News

Alertă în Marea Neagră. Scafandrii caută o mină marină în apropiere de Costinești

Operațiune de amploare în Marea Neagră. Forțele Navale Române caută o mină marină în zona stațiunii Costinești
07.03.2024 | 09:35
Alerta in Marea Neagra Scafandrii cauta o mina marina in apropiere de Costinesti
Forțele Navale Române în acțiune. Scafandri au o misiune de localizare a unei mine marine. Sursa foto: Facebook / Forțele Navale Române
ADVERTISEMENT

O mină marină a fost văzută joi dimineață în zona stațiunii Costinești, iar o unitate de scafandri din cadrul Forțelor Navale Române și un elicopter naval de tip PUMA sunt angajate într-o operațiune de căutare.

Mină marină, văzută în apele românești

Zona localizată este în regiunea maritimă din zona Costinești-Tuzla-23 August-Mangalia, iar câțiva pescari ar fi alertat autoritățile de la Garda de Coastă.

ADVERTISEMENT

Pescarii se aflau pe o barcă la aproximativ o milă marină depărtare de țărm, iar la un moment dat au văzut un obiect suspect care părea a fi o mină, potrivit Digi24.ro. Având în vedere că această mină se găsește la aproximativ o milă marină de țărmul stațiunii, înseamnă echivalentul a aproximativ trei sau patru kilometri în larg.

În prezent, nu există niciun pericol iminent pentru nimeni. Este prima mină marină observată în largul Mării Negre, pe coasta românească, în acest an, și reprezintă a șasea mină descoperită de când a început conflictul din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Ulterior, la ordinul conducerii Statului Major al Forțelor Navale, s-a dispus imediat trimiterea unei nave militare, a unei echipe de scafandri specializați și a unui elicopter PUMA Naval în zona maritimă indicată pentru investigarea situației, conform anunțului emis de Ministerul Apărării Naționale.

„Imediat, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a ordonat luarea măsurilor necesare pentru trimiterea navei militare, echipei de scafandri de intervenție și elicopterului PUMA Naval în raionul maritim indicat, pentru investigarea situației”, potrivit comunicatului transmis de Ministerul Apărării Naționale.

ADVERTISEMENT

Mai multe mine marine au fost descoperite de la izbucnirea războiului din Ucraina

După declanșarea agresiunii militare nejustificate din partea Federației Ruse împotriva Ucrainei la data de 24 februarie 2022, în Marea Neagră au fost descoperite și distruse 95 de mine marine.

Intervenția de joi, 7 martie, este al șaselea caz în care Forțele Navale Române intervin pentru neutralizarea unei mine marine provenite din regiunile maritime din nordul României, implicate în acțiunile de război.

ADVERTISEMENT

Prima mină maritimă, situată în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române, a fost eliminată de către scafandrii specializați EOD ai Centrului 39 Scafandri, în luna martie a anului 2022, la o distanță de 70 de kilometri față de Capu Midia.

ADVERTISEMENT