News

Liberalii își continuă războiul cu Ciolacu. Alina Gorghiu: „Sistemul de impozitare nu se schimbă! Nici cota unică nu devine progresivă”

După majorarea pensiilor, PNL și PSD își continuă războiul declarațiilor în contradictoriu, de această dată pe tema politicilor fiscale ale statului
30.10.2022 | 17:49
Liberalii isi continua razboiul cu Ciolacu Alina Gorghiu Sistemul de impozitare nu se schimba Nici cota unica nu devine progresiva
Contre între Alina Gorghiu și Marcel Ciolacu. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Alina Gorghiu, vicepreședintele PNL, a declarat duminică să liberalii trebuie să reprezinte garantul că politica fiscală a statului nu se va schimba, iar România nu va implementa impozitarea progresivă.

Gorghiu, replică pentru Ciolacu

Alina Gorghiu a declarat, la conferinţa de alegeri a Ligii Aleşilor Locali Argeş, că PNL trebuie să transmită atât antreprenorilor cât și cetățenilor români că sistemul de impozitare nu se va schimba și că țara noastră nu va trece la un sistem de impozitare progresivă, aluzie la declarațiile liderului PSD, Marcel Ciolacu. De altfel, ideea unui sistem de impozitare progresivă a fost susținut de către Marcel Ciolacu de la formarea actualului Guvern, fără a exista însă pași concreți în această direcție.

ADVERTISEMENT

Mai mult, vicepreședintele PNL a încercat să asigure mediul antreprenorilor că, în ciuda alianței cu PSD, prezenţa PNL în Guvern este cea mai puternică garanţie că antreprenorii vor fi respectaţi, dovadă fiind și bugetul pentru investiții al actualului guvern, despre care a spus că este cel mai mare din ultimii 30 de ani.

„Trebuie să le spunem celor care fac bani pentru economia românească, antreprenorilor români, cetăţenilor români că sistemul de impozitare nu se schimbă! Nici cota unică nu devine progresivă! Aceasta este o garanţie pentru grupurile sociale active din societate.

ADVERTISEMENT

Dezvoltarea economică a României depinde de evoluţia mediului de afaceri. Prezenţa PNL în Guvern este garanţia cea mai puternică că antreprenorii sunt respectaţi. Să nu uităm – bugetul pentru investiţii stabilit de acest Guvern, de 7% din PIB, este cel mai mare din ultimii 30 de ani – 88 miliarde de lei. E de dorit ca nimeni să nu abordeze în cheie populistă politicile fiscale ale statului”, a spus Alina Gorghiu.

Ciolacu vrea renunțarea la cota unică

Declarațiile vicepreședintei PNL au venit ca răspuns la poziția exprimată cu o zi înainte de către Marcel Ciolacu, care a reiterat dorința sa privind renunțarea la cota unică, susținând că pentru trecerea la impozitarea progresivă este necesară întâi digitalizarea completă a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

ADVERTISEMENT

„Cred că mai e o singură ţară sau mai sunt două ţări care nu au renunţat la cota unică. Se pare că Estonia. Cehia mi se pare că a renunţat la cota unică. Mai era Estonia şi a mai rămas Rusia. Dacă credeţi că modelul economic de impozitare al Rusiei mai reprezintă totuşi progresul? Eu cred că nu.

În acest moment impozitarea progresivă este categoric soluţia. În primul rând, trebuie făcută digitalizarea ANAF şi pe urmă vorbim de schimbări de impozitare”, a susținut Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Declarațiile celor doi lideri vin în contextul în care PNL și PSD s-au contrat în ultimele săptămâni pe subiectul majorării pensiilor și unde, după declarațiile social-democrațiilor privind necesitatea majorării acestora cu un procent mai mare de 10%, agreat în coaliție, chiar președintele Iohannis a ieșit la atac susținând că susține un procent egal cu rata inflației, adică 15%. Liberalii și social-democrații s-au contrat apoi pe măsurile ca răspuns la criza energetică, social-democrații preferând o întoarcere temporară la o piață reglementată.

Pe tema cota unică versus impozitare progresivă, cele două partide s-au mai contrat la nivelul declarațiilor în cele 11 luni de guvernare, însă Marcel Ciolacu și-a exprimat preferința pentru acest sistem de impozitare încă înainte de a intra la guvernare.

ADVERTISEMENT