News

O nouă alertă în Marea Neagră: încă o mină marină depistată. Un sat de pescari evacuat

Este din nou alertă în Marea Neagră, după ce o nouă mină marină a fost depistată în larg. Un sat de pescari a fost evacuat.
12.03.2024 | 15:02
O noua alerta in Marea Neagra inca o mina marina depistata Un sat de pescari evacuat
Încă o mină marină depistată în Marea Neagră. Un sat de pescari evacuat. Sursa foto (descriptiv): aa.com / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După ce o mină marină a fost descoperită în urmă cu o săptămână în apropiere de Costinești, un dispozitiv similar a apărut din nou în Marea Neagră. S-a întâmplat marți, în apropiere de o plajă din Bulgaria.

Încă o mină marină depistată în Marea Neagră. Un sat de pescari evacuat

Din primele informații, prezența minei în apele Mării Negre a fost semnalată, marți, 12 martie, la orele dimineții, la Direcția Regională de Poliție V din Varna.

ADVERTISEMENT

În urma acestui eveniment, zona a fost securizată. S-a luat decizia ca populația din satul de pescari din apropiere să fie evacuată. De asemenea, pentru a încerca să depisteze și să neutralizeze mina, la fața locului a ajuns o navă vânător de mine a Forţelor Navale Bulgare.

Cel mai probabil, mina urmează a fi detonată la o distanţă sigură în mare, a confirmat comandantul Forţelor Navale Bulgare, contraamiral Kiril Mihailov, pentru Radio Varna, scrie Cuget Liber.

ADVERTISEMENT

Din februarie 2022 până în prezent, în largul apelor din Marea Neagră au fost distruse 95 de mine marine. Forţele Navale Române au avut șase intervenții pentru distrugerea unei mine marine.

Prima mină marină, aflată în zona apelor teritoriale române, a fost distrusă de scafandrii EOD ai Centrului 39 Scafandri. S-a întâmplat în luna martie a anului 2022, la 70 km de Capu Midia.

ADVERTISEMENT

Posibilă mină marină, depistată recent în zona Costinești

În urmă cu mai puțin de o săptămână, în Marea Neagră a avut loc o altă intervenție a Forțelor Navale pentru localizarea unei posibile mine marine. S-a întâmplat în zona Costineşti-Tuzla-23 August-Mangalia.

Pe 7 martie, reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale au anunţat că, dragorul maritim 30 Sublocotenent Alexandru Axente, o echipă de scafandri de luptă EOD, din cadrul Forţelor Navale Române, specializaţi în dezamorsarea şi distrugerea dispozitivelor explozive, precum şi un elicopter PUMA Naval au executat o misiune de cercetare a spaţiului maritim în zona Costineşti-Tuzla-23 August-Mangalia pentru localizarea unei posibile mine marine.

ADVERTISEMENT

”Prezenţa obiectului plutitor metalic a fost semnalată Gărzii de Coastă, iar intervenţia Forţelor Navale Române a fost solicitată în conformitate cu procedurile operaţionale naţionale, specifice pentru astfel de situaţii.

Imediat, conducerea Statului Major al Forţelor Navale a ordonat luarea măsurilor necesare pentru trimiterea navei militare, echipei de scafandri de intervenţie şi elicopterului PUMA Naval în raionul maritim indicat, pentru investigarea situaţiei”, au precizat atunci reprezentanţii Forţelor Navale.

ADVERTISEMENT