De-a lungul timpului, s-a descoperit că bicarbonatul de sodiu are numeroase proprietăți. Se utilizează în bucătărie, la gătit prăjituri, în industria frumuseții, ca produs care curăță tenul de impurități și îi oferă strălucire sau ca produs de igienă dentară și nu în ultimul rând este foarte util și în domeniul curățeniei. Însă, trebuie să avem grijă, în toate cele enumerate, să nu aplicăm acest ingredient în exces.
S-a observat că bicarbonatul de sodiu poate curăța eficient multe suprafețe dintr-o locuință sau electrocasnice, precum frigiderul. Totuși, sunt anumite suprafețe care nu rezistă durității cu care acționează această substanță și se pot deteriora.
Sticla este una dintre suprafețele pe care niciodată să nu o ștergi cu bicarbonat de sodiu, deoarece este o soluție de curățarea abrazivă, drept urmare poate zgâria geamul sau oglinda. În locul lui, în schimb, poți utiliza oțetul de orice tip.
Lucrurile din casă din aluminiu nu se curăță nici ele cu bicarbonat de sodiu, fiindcă se vor oxida și vor căpăta culoarea maro. Cel mai bine este să îndepărtezi murdăria de pe ele cu ajutorul unui ștergător umed sau cu un burete de vase, cu detergent special.
Și plita din ceramică se va zgâria dacă se șterge de impurități cu bicarbonat de sodiu. La fel se întâmplă și în cazul marmurei, stratul protector deteriorându-se. Pe lângă acestea, și suprafețele din lemn se distrug prin aplicarea bicarbonatului de sodiu.
Totodată, se va evita curățarea cu bicarbonat de sodiu și a obiectelor placate cu aur sau cele din argint vechi. Și în acest caz intervine oxidarea și deteriorarea. În același timp, se va elimina strălucirea, iar aurul sau argintul vor avea o calitate proastă.
Iată, așadar, că bicarbonatul de sodiu este destul de aspru. Nu doar cu lucrurile din locuințe, dar și în contact cu pielea sau părul nostru. Din cauza pH bazic pe care îl are acest ingredient, pielea se va usca în mod exagerat și poate crăpa.
Cât despre prăjituri, chiar dacă bicarbonatul de sodiu le face să crească și să aibă un blat pufos, nu exagerați cu adăugarea lui, fiindcă prăjiturile vor avea un gust înțepător și riscați să vă confruntați cu probleme ale sistemului digestiv.