News

O nouă tulpină de coronavirus a fost descoperită în India. Are „dublă mutație”

25.03.2021 | 15:07
O noua tulpina de coronavirus a fost descoperita in India Are dubla mutatie
ADVERTISEMENT

O nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2, cu „dublă mutație”, a fost depistată pe teritoriul Indiei, anunță Ministerul Sănătății, printr-un comunicat transmis cu puțin timp în urmă.

În urma analizei genomului de la mai multe probe provenite din Maharashtra, regiune puternic afectată de răspândirea acestei boli, s-a constatat existența așa-numitor „variants of concern” (VOC), diferite de cele cunoscute până acum.

ADVERTISEMENT

Țara înregistrează în această perioadă cele mai mari valori zilnice de infectări și decese provocate de Covid-19 de la începutul anului. Nu este clar, însă, dacă noua variantă a provocat creșterile alarmante ale cazurilor de îmbolnăvire.

India a descoperit o nouă tulpină a coronavirusului, cu două mutații

Noua tulpină nu a fost detectată într-un număr suficient de mare pentru a stabili o relație directă sau pentru a explica creșterea rapidă a numărului de cazuri în unele state”, se arată în comunicat transmis de Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

India a raportat până acum atât cazuri de îmbolnăvire cu tulpina britanică, cât și cu cele descoperite în Brazilia și Africa de Sud. Autoritățile susțin, însă, că niciuna nu pare să fi fost „vinovată” de creșterile din ultima perioadă.

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 53.476 de noi infectări, cel mai mare număr din luna noiembrie încoace. Doar SUA și Brazilia raportează valori mai mari în momentul de față.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, spitalele din statele mari au depășit capacitatea maximă. De asemenea, miercuri s-au produs 275 de decese, cele mai multe de la începutul anului, iar bilanțul total, potrivit datelor furnizate de Guvern, a ajuns la 160.441.

O nouă posibilă tulpină a fost descoperită și în Belgia

Nici din Belgia nu vin vești mai bune, pentru că un grup de cercetători ai Universității Liege au descoperit o nouă mutaţie a virusului SARS-CoV-2, cunoscută ca Spike Insertion (SI).

ADVERTISEMENT

Având în vedere că efectele sale sunt învăluite încă în mister, denumirea științifică ( B.1.214) nu a putut fi clasificată ca „variantă îngrijorătoare” (VOC), cum s-a întâmplat în cazul celor din Marea Britanie (B.1.117), Africa de Sud (B.1.351) şi Brazilia (P.1).

Încă nu suscită o preocupare deosebită privind pericolul său”, au transmis cercetătorii, adăugând că în momentul de față nu se știe dacă această mutație îi conferă virusului un avantaj în privința răspândirii.

ADVERTISEMENT
Tags: