News

Alertă: două subtulpini Omicron rezistente orice tratament. ”E momentul să se treacă la noua variantă de vaccin”

Nu scăpăm de Covid-19. Două subvariante ale tulpinii Omicron, extrem de rezistente la vaccin, au fost identificate de oamenii de știință.
22.12.2022 | 09:31
Alerta doua subtulpini Omicron rezistente orice tratament E momentul sa se treaca la noua varianta de vaccin
Au apărut subvariante OMICRON rezistente la vaccinul antiCOVID / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit unui studiu publicat în revista ”Cell”, subvariantele BQ și XBB au suferit mutații la nivelul proteinei S, care le-au făcut mult mai rezistente la neutralizare.

Noile subtulpini Omicron, de zeci de ori mai rezistente

Potrivit lui Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologice, noua variantă este de până la 36 de ori mai rezistentă la neutralizare decât cea veche.

ADVERTISEMENT

De asemenea, acestea sunt rezistente și la anticorpii monoclonali. De altfel, OMS a recomandat încă din septembrie sistarea utilizării Xevudy și Ronapreve, existând indicii că aceste tratamente nu mai sunt eficiente din cauza mutațiilor suferite de virus.

”Vaccinurile au ajuns la vârful lor de performanță”

„Cercetătorii ar trebui să treacă la o atitudine proactivă pentru că până acum au fost reactivi. S-a răspuns la ceea ce a făcut virusul. Prin măsuri și prin vaccinuri.

ADVERTISEMENT

Acum, aceste vaccinuri, după doi ani de succes putem spune – și mă refer la vaccinurile mARN – au ajuns spre vârful lor de performanță.

Au fost vaccinuri care au salvat milioane de vieți și zeci de milioane de spitalizări care nu s-au mai produs pentru că au împiedicat formele grave și s-au pus în practică foarte repede.

ADVERTISEMENT

Deci, au avut o serie de calități. Au fost sigure ca vaccinuri, dar se pare că este momentul să se treacă la o nouă generație de vaccinuri care să nu ne ducă în situația de a ne tot revaccina”, a declarat prof. dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemioligie, citat de Adevărul.

Ne-am putea vaccina anual de Covid-19

Specialistul e de părere că la nivel mondial va exista o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri, așa cum se întâmplă deja în China, din cauza măsurilor de relaxare.

ADVERTISEMENT

El e de părere că nu vom scăpa prea repede de această epidemie și că singurele soluții este fie introducerea unui tip de vaccinare sezonieră, fie imunizarea prin îmbolnăviri repetate.

În cazul celei de-a doua variante, riscurile unor complicații sunt ridicate, datorită mutațiilor virusului și posibilității unor manifestări agresive, în cazul unui pacient cu probleme de imunitate.

ADVERTISEMENT
Tags: