News

Ofițer CIA, acuzat de spionaj pentru China. A fost arestat în Statele Unite

18.08.2020 | 10:40
Ofiter CIA acuzat de spionaj pentru China A fost arestat in Statele Unite
ADVERTISEMENT

Un fost ofițer CIA a fost acuzat de spionaj pentru China. Alexander Yuk Ching Ma, a fost arestat pentru că ar fi oferit informații clasificate Chinei, conform anunțului făcut luni de Departamentul de Justiție din SUA.

Așa se naște un nou episod din războiul chinezo-american. Există deja multă tensiune între cele două super puteri, iar acest eveniment va exacerba animozitatea dintre China și SUA.

ADVERTISEMENT

Chink Ma a lucrat pentru CIA din 1982 până în 1989 și a reușit să obțină cetățenie americană. Agentul a crescut în funcție și a primt astfel autorizație pentru a lucra cu documentele cele mai importante, calificate drept “Top Secret”.

Fostul ofițer CIA lucra pentru China

Alexander Yuk Ching Maa fost racolat de chinezi și timp de ce un deceniu ar fi dat documente clasificate marelui adversar economic din prezent al Statelor Unite.

ADVERTISEMENT

El ar fi încercat să se transfere la un moment dat chiar în cadrul FBI pentru a obține din nou acces la informațiile clasificate ale guvernului din SUA.

“Urmele spionajului chinez sunt adânc înrăăcinate și, din păcate, răspândite printre foștii ofițeri americani de informații care și-au trădat colegii, țara și valorile democratice liberale pentru a sprijini un regim comunist autoritar”, a declarat John Demers, oficial din cadrul Departamentului de Justiție.

ADVERTISEMENT

Fostul agent a fost arestat vineri sub acuzaţia că a conspirat cu o rudă a sa, de asemenea fost ofiţer CIA. Cei au încercat să ofere informaţii clasificate unor oficiali din cadrul serviciilor chineze, s-a precizat într-un comunicat dat de Departamentul Justiţiei din America.

Recent, Președintele Statelor Unite a închis consulatul chinez din Houston pe motiv că autoritățile din Beijing l-ar folosi pentru a spiona. China a raspuns prin închiderea consulatului american din orașul vestic Chengdu.

ADVERTISEMENT

Să nu uităm că Donald Trump a acuzat deschis China pentru apariția virusului. Chinezii au răspuns, tensiunile s-au intensificat și acum pare să nu mai existe cale de întoarcere pentru cele două super puteri.

ADVERTISEMENT
Tags: