News

Octavian Jurma, avertisment înainte de începerea școlilor: ”Vor rămâne un catalizator al infecțiilor”. Când se va ajunge la rata de 6 la mie

Octavian Jurma lansează un avertisment sever înainte de reluarea școlilor cu prezență fizică. Unitățile de învățământ vor fi un ”catalizator al infecțiilor”, spune medicul, cel care estimează și data la care vom atinge rata de 6 la mie.
07.09.2021 | 15:50
Octavian Jurma avertisment inainte de inceperea scolilor Vor ramane un catalizator al infectiilor Cand se va ajunge la rata de 6 la mie
ADVERTISEMENT

În mai puțin de o săptămână, anul școlar 2021-2022 se reia în toată România cu prezența fizică a elevilor. Acest lucru este posibil după ce pragul de incidență al infecțiilor care permite prezența fizică a fost ridicat de la 1 la 6.

Epidemiologul Octavian Jurma a făcut o comparație între situația din februarie, când pragul era la 1/1.000, cu cel din prezent, ridicat la 6.

ADVERTISEMENT

În opinia specialistului, dat fiind faptul că ne aflăm în fața unei tulpini Delta mult mai contagioase, riscul ca școlile să devină surse de infecție este extrem de ridicat.

Octavian Jurma critică ridicarea pragului de incidență pentru școli: ”Vor rămâne un catalizator al infecțiilor”

Cercetătorul Octavian Jurma spune că, în mod normal, multe școli ar fi trebuit să înceapă în scenariul galben, dată fiind rata crescută a incidenței cazurilor de Covid-19 din unele zone.

ADVERTISEMENT

Acesta avertizează că decizia autorităților de ridicare a valorii incidenței ”garantează ca școlile vor rămâne un catalizator al infecțiilor până când pandemia va fi de 6 ori mai intensă decât în valul 3”.

”Mai avem o săptămână până la începerea școlilor. În mod normal, școlile ar fi început în multe localități în scenariul galben, adoptat în februarie 2021 pentru o siguranță sporită în fata unei tulpini mai putin infecțioase decât Delta.

ADVERTISEMENT

Copiii pot fi considerați epidemiologic ca singurul segment captiv al populației pentru ca e singurul segment “profesional” care este obligat prin lege sa fie prezent “la locul de muncă” indiferent de opinia lor, sau a părinților lor, despre riscul la care se expun în clasă.

Renunțarea la scenariile din februarie și ridicarea pragului de al 1 la 6 la mie garantează ca școlile vor rămâne un catalizator al infecțiilor până când pandemia va fi de 6 ori mai intensă decât în valul 3. Chiar și fără criza din guvern școlile nu au fost niciodată monitorizate epidemiologic asa cum ni s-a promis”, scrie Jurma, pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Când se va ajunge la rata de 6 la mie

Octavian Jurma a prezentat și un grafic care analizează evoluția ratei de incidență la nivelul județelor și Municipiului București pentru perioada 6 septembrie – 1 noiembrie.

Datele din tabel sunt extrem de îngrijorătoare și indică faptul că mai multe județe vor atinge sau depăși pragul epidemiologic care duce la trimiterea elevilor către cursurile online.

Primul județ care va trece de incidența de 6 la mie ar fi Satu Mare. Acest lucru s-ar putea petrece la finalul acestei luni.

În ceea ce privește Capitala, elevii de aici ar putea reveni la ore online în a doua săptămână a lunii octombrie, când incidența este preconizată a ajunge la 6,25 la mie.

În urmă cu câteva zile, și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, recunoștea că este posibil ca în a doua jumătate a lunii octombrie Bucureștiul să atingă pragul de 6 infectări cu Covid-19 la o mie de locuitori.

ADVERTISEMENT
Tags: