „E...
Anunțul făcut de Florin Călinescu a stârnit multe reacții. Revine în politică: „E un partid nou”
Zodiile care au parte de un miracol în martie 2024. Ei sunt nativi...
Zodiile care au parte de un miracol în martie 2024. Ei sunt nativi care vor trăi o primăvară ca-n filme