News

Soluția oamenilor de știință pentru a opri încălzirea globală: reînghețarea Polului Nord și Sud. „Este doar o aspirină, nu penicilină”

Planul ingenios conceput de oamenii de știință ar presupune ar presupune eliberarea unor particule de dioxid de sulf care ar umbri cei doi poli
18.09.2022 | 16:59
Solutia oamenilor de stiinta pentru a opri incalzirea globala reinghetarea Polului Nord si Sud Este doar o aspirina nu penicilina
Plan desprins din literatura SF pentru a stopa încălzirea globală. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Cercetătorii de la Universitatea Yale din Statele Unite arată într-un studiu că fenomenul încălzirii globale poate fi încetinit semnificativ printr-un proiect uriaș internațional în care s-ar încerca reînghețarea celor doi poli ai Pământului.

Planul de reînghețare al celor doi poli

Oamenii de știință sunt de părere că prin planul lor de reînghețare al celor doi poli creșterea temperaturilor la nivel global ar fi oprită. Aceștia susțin că avioanele cu reacție care vor zbura la mare înălțime ar putea pulveriza particule microscopice de aerosoli în atmosferă pentru a reflecta lumina solară, fapt care va răci calotele de gheață care se topesc.

ADVERTISEMENT

Pentru ca acest plan să reușească ar fi necesare aproximativ 175.000 de zboruri pe an, eliberând milioane de tone de dioxid de carbon.

Însă un fost șef al departamentului de știință din Marea Britanie a susținut această idee mai veche, declarând pentru Sky News că încălzirea celor doi poli este acum critică – și că reînghețarea acestora ar putea opri creșterea nivelului global al mării.

ADVERTISEMENT

Noul studiu a fost condus de Wake Smith de la Universitatea Yale din Statele Unite. Acesta a avertizat însă că planul ar trata doar un simptom important al schimbărilor climatice, și nu cauza.

“Este vorba de aspirină, nu de penicilină. Nu este un substitut pentru decarbonizare”, a spus acesta.

ADVERTISEMENT

Cât de dificil ar fi de pus în aplicare

În cadrul acestui plan, o flotă de 125 de avioane militare de realimentare în aer ar urma să elibereze un nor de particule microscopice de dioxid de sulf la o altitudine de 13 km și la o latitudine de 60 de grade în ambele emisfere, aproximativ echivalentul insulelor Shetland în nord și al Insulelor Falkland în sud.

Particulele ar fi plutit încet spre poli în urma vânturilor de mare altitudine, umbrind ușor suprafața Pământului.

ADVERTISEMENT

Puțin peste 13 milioane de tone de particule eliberate primăvara și vara ar fi suficiente pentru a răci regiunile polare cu 2 grade Celsius, cu o răcire mai moderată la latitudini medii, potrivit cercetării publicate în revista științifică Environmental Research Communications.

Planul este controversat, nu în ultimul rând pentru că numărul mare de zboruri – echivalentul a mai mult de două zile de trafic aerian global în 2021 – ar elibera gaze cu efect de seră în atmosfera superioară, unde sunt mai dăunătoare. Alți oameni de știință sunt, de asemenea, prudenți cu privire la formarea unei umbre solare, deoarece ar putea avea consecințe nedorite, cum ar fi reducerea randamentului culturilor.

Anul trecut, un plan de a elibera particule dintr-un balon în nordul Suediei a fost abandonat după proteste din partea ecologiștilor. Un program de eliberare pe scară largă ar avea nevoie de un acord internațional.

Ce beneficii ar aduce un asemenea proiect

Dar cercetătorii susțin că doar 1% din populația umană trăiește în zona de eliberare a particulelor. Iar costul anual de 10 miliarde de lire sterline al programului ar fi mult mai mic decât cel al captării carbonului sau al altor mijloace de atenuare sau de adaptare la schimbările climatice, adaugă ei.

“Dacă ecuația risc-beneficiu ar fi rentabilă undeva, ar fi la poli”, a spus dl Smith, citat de Sky News.

“Orice întoarcere intenționată a termostatului global ar fi de interes comun pentru întreaga omenire”, a mai subliniat acesta.

Polii se încălzesc de câteva ori mai repede decât media globală, fiind raportate valuri de căldură record atât în Arctica, cât și în Antarctica la începutul acestui an.

În cazul în care vastele calote de gheață din Groenlanda și Antarctica de Vest ajung la un punct de basculare – considerat acum ca fiind probabil, conform proiecțiilor actuale ale încălzirii globale – atunci nivelul mării ar crește cu câțiva metri.

Sir David King, fost șef al departamentului guvernamental de știință și fondator al Centrului pentru Reparații Climatice (CCR) de la Universitatea Cambridge, a declarat pentru Sky News că sunt necesare acțiuni radicale pentru a salva gheața polară.

“Ne aflăm chiar acolo, chiar acum. Ideea este de a câștiga timp în timp ce reducem profund și rapid emisiile de gaze cu efect de seră. Acest lucru este esențial. Dacă vom continua să emitem în ritmul actual, suntem terminați”, a precizat acesta.

Dr. Shaun Fitzgerald, directorul CCR, a declarat că numărul mare de zboruri ar putea fi justificat dacă s-ar ocupa de problema imediată a creșterii nivelului mării.

“Folosirea avioanelor nu este deloc plăcută, dar impactul acestor gaze cu efect de seră este un efect pe termen lung. Suntem îngrijorați de impactul prezent al schimbărilor climatice. Este foarte urgent”, a explicat acesta.

CCR lucrează la o strategie în laboratoarele sale pentru a ilumina norii de deasupra Oceanului Arctic cu ajutorul unei flote de nave care pompează apă de mare în atmosferă. Norii ar reflecta lumina soarelui înapoi în spațiu, răcind gheața din regiune.

CCR susține un moratoriu al Națiunilor Unite asupra încercărilor de a utiliza orice formă de geoinginerie la scară largă până când experimentele vor demonstra că este sigură și se va conveni că există o nevoie critică de a o utiliza.

ADVERTISEMENT