News

O nouă subvariantă de Omicron se extinde în SUA. Tulpina este mai transmisibilă decât cele precedente

Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu subvarianta XBB este în creștere și în Statele Unite, după ce a provocat un număr mare de infectări în Asia.
23.12.2022 | 19:51
O noua subvarianta de Omicron se extinde in SUA Tulpina este mai transmisibila decat cele precedente
O subvariantă a Omicron se răspândește în Statele Unite/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Centrul pentru Prevenirea și Controlului Bolilor din Statele Unite a anunțat că subvarianta XBB a tulpinii Omicron va fi responsabilă pentru 18,3% din infectările cu Covid-19 înregistrate până la sfârșitul săptămânii, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Procentajul este în creștere față de cel înregistrat săptămâna trecută, când a fost de 11,2%.

ADVERTISEMENT

Potrivit experților epidemiologi, subvarianta XBB este mai puțin severă decât cele care au precedat-o, dar cu un grad mai mare de transmisibilitate.

Din acest motiv, XBB a dus la o creștere considerabilă a numărului de infectări din mai multe regiuni din Asia, printre care și Siingapore.

ADVERTISEMENT

Experții americani se așteaptă ca această subvariantă să devină chiar dominantă până la finele acestei săptămâni în anumite zone din nord-estul SUA.

Deocamdată, la nivelul Statelor Unite, dominante rămân subvariantele BQ.1.1 şi BQ.1 care reprezintă 63,1% din totalul cazurilor noi depistate, în ușoară scădere faţă de săptămâna trecută, când au reprezentat 64,6%.

ADVERTISEMENT

Alături de subvarianta BQ, XBB este menționată într-un studiu publicat de revista „Cell” ca una dintre subvariantele care au suferit mutații la nivelul proteinei S, astfel încât au devenit mai rezistente la neutralizarea prin intermediul vaccinării.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că, deși mai puțin virulentă, subvarianta XBB este rezistentă și la tratamentul cu anticorpi monoclonali.

ADVERTISEMENT

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, susține apariția acestor subvariante arată că prima generație de vaccinuri anti-Covid, care până acum au salvat milioane de vieți, și-a atins limitele, fiind necesare noi vaccinuri. „Au avut o serie de calități. Au fost sigure ca vaccinuri, dar se pare că este momentul să se treacă la o nouă generație de vaccinuri care să nu ne ducă în situația de a ne tot revaccina”, a declarat Popovici.

ADVERTISEMENT
Tags: