News

O schioare a scăpat cu viață după o avalanșă puternică în Munții Rodnei. Femeia a coborât de la peste 2.000 de metri

În Munții Rodnei o femeie a fost aproape de moarte după ce a coborât de la peste 2.000 de metri, iar o avalanșă s-a pornit
21.04.2024 | 16:30
O schioare a scapat cu viata dupa o avalansa puternica in Muntii Rodnei Femeia a coborat de la peste 2000 de metri
Alarmă în Munții Rodnei. Avalanșa a luat-o prin surprindere pe o schioare, dar a scăpat cu viață. Sursa foto: Facebook / Salvamont Maramures
ADVERTISEMENT

O femeie care schia în josul Vârfului Gărgălău, din lanţul muntos al Rodnei a fost surprinsă de o avalanşă, dar a scăpat cu viaţă, conform informaţiilor furnizate duminică de directorul Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont Maramureş, Dan Benga, citat de Agerpres.

Schioare surprinsă de avalanșă în Munții Rodnei

Vârful are 2158 de metri înălțime, iar potrivit Salvamont Maramureș, coborârea sportivei a fost înregistrată pe cameră. În filmare se observă clar cum în urma ei se declanşează o avalanşă. Aventura care putea avea un sfârşit tragic, dar din fericire s-a încheiat cu bine pentru femeie.

ADVERTISEMENT

„În imaginile surprinse de un turist ieri (sâmbătă, 20 aprilie, n.r.) în “Y”-ul din Vârful Gărgălău, Munţii Rodnei, Maramureş, mai mulţi pasionaţi de schi de tură au trăit probabil aventura vieţii lor, aventură care se putea încheia tragic, dar din fericire s-a terminat cu bine pentru ei până la urmă.

În filmări se observa un schior care cobora şi imediat după el cum pleacă o avalanşă. La un moment dat acel schior – de fapt o schioare – fiindcă am înţeles că a fost vorba de o persoană de sex feminin care a fost prinsă în avalanşă, acoperită de zăpadă şi târâtă până la poalele muntelui. Doar norocul a făcut ca aceasta să poată ieşi teafără de sub zăpadă”, a spus Dan Benga.

ADVERTISEMENT

Vremea din această perioadă prezintă un risc mai ridicat de avalanșe

Conform spuselor sale, avalanşele sunt declanşate cu uşurinţă din cauza unui nou strat de zăpadă aşezat deasupra stratului vechi, în urma ninsorilor din zilele recente.

Noul strat de zăpadă nu este bine legat de stratul mai vechi şi poate fi declanşat foarte uşor. Temperaturile ridicate din ultima vreme au provocat mai multe avalanşe. Practicarea schiului de tură în astfel de condiţii în zonele vulnerabile, fără a fi informat în prealabil, poate duce la tragedii.

ADVERTISEMENT

„Stratul de zăpadă nou depus nu are priză cu stratul mai vechi şi poate pleca foarte uşor. Temperaturile pozitive din ultima perioadă au dus la apariţia mai multor avalanşe.

Practicarea schiului de tură în astfel de condiţii în zonele expuse, fără o informare în prealabil, poate duce la situaţii tragice”, a adăugat Dan Benga.

ADVERTISEMENT

El a subliniat că Salvamont Maramureş recomandă o prudenţă maximă în alegerea traseelor la altitudini de peste 1.600 de metri şi, în special, informarea înainte de a urma rute, fie pe schiuri de tură, acolo unde zăpada este încă prezentă, fie pe jos.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e...
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e de subestimat!”. Ce spune despre micii din Obor VIDEO
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Cod galben de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară,...
Cod galben de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară, începând cu ora 12.00. Avertizarea emisă de ANM
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul...
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Adrian Năstase îl îngroapă pe Coldea. A spus tot
Adrian Năstase îl îngroapă pe Coldea. A spus tot
Valeriu Gheorghiţă a confirmat chiar la postarea făcută de Monica Bârlădeanu!
Valeriu Gheorghiţă a confirmat chiar la postarea făcută de Monica Bârlădeanu!
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare...
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare din Ucraina: „Am auzit în mai multe rânduri în România narațiuni tipic rusești”
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care...
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care putea schimba istoria țării