Life

O nouă sfântă ar putea să fie canonizată de BOR. “Este un simbol al maicii devotate”

BOR ar putea canoniza o nouă sfântă. Este vorba despre Cuvioasa Teofana Basarab, fiica lui Basarab I. Din anul 1950 până în 2021, Biserica Ortodoxă Română a canonicat 152 de sfinți.
17.02.2022 | 00:05
O noua sfanta ar putea sa fie canonizata de BOR Este un simbol al maicii devotate
O nouă sfântă ar putea să fie canonizată de BOR
ADVERTISEMENT

Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s-a întrunit miercuri seara. Pe ordinea de zi a fost și propunerea de canonizare a cuvioasei Teofana Basarab, fiica lui Basarab I.

Aceasta a murit la Vidin în anul 1396, după ce a fost  înjunghiată în șapte locuri. Credincioșii bulgari au înmormântat-o la mânăstirea Albotina lângă Kula.

ADVERTISEMENT

Biserica Ortodoxă Română a început procesul de canonizare în anul 1950.

O nouă sfântă ar putea să fie canonizată de BOR. “Este un simbol al maicii devotate”

Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s-a întrunit pe 16 februarie 2022, la Reședința Patriarhală din București, sub președinția Patriarhului Daniel. Cu această ocazie s-a discutat despre procesul de canonizare a cuvioasei Teofana Basarab, fiica lui Basarab I.

Aceasta a fost un simbol al maicii devotate și al evlaviei. Potrivit legendelor a murit în apropiere de Vidin în timpul unei invazii turcești în anul 1396.  Teofana Basarab a fost înjunghiată în șapte locuri. Se pare că aceasta își doarme somnul de veci la mânăstirea Albotina lângă Kula.

ADVERTISEMENT

“Departamentul Carte de cult al Editurii Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă cere definitivarea și aprobarea textelor liturgice ce vor însoți propunerea de canonizare a Cuvioasei Teofana Basarab.

În această privință, noi am realizat deja o consultare, iar eparhiile din mitropolie au trimis răspunsuri”, a spus Patriarhul Daniel, potrivit basilica.ro. 

ADVERTISEMENT

Mitropolia Munteniei și Dobrogei are în componență zece eparhii: Arhiepiscopia Bucureștilor, Arhiepiscopia Tomisului, Arhiepiscopia Târgoviștei, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Episcopia Sloboziei și Călărașilor, Episcopia Alexandriei și Teleormanului, Episcopia Giurgiului și Episcopia Tulcii.

Biserica Ortodoxă Română a început procesul de canonizare în anul 1950, iar până în anul 2021 a canonizat 152 de sfinți. Patriarhul Daniel a explicat ce înseamnă acest proces. Canonizarea este un act hotărât de Sfântul Sinod.

ADVERTISEMENT

“Când Biserica a canonizat pe unele persoane, înseamnă că le-a considerat măsură sau model de viețuire creștină. Canonizarea înseamnă că o persoană a avut o dreaptă credință și o dreaptă viețuire și a fost considerat drept model de viețuire sfântă care poate fi urmat și de alții.

Deci, canonizarea înseamnă că Biserica s-a convins de faptul că o persoană a avut dreaptă credință și dreaptă viețuire și a fost bineplăcută lui Dumnezeu și a luminat prin viețuirea sa pe semenii săi cei din jur.

În limba greacă, acest act nu se numește canonizare, ci proclamare a sfințeniei”, a spus în trecut Patriarhul Daniel.

ADVERTISEMENT