News

Un ”roi” de subvariante Omicron ar putea alimenta un val Covid de iarnă. Experții vorbesc despre o nouă fază evolutivă a pandemiei

Experții monitorizează cu nervozitate un roi de variante ale coronavirusului, care ar putea declanșa un val de iarnă al pandemiei de Covid
23.10.2022 | 13:00
Un roi de subvariante Omicron ar putea alimenta un val Covid de iarna Expertii vorbesc despre o noua faza evolutiva a pandemiei
Specialiștii se tem de un val provocat de un roi de subvariante Omicron Foto: hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În locul unei singure variante noi dezemnată printr-o literă a alfabetului grec, un grup de subvariante Omicron care afectează imunitatea apar în toată lumea.

Un roi de subvariante Omicron ar putea alimenta un val Covid de iarnă

Experții se așteaptă ca toamna și iarna aceasta să fie diferite: în loc de o singură variantă amenințătoare care pândește la orizont, aceștia privesc cu nervozitate un roi de virusuri și o nouă fază evolutivă a pandemiei.

ADVERTISEMENT

De data aceasta, este puțin probabil că vom fi asaltați de o nouă colecție de variante ale alfabetului grecesc. În schimb, una sau mai multe dintre multiplele subvariante ale variantei Omicron care continuă să apară ar putea conduce următorul val.

Sunt ”arome” diferite de Omicron, dar ciudat de asemănătoare, împodobite cu o combinație similară de mutații. Fiecare nouă subvariantă pare să o întreacă pe ultima în ceea ce privește capacitatea sa de a se feri de apărarea imunitară.

ADVERTISEMENT

“Este această cursă evolutivă constantă a înarmării pe care o avem cu acest virus”, a declarat Jonathan Abraham, profesor asistent de microbiologie la Harvard Medical School, citat de Washington Post.

Ritmul evoluției este atât de rapid încât mulți oameni de știință depind de Twitter pentru a ține pasul.

ADVERTISEMENT

În urmă cu o lună, oamenii de știință erau îngrijorați de BA.2.75, o subvariantă care a luat amploare în Asia de Sud și a generat un nor de alte sublinii îngrijorătoare. În Statele Unite, BA.4.6 și BF.7 au luat încet-încet avânt.

În urmă cu câteva săptămâni, BQ.1.1 a început să fure lumina reflectoarelor – și încă pare a fi candidatul care va prelua conducerea în această toamnă în Europa și America de Nord. O linie numită XBB se profilează pe margine și amenință să încurce previziunile.

ADVERTISEMENT

Omul de știință Octavian Jurma vorbește chiar despre o ”supă de variante” care va marca o revenire a pandemiei în această toamnă, marcând valul cu numărul 7 al bolii.

”Virusul nu a încetat să evolueze”

A te concentra prea mult asupra unei singure variante posibile înseamnă, potrivit multor experți, să nu înțelegi ce este important. Ceea ce contează este faptul că toate aceste noi amenințări acumulează mutații în puncte similare din ceea ce se numește domeniul de legare a receptorilor – un punct cheie în proteina spike unde se ancorează anticorpii care blochează virusul.

Dacă acești anticorpi nu se pot atașa, nu pot bloca. Fiecare nouă mutație oferă virusului un avantaj în evitarea acestei linii primare de apărare imunitară.

Cei mai mulți virusologi se eschivează atunci când sunt întrebați care variantă – sau variante – va infecta oamenii în această iarnă. Asta nu înseamnă că ei cred că virusul stă pe loc.

O mare parte din populația lumii a căpătat o anumită imunitate datorită vaccinărilor și infecțiilor cu omicron. Această protecție ne-a oferit libertățile relative ale momentului – mulți oameni revenind la viața normală.

Dar protecția este efemeră din două motive cheie: imunitatea scade și virusul se schimbă. Și apoi mai este și acest fapt: anticorpii monoclonali, medicamente țintite care pot fi folosite ca tratament sau pentru a proteja persoanele imunocompromise care nu răspund bine la vaccinuri, sunt susceptibile de a fi eliminate de viitoarele variante.

“Este important ca oamenii să înțeleagă că faptul că nu a apărut un nume cu litere grecești nu înseamnă că virusul a încetat să evolueze”, a declarat Jesse Bloom, expert în evoluția virală la Fred Hutchinson Cancer Center din Seattle, care a descris rata de evoluție a SARS-CoV-2 ca fiind “surprinzător de rapidă”.

În loc să se îngrijoreze cu privire la varianta care va învinge, sau chiar să se concentreze asupra anumitor mutații, mulți oameni de știință au trecut la urmărirea punctelor fierbinți – locuri specifice pe virus, cunoscute prin numere ca o adresă stradală, unde orice schimbare în codul virusului i-ar putea permite acestuia să se strecoare printre anticorpii neutralizanți care reprezintă o primă linie de apărare.

Specialiștii monitorizează ”punctele fierbinți” ale virusului

Proteina spike a coronavirusului este alcătuită din aproximativ 1.300 de blocuri de construcție numite aminoacizi, iar mutațiile care modifică chiar și un singur bloc de construcție pot face mai dificilă blocarea virusului de către anticorpi. În loc de un alfabet grecesc, oamenii de știință mențin liste scurte de locuri îngrijorătoare pentru mutații: 346, 444, 445, 452, 460, 486, 490.

Faptul că atât de multe linii de coronavirus dezvoltă constelații similare de modificări genetice în aceste puncte este un semn de evoluție convergentă – atunci când diferite versiuni ale virusului s-au lovit de zidul apărării imunitare din populația umană, iar apoi au găsit modalități similare de a le ocoli. Acest lucru se întâmplă în cazul gripei, dar este destul de nou în cazul SARS-CoV-2. Iar în cazul coronavirusului, cu cât sunt mai multe mutații, cu atât mai mare pare să fie avantajul unei noi variante.

Cornelius Roemer, un biolog computațional de la Universitatea din Basel, Elveția, a clasificat noile sublinii omicron după numărul de mutații pe care le au în domeniul de legare a receptorilor.

XBB pare a fi cel mai bun în ceea ce privește evitarea imunității. Cercetătorii din China au descoperit că XBB poate eluda anticorpii protectori generați de o infecție BA.5 la 14 zile de la imunizarea completă (breakthrough infection), ceea ce ridică îngrijorarea că boosterul de toamnă conceput pentru a viza subvariantele BA.4 și BA.5 ale Omicron ar putea fi rapid depășite.

Cu toate acestea, aceste doze de rapel rămân cel mai bun instrument împotriva infecției.

“Nu avem o alegere mai bună în stadiul actual”, a declarat Yunlong Cao, om de știință la Biomedical Pioneering Innovation Center din cadrul Universității Peking din Beijing.

Vineri, datele de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au arătat că BQ.1 și BQ.1.1.1 au crescut până la aproximativ 11% din virușii eșantionați în Statele Unite. Fie că este vorba de XBB, BQ.1.1.1 sau de o modificare încă necunoscută a Omicron, majoritatea experților sunt de acord că variantele vor contribui la alimentarea unei toamne și a unei ierni dificile.

“Aceste linii genetice vor avea o capacitate mai mare de a reinfecta oamenii decât ceea ce circulă în prezent… ceea ce este foarte probabil să conducă sau să contribuie la valuri de infecții în timpul iernii”, a declarat Tom Peacock, un virusolog de la Imperial College London, într-un e-mail.

Îngrijorări legate de eficiența anticorpilor monoclonali

Este o chestiune de dezbatere ce se va întâmpla atunci când unul sau mai mulți dintre ei vor reuși să se instaleze într-o populație cu un strat protector de imunitate de bază. Protecția împotriva celor mai grave forme de boală este probabil să reziste, în special dacă este susținută de rapeluri, prevăd mulți oameni de știință.

Cazurile sunt deja în creștere în Europa. Mulți oameni de știință cred că această creștere este determinată în mare parte de factori precum întoarcerea copiilor la școală, faptul că oamenii petrec mai mult timp în casă și caracterul sezonier al virusului. Este posibil ca variantele să fie abia la început.

Dar impactul asupra societății ar putea fi totuși considerabil chiar și în cazul unei creșteri a numărului de cazuri care nu duce la un val masiv de spitalizări.

“Pentru a pune lucrurile în context, vara nu a fost considerată un val – dar, în același timp, au existat o mulțime de probleme cu absențele de la locul de muncă, iar acest tip de lucru a avut un impact asupra lumii în ansamblu”, a declarat Manon Ragonnet-Cronin, cercetător la Universitatea din Chicago. “Indicatorii noștri principali ai cât de grave sunt aceste valuri tind să fie spitalizările și decesele, dar aceste alte efecte nu ar trebui să fie neglijate.”

Nu există nimic sigur în legătură cu un val de toamnă târzie – dacă va avea loc unul, care ar putea fi magnitudinea sa sau ce ar putea să-l declanșeze.

Noua recoltă de variante scapă în mod clar imunității, dar Justin Lessler, profesor de epidemiologie la Gillings School of Global Public Health de la Universitatea din Carolina de Nord, a declarat că întrebarea va fi cum se va manifesta acest avantaj în lume.

“O tulpină poate avea un avantaj de creștere în comparație cu celelalte tulpini, dar totuși nu un avantaj suficient de mare pentru a duce la o epidemie resurgentă“, a declarat Lessler.

Ceea ce este mai previzibil: orice variantă care va sfârși prin a domina în lunile următoare va contesta probabil o linie cheie de tratament și protecție pentru persoanele cu sisteme imunitare compromise: medicamentele cunoscute sub numele de anticorpi monoclonali.

Companiile farmaceutice care produc aceste medicamente subliniază faptul că ele rămân utile împotriva variantelor care sunt răspândite în prezent. Dar pentru mulți oameni de știință, roiul de subvariante de la orizont amenință să elimine una sau mai multe terapii și poate chiar să submineze următoarea generație de tratamente candidat care urmează să ajungă în cabinetele medical.

ADVERTISEMENT