News

O parte dintre profesori ar putea renunța la grevă. Anunțul secretarului de stat Florin Lixandru: ”Mâine vom avea o situație certă”

O parte dintre profesori ar putea renunța la grevă începând e marți, 6 iunie, conform secretarului de stat Florin Lixandru care invocă ”discuții” cu aceștia.
05.06.2023 | 21:39
O parte dintre profesori ar putea renunta la greva Anuntul secretarului de stat Florin Lixandru Maine vom avea o situatie certa
O parte dintre profesori ar putea renunța la grevă. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Secretarul de stat din Ministerul Educației, Florin Lixandru, e convins că o parte dintre profesori vor renunța în curând la grevă. Lixandru nu a precizat ce înseamnă această ”parte”. Anunțul vine la câteva zile după ce președintele Klaus Iohannis i-a atacat extrem de dur pe profesori, pentru că ar ”îndrăzni” să facă grevă.

O parte dintre profesori ar putea renunța la grevă

Drept urmare, mesajul unei profesoare care i-a răspuns lui Iohannis a devenit viral: “Nici mie nu-mi place și mă simt foarte umilită și dezamăgită de tot ce se întâmplă. Ultima mea mare dezamăgire a fost ieșirea domnului președinte. Recunosc că am fost printre fanii dumnealui și l-am votat crezând în cuvântul dumnealui de profesor.

ADVERTISEMENT

Pentru mine, un profesor și cuvântul lui înseamnă foarte mult și aș vrea să-l întreb și eu acum pe dl. președinte cum îndrăznește să-și încalce propriile cuvinte și vă rog să îmi permiteți să citez din cartea dumnealui, apărută în 2014, Pas cu Pas, și spune așa este pur și simplu inadmisibil ca politicienii să nu fie preocupați de sistemul educațional decât la nivel declarativ politicianism. Președintele sau premierul țării noastre nu poate să iasă la televizor și să facă afirmații depreciative la adresa unei întregi case profesionale.

Consider că este profund în neregulă dacă președintele țării vorbește de rău despre dascăli, despre elevi sau despre părinți ori dacă îi răzvrătește pe unii împotriva celorlalți”. Klaus Iohannis a avut o ieșire fără precedent, certând profesorii care îndrăznesc să facă grevă și să ”pună în pericol viitorul copiilor”.

ADVERTISEMENT

Între timp, Lixandru a oferit mai multe detalii despre greva profesorilor de mâine, deși nu se cunosc cu exactitate prea multe. Profesorii care nu au fost în grevă sigur vor reveni la catedră. Din informațiile pe care le avem, o parte din profesori vor renunța la acest demers. Chiar dacă a fost mini-vacanță, noi la nivelul Ministerului Educației am ținut legătura cu colegii noștri din teritoriu, cu inspectorii școlari generali.

Astăzi am avut o conferință cu dumnealor, iar din informațiile primite până în acest moment, o parte dintre colegi ar renunța la grevă, însă acest lucru nu îl putem afirma cert pentru că astăzi fiind o zi liberă, revenirea la cursuri presupune o informare din partea salariatului către angajat, fiind o zi liberă nu s-au putut înregistra astfel de precizări. Însă mâine vom avea o situație certă cu privire la gradul de participare la această grevă”, a declarat Florin Lixandru, conform Euronews.

ADVERTISEMENT

Lixandru a repetat mesajul Ligiei Deca și al celorlalți politicieni, care ”roagă” profesorii să revină la clase pentru a încheia anul școlar, cu toate că profesorii nu au primit mai nimic din ce ceruseră în timpul grevei. ”Pentru a rămâne timp pentru eventualele recuperări, este important să se revină cât mai repede în clase și pe această cale rugăm cadrele didactice să revină la școală, iar elevii să termine acest în școlar în condiții bune. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, în această săptămână vom fi nevoiți să luăm o decizie pentru eventuale scenarii cu privire la modificarea calendarelor privind organizarea examenelor naționale”, a completat secretarul de stat.

”Pentru elevii de clasa a VII-a data de finalizare a cursurilor este 09 iunie, deci până vineri elevii trebuie să meargă la școală și să-și încheie situația și tot până 09 iunie ar fi termenul lor de înscriere la Evaluarea Națională, operațiune care este o operațiune administrativă, înscrierea se face automat pe bază de tabel, deci practic nu presupune prezența elevilor sau a părinților acestora la secretariatele școlii pentru a depune o cerere în acest sens. Înscrierea se face automat de către secretariatul unităților de învățământ. În această săptămână ne vom relua activitatea, nu va fi afectat calendarul”, a completat Lixandru.

ADVERTISEMENT

În încheiere, secretarul de stat a anunțat că și-ar dori ca situația elevilor să fie încheiată pe 9 iunie, cel puțin pentru elevii de clasa a XII-a, dacă nu și pentru cei de clasa a VIII-a. Mai mult, optimismul e la el acasă la Ministerul Educației, pentru că oficialii acestui minister cred că examenele naționale nu vor fi amânate.

ADVERTISEMENT