O trotinetă electrică a luat foc în timp ce era lăsată în casă la încărcat. Imaginile au devenit virale, însă au transmis un adevărat semnal de alarmă amatorilor de trotinete. S-a întâmplat în Londra, acolo unde pompierii au constatat că întreaga locuință a luat foc în câteva secunde din cauza trotinetei.
De altfel, cei care au făcut publice imaginile au fost pompierii, pentru a descuraja probabil posesorii de trotinete sau cel puțin pentru a îi face să înțeleagă că nu e bine ca o astfel de trotinetă electrică să fie lăsată la încărcat fără supraveghere. În videoclip se vede cum un incendiu puternic a izbucnit la o trotinetă lăsată la încărcat, iar în cinci secunde flăcările au cuprins întreaga încăpere.
Pompierii le atrag atenția posesorilor de trotinete electrice să-și încarce trotinetele afară, iar dacă nu e posibil să lase atunci bateriile să se răcească după utilizare, înainte de a fi puse la încărcat. Între timp, Franța pare să aibă o problemă reală cu aceste trotinete, după modelul capitalei Paris.
Dacă în Paris trotinetele au fost interzise pe străzi, la nivel național francezii au decis să interzică tinerilor sub 14 ani să folosească aceste trotinete electrice. Conform Obseratornews.ro, opinia publică din Franța e divizată puternic de acest subiect, de altfel cum se întâmplă în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană.
În Franța, de exemplu, 2 milioane de francezi au o trotinetă electrică, însă accidentele sunt tot mai dese pentru că oamenii nu respectă nicio regulă de circulație. De altfel, parizienii au decis să interzică aceste trotinete tocmai pentru că s-au săturat în special de acele trotinete lăsate prin toate locurile, în sistem de auto închiriere, așa cum există și în România.
“Trotinetele electrice pot fi o şansă dacă sunt bine organizate, bine reglementate”, a declarat ministrul Transporturilor, Clement Beaune, referitor la această problemă. Potrivit noilor reguli, vârsta minimă pentru a conduce o astfel de trotinetă va crește de la 12 la 14 ani, la fel ca și în cazul scuterelor. Mai mult, trotinetele vor fi echipate obligatoriu cu lumini și semnalizatoare.
În acest sens, amenzile au fost mărite de la 35 la 135 de euro dacă pe o trotinetă circulă două persoane sau dacă trotineta circulă prin locuri nepermise, cum ar fi trotuarele. Rămâne de văzut dacă legea va prevede obligativitatea purtării unei căști, însă acest subiect este în continuare dezbătut.
De altfel, nu doar francezii au o problemă cu trotinetele electrice ci și alte orașe din Europa cum ar fi Roma, Lisabona, Stockholm sau Oslo. Mai mult, în Barcelona și în Montreal (Canada), circulația acestor trotinete a fost strict interzisă. Pe același model, parizienii au organizat un referendum și au decis să interzică definitiv închirierea trotinetelor electrice în capitala Franței.
Nu mai puțin de 90% dintre francezii care au participat la un referendum au votat pentru închiderea acestei afaceri de închiriere a trotinetelor. Statistic, în Paris în 2022 au avut loc 450 de accidente în care au fost implicate trotinete. De reținut că de la 1 septembrie 2023 peste 15.000 de trotinete nu vor mai putea fi închiriate, așa cum se întâmplă acum.
”În munca mea, vedem o mulțime de accidente rutiere cauzate de scutere, așa că vedem cu adevărat efectele negative”, declara pentru Reuters medicul general Audrey Cordier. Operatori precum Tier și Lime au încercat să își încurajeze utilizatorii să voteze împotriva acestei interdicții, însă fără succes. Trotinetele electrice au luat cu asalt capitala Franței încă din 2018, însă se pare că după doar 5 ani oamenii s-au săturat de anarhia din oraș.