News

O nouă obligație pentru restaurante și baruri. Ce ar putea să primească gratuit clienții

Clienții din România care vor intra într-un restaurant, bar sau cantină vor primi gratuit, după ce președintele Klaus Iohannis va promulga legea, o mică atenție.
21.03.2024 | 08:57
O noua obligatie pentru restaurante si baruri Ce ar putea sa primeasca gratuit clientii
O nouă obligație pentru restaurante și baruri. Ce ar putea să primească gratuit clienții. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Mai exact un pahar cu apă, pentru că toate restaurantele, cantinele și barurile, alături de firmele de catering, vor fi obligate să ofere apă de la robinet oricui dorește. În mai multe țări din Uniunea Europeană s-ar fi implementat deja acest serviciu, astfel că amendamentul a trecut inclusiv de Camera Deputațior din România.

O nouă obligație pentru restaurante și baruri în România

Legea va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare. Cel care a propus amendamentul e faimosul fost ministru al energiei Virgil Popescu. Acest amendament presupune ”furnizarea gratuită a apei potabile prin rețeaua de distribuție pentru consumatorii din restaurante, cantine și servicii de catering”.

ADVERTISEMENT

Conform legii, restaurantele vor avea obligația să furnizeze la cerere și în mod gratuit apă potabilă de la robinet. În aceeași situație se mai află ”autorităţile şi instituţiile administraţiei publice centrale şi locale pentru persoanele prezente în sediile acestora, operatorii economici care oferă servicii de alimentaţie publică pentru clienţii proprii și angajatorul pentru angajaţi”.

Mai mult, toate barurile, restaurantele, cafenelele și autoritățile publice vor avea obligația să afișeze într-un loc accesibil și vizibil anunțul ”Această unitate oferă, la cerere şi în mod gratuit, apă potabilă de la robinet”. Rămâne de văzut cum vor reacționa cei obligați să ofere apă gratuită tuturor.

ADVERTISEMENT

Un alt proiect de lege, focusat tot pe apa de la robinet, prevedea ca autoritatea de sănătate publică locală să poată verifica în mod gratuit, prin prelevare de probe de la robinetele din locuințe, calitatea apei din locuințe. Dacă apa ar fi fost de proastă calitate, locatarul putea primi un filtru de apă pe care-l plătea Primăria.

Acest proiect a fost depus în urmă cu 6 ani, dar nu se mai știe mare lucru despre el, conform Adevărul.ro. În România nu există momentan o modalitate de testare gratuită a calității apei. Acest lucru se poate face doar contra cost pentru cel puțin 250 de lei. În aceste condiții România este printre ultimele state din Uniunea Europeană când vine vorba de consum de apă de la robinet, pentru că oamenii nu au încredere în calitatea apei.

ADVERTISEMENT

Apa din Câmpina a fost contaminată

Așadar, nimeni nu s-a mirat acum o lună când Primăria din Câmpina i-a anunțat pe oameni că apa de la robinet a fost contaminată, după ce  ”probele de apă prelevate pe data de 26 iunie 2023 conțineau doi compuși chimici în cantități peste limitele maxime admise”. Acești compuși chimici ar fi tetracloretenă și tricloreten.

În consecință, DSP recomanda evitarea apei de băut. ”La o proba de rutină (din cadrul monitorizării de audit) prelucrată de lnstitutul Național de Sănătate Publică (INSP) efectuată la ieșirea din Stația de Tratare a Apei Muscel – Voila Câmpina, a fost identificată o depașire minimală a nivelului de tetracloretena și tricloretena de 12,5 µg/L față de valoarea admisă de 10 µg/L.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, Hidro Prahova S.A. a dispus ca, în perioada 26 – 28 ianuarie 2024, să se efectueze igienizarea tuturor rezervoarelor și a stației de tratare Muscel – Voila, după care se va repeta analiza de apă de la ieșire stație pentru a se determina valorile parametrilor tetracloretena și tricloretena. Hidro Prahova S.A. le recomandă tuturor locuitorilor și agentilor economici din Câmpina ca, până la o nouă informare care să arate că nu există niciun parametru depășit, apa din sistemul public sa fie folosită exclusiv in scopuri menajere”, se arăta în avertismentul oficial.

ADVERTISEMENT