ADVERTISEMENT
News

Octavian Berceanu, comisarul-șef al Gărzii de Mediu: “Noi aruncăm gunoaiele așa cum sunt, în alte țări oamenii sunt obligați să spele ambalajele”

Comisarul-șef al Gărzii de Mediu: "Aruncăm gunoaiele așa cum sunt, în alte țări oamenii sunt obligați să le spele".
Autor: Rareș Mușătoiu | 19.07.2021 | 21:22
Octavian Berceanu, comisarul-șef al Gărzii de Mediu:
Octavian Berceanu, comisarul-șef al Gărzii de Mediu: "Noi aruncăm gunoaiele așa cum sunt, în alte țări oamenii sunt obligați să spele ambalajele" foto: Facebook

Berceanu a tot discutat în ultima vreme despre problema deșeurilor, avertizând că volumul acestora este extrem de crescut.

ADVERTISEMENT

Comisarul Gărzii de Mediu a anunțat în urmă cu trei săptămâni că va trebui depus un proiect legislativ prin care cei care ard deșeuri în mod ilegal să poată fi pedepsiți cu închisoare.

Octavian Berceanu: “Aruncăm gunoaiele așa cum sunt ele, în alte țări oamenii sunt obligați să le spele”

“Se caută soluții pentru aceste situații neplăcute. Acestea pot să apară oriunde altundeva în țară și trebuie să găsim acum pârghii legislative să putem duce deșeurile dintr-o parte în alta, acolo unde gropile de gunoi au un aport mai mic de deșeuri, pentru că există sortare în anumite locuri.

ADVERTISEMENT

Este un regim de monopol de facto, iar dacă am avea o economie circulară deșeurile nu ar ajunge la groapă, vorbim de 20% dintre deșeuri care ajung în Vest la gropile de gunoi iar la noi, 80% dintre deșeuri ajung la gropile de gunoi.

Trebuie să pornim cu colectare selectivă de la persoana fizică, cea care generează gunoi. Planul de gestiune a deșeurilor pentru București este încă “la naștere” și trebuia să existe de cel puțin 20 de ani.

ADVERTISEMENT

Există un sistem în toată lumea civilizată, fiecare cetățean colectează pe patru fracții, iar apoi salubristul mai selectează o dată.

Noi aruncăm deșeurile așa cum sunt, în alte țări oamenii sunt obligați să le spele, altfel nu li se ridică deșeurile. Dacă ar fi spălată o sticlă de iaurt, de exemplu, nu ar mai exista acea fermentație care miroase.

ADVERTISEMENT

Partea care fermentează, noi nu am învățat să o punem separat față de celelalte tipuri de gunoi, sticlă, metal, plastic, hârtie.

Oricum ne uităm, tot ieșim prost pentru că nu facem această sortare, nu avem apoi capacități industriale de sortare și neavând acest lanț, în capăt nu găsim investitorul care să ofere locuri de muncă și să spună, din acest pet facem fibre și le vindem mai departe.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă în Sectorul 1, am luat străzile la rând, sunt foarte multe materiale care rezultă din reconstrucțiile unor apartamente, avem grămezi peste tot.

Sunt 37.000 de companii în Sectorul 1, doar 5.000 au contracte pentru aceste servicii, celelalte își duc gunoiul afară, este acel gunoi stradal pe care îl găsim.

ADVERTISEMENT

A fost un câștig destul de mare pentru firma de salubritate acest gunoi stradal. E mult mai scump de adunat acest gunoi decât cel menajer și necesită un efort mare, iar primăria plătea”, a declarat Octavian Berceanu la Digi24.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!