News

Paul a murit la doar 33 de ani, după ce avalanșa l-a prins la Bâlea: “Muntele a însemnat viața lui”

Paul Popescu "Pogo", salvamontist şi schior free-ride de excepţie, şi-a pierdut viaţa pe munte, după ce o avalanşă l-a izbit violent de stânci.
17.02.2024 | 21:21
Paul a murit la doar 33 de ani dupa ce avalansa la prins la Balea Muntele a insemnat viata lui
"Pogo" a murit vineri, într-o avalanşă produsă în Munţii Făgăraş Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Paul Popescu “Pogo” este salvamontistul care şi-a pierdut viaţa vineri, într-o avalanşă care l-a surprins în Munţii Făgăraş. Avea 33 de ani şi era un foarte bun schiori free-ride.

“Pogo” era salvamontist de la 18 ani

Vineri, în ziua fatidică, “Pogo” a plecat să schieze alături de trei prieteni pe una dintre pantele abrupte din zona Bâlea Lac. S-a lansat primul, iar după el s-a declanşat avalanşa.

ADVERTISEMENT

Deşi avea cel mai bun echipament de protecţie, inclusiv un airbag special, din rucsacul de salvare, Paul Popescu nu a supravieţuit, masa uriaşă de zăpadă dislocată de pe versanţi izbindu-l cu violenţă de stânci. Deşi prietenii săi au ajuns foarte repede la el, “Pogo” era deja mort la sosirea lor.

“Și-a asumat un risc într-adevăr, cunoștea foarte bine zona, știa ce-i sub cei 65 de cm de zăpadă proaspătă. A fost unul dintre cei mai buni freerideri din România, pasionat de mic, salvamontist de la 18 ani.

ADVERTISEMENT

Practica toate spoturile extreme. De data asta neșansa lui a fost să fie dat peste stânci”, a povestit plin de tristeţe şeful Salvamont Sibiu, Dan Popescu, pentru Stirile Pro TV.

“Sper să trăiesc 100 de ani”

“Pogo” a participat la sute de acţiuni de salvare, iar cel care i-a insuflat dragostea pentru munte a fost tatăl său. Ambii părinţi l-au susţinut necondiţionat şi în pasiunea sa pentru sporturile extreme.

ADVERTISEMENT

“Trimitea poze, uite mami, un apus, uite mami, ce frumusețe, era o bucurie, trăia pentru Bâlea. El e pe munte de când a învățat să umble, respecta muntele și își asuma riscurile”, povesteşte mama salvamontistului.

Potrivit observatornews.ro, la începutul acestui an, Paul Popescu a apărut într-un documentar realizat de doi schiori olandezi, ajunși la Bâlea Lac la invitația sa. În acest material, “Pogo” povesteşte cât de mult înseamnă munţii pentru el şi cât de mult i-au oferit aceştia, fără să îi ceară nimic în schimb.

ADVERTISEMENT

“Nu știu ce m-aș face fără munți. Cu cât văd mai multe locuri, cu atât apreciez mai mult ceea ce am acasă. Sunt atât de multe locuri în care mi-aș mai dori să schiez mai mult. Sper să trăiesc 100 de ani, să fiu sănătos și să pot schia cât mai mult, să împărtășesc acest lucruri cu prietenii mei și să le transmit mai departe copiilor mei”, spunea Paul Popescu “Pogo” în urmă cu câteva săptămâni.

ADVERTISEMENT