News

Octombrie, cea mai caldă lună înregistrată vreodată în Europa. Temperaturile au fost peste media începutului de mileniu

Schimbările climatice au ridicat cu două grade Celsius media temperaturilor, în mijlocul toamnei. Europa s-a confruntat cu cea mai caldă lună octombrie din istorie
08.11.2022 | 18:59
Octombrie cea mai calda luna inregistrata vreodata in Europa Temperaturile au fost peste media inceputului de mileniu
Europa s-a confruntat cu cea mai caldă lună octombrie din istorie Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Octombrie 2022 a fost cea mai caldă lună înregistrată vreodată în Europa, a anunțat serviciul european de monitorizare a climei Copernicus. Temperaturile medii au fost cu aproape 2 grade Celsius peste perioada de referință 1991-2020, a transmis organizația, într-un comunicat. Copernicul anunțase deja în luna septembrie că vara anului 2022 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată, cu temperaturi de 1,34 grade Celsius peste normal.

Octombrie record pentru Austria, Elveţia şi Franţa

Consecințele severe ale schimbărilor climatice sunt acum evidente și avem nevoie de acțiuni climatice ambițioase la COP27 pentru a ne asigura că emisiile sunt reduse pentru a stabiliza temperaturile în apropierea țintei de 1,5 grade Celsius stabilită prin acordul de la Paris“, a comentat Samantha Burgess, director adjunct al Copernicus.

ADVERTISEMENT

Potrivit serviciului european, un val de căldură a dus la temperaturi zilnice record în Europa de Vest și un octombrie record pentru Austria, Elveția și Franța, precum și o mare parte din Italia și Spania. În unele părţi ale continentului, această vreme anormal de caldă din luna octombrie a fost combinată, ca şi pe perioada verii, cu un deficit de precipitaţii. “Vremea a fost mai uscată decât media în cea mai mare parte a sudului Europei şi a Caucazului“, se mai arată în analiza Copernicus.

În contrast, în nord-vestul Peninsulei Iberice, în regiuni din Franţa şi Germania, în Marea Britanie şi Irlanda, în nord-vestul Scandinaviei şi o mare parte din Europa de Est şi în centrul Turciei, vremea a fost mai umedă decât media.

ADVERTISEMENT

În altă parte a lumii, Canada a cunoscut o căldură record, iar temperaturile mult mai calde decât media au fost observate și în Groenlanda și Siberia . “Dimpotrivă, cele mai reci temperaturi în comparație cu media s-au înregistrat în Australia, în extremul est al Rusiei și în părți din Antarctica de Vest“, mai transmite Copernicus.

De la sfârșitul secolului al XIX-lea, Pământul s-a încălzit cu aproape 1,2 grade Celsius, aproximativ jumătate din această creștere având loc în ultimii 30 de ani. Europa este continentul cu cea mai rapidă creştere a temperaturilor se arată într-o analiză France Presse, preluată de Le Monde.

ADVERTISEMENT

În ultimii 30 de ani, Europa a înregistrat o creştere a temperaturii de peste două ori superioară mediei planetare, încălzindu-se cu aproximativ 0,5 grade Celsius pe deceniu, potrivit raportului Organizaţiei Meteorologice Mondiale publicat la începutul lunii noiembrie.