News

O schioare a scăpat cu viață după o avalanșă puternică în Munții Rodnei. Femeia a coborât de la peste 2.000 de metri

În Munții Rodnei o femeie a fost aproape de moarte după ce a coborât de la peste 2.000 de metri, iar o avalanșă s-a pornit
21.04.2024 | 16:30
O schioare a scapat cu viata dupa o avalansa puternica in Muntii Rodnei Femeia a coborat de la peste 2000 de metri
Alarmă în Munții Rodnei. Avalanșa a luat-o prin surprindere pe o schioare, dar a scăpat cu viață. Sursa foto: Facebook / Salvamont Maramures
ADVERTISEMENT

O femeie care schia în josul Vârfului Gărgălău, din lanţul muntos al Rodnei a fost surprinsă de o avalanşă, dar a scăpat cu viaţă, conform informaţiilor furnizate duminică de directorul Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont Maramureş, Dan Benga, citat de Agerpres.

Schioare surprinsă de avalanșă în Munții Rodnei

Vârful are 2158 de metri înălțime, iar potrivit Salvamont Maramureș, coborârea sportivei a fost înregistrată pe cameră. În filmare se observă clar cum în urma ei se declanşează o avalanşă. Aventura care putea avea un sfârşit tragic, dar din fericire s-a încheiat cu bine pentru femeie.

ADVERTISEMENT

„În imaginile surprinse de un turist ieri (sâmbătă, 20 aprilie, n.r.) în “Y”-ul din Vârful Gărgălău, Munţii Rodnei, Maramureş, mai mulţi pasionaţi de schi de tură au trăit probabil aventura vieţii lor, aventură care se putea încheia tragic, dar din fericire s-a terminat cu bine pentru ei până la urmă.

În filmări se observa un schior care cobora şi imediat după el cum pleacă o avalanşă. La un moment dat acel schior – de fapt o schioare – fiindcă am înţeles că a fost vorba de o persoană de sex feminin care a fost prinsă în avalanşă, acoperită de zăpadă şi târâtă până la poalele muntelui. Doar norocul a făcut ca aceasta să poată ieşi teafără de sub zăpadă”, a spus Dan Benga.

ADVERTISEMENT

Vremea din această perioadă prezintă un risc mai ridicat de avalanșe

Conform spuselor sale, avalanşele sunt declanşate cu uşurinţă din cauza unui nou strat de zăpadă aşezat deasupra stratului vechi, în urma ninsorilor din zilele recente.

Noul strat de zăpadă nu este bine legat de stratul mai vechi şi poate fi declanşat foarte uşor. Temperaturile ridicate din ultima vreme au provocat mai multe avalanşe. Practicarea schiului de tură în astfel de condiţii în zonele vulnerabile, fără a fi informat în prealabil, poate duce la tragedii.

ADVERTISEMENT

„Stratul de zăpadă nou depus nu are priză cu stratul mai vechi şi poate pleca foarte uşor. Temperaturile pozitive din ultima perioadă au dus la apariţia mai multor avalanşe.

Practicarea schiului de tură în astfel de condiţii în zonele expuse, fără o informare în prealabil, poate duce la situaţii tragice”, a adăugat Dan Benga.

ADVERTISEMENT

El a subliniat că Salvamont Maramureş recomandă o prudenţă maximă în alegerea traseelor la altitudini de peste 1.600 de metri şi, în special, informarea înainte de a urma rute, fie pe schiuri de tură, acolo unde zăpada este încă prezentă, fie pe jos.

ADVERTISEMENT