Ofițerii Securităţii, pedepsiţi şi după moarte. Decizie radicală a Ministerului de Interne

SPECIAL FANATIK
Adrian Ilie   
în HotNews
25/11/2020, 12:47
Ofițerii Securităţii, pedepsiţi şi după moarte. Decizie radicală a Ministerului de Interne SPECIAL FANATIK
Foștii securiști nu vor mai avea gardă de onoare la funeralii/ Foto: Hepta

Foștii ofițeri de Securitate, dovediți ca implicați în acțiuni de poliție politică, nu vor mai putea fi înmormântați cu onoruri militare, potrivit unui proiect de ordin al Ministrului de Interne.

După 30 de ani de la Revoluția din 1989, regulamentele interne ale MAI permiteau încă acordarea de onoruri militare ofițerilor care fuseseră implicați în activitățile represive ale regimului comunist.

Decizia conducerii Ministerului de Interne vine după ce, la începutul acestei luni, unul dintre ofițerii de Securitate care au persecutat-o pe disidenta Doina Cornea a fost înmormântat cu onoruri, la ceremonie participând și conducerea Jandarmeriei din Cluj.

Ofițerii Securității, fără onoruri militare la înmormântare

Deși episodul a provocat indignare, Jandarmeria Cluj era acoperită legal când a decis să-i acorde colonelului Ioan D. Gocan onorurile militare la înmormântare deoarece Regulamentul onorurilor şi ceremoniilor militare în Ministerul Afacerilor Interne, document aprobat în 2014, nu prevedea niciun fel de restricție în acest sens, astfel că torționarii sau cei care au coordonat reprimarea opozanților regimului comunist puteau fi onorați de succesorii lor de astăzi, trupele de jandarmi.

Prin ordinul elaborat recent la ministerul condus de către Marcel Vela, se instituie la nivelul structurilor militare din subordinea MAI din fiecare județ câte o Comisie pentru onoruri militare, care trebuie notificată de către familia ofițerului defunct care ar avea dreptul la asemenea onoruri cu cel puțin 48 de ore înainte funeraliilor.

Până acum, nu se acordau onoruri militare dacă persoana respectivă a decedat ca urmare a săvârşirii de către aceasta a unor fapte care pot constitui infracţiuni, în situația în care există suspiciuni rezonabile în acest sens; dacă a decedat ca urmare a sinuciderii, în situația în care există suspiciuni rezonabile în acest sens; dacă a săvârșit o infracțiune cu intenție; dacă i s-a aplicat pedeapsa degradării militare; dacă a fost trecută în rezervă, în retragere sau destituită în urma unor abateri disciplinare grave.

Pe lângă aceste restricții, acum este introdusă una suplimentară: „dacă s-a constatat cu caracter definitiv, în condițiile legii, că a avut calitatea de lucrător al securității sau colaborator al securității.

Ministerul Afacerilor Interne urmează să încheie un protocol de colaborare cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) prin care acesta din urmă să furnizeze date legate de cadrele militare pentru care se solicită de către familie acordarea de onoruri militare la funeralii. Până la încheierea acestui acord, comisiile județene pentru onoruri militare vor trebui să verifice pagina de internet a CNSAS să vadă dacă există deja informații publice legate de respectivii ofițeri.

Jandarmeria nu se dezice de foștii securiști

Colonelul Ioan D. Gocan a fost înmormântat la Cluj pe 6 noiembrie, cu onoruri militare, în prezența conducerii Jandarmeriei Cluj, situația fiind semnalat de către Mihai Demetriade, consilier CNSAS. În 1989 Gocan avea gradul de colonel de Securitate, fiind implicat în urmărirea Doinei Cornea.

Având concepţii politico-filozofice străine ideologiei noastre, sub influenţa legăturilor cu cetăţenii străini menţionaţi, C.[ornea] D.[oina] a trecut şi în ultima perioadă în mod deschis la acţiuni denigratoare şi ostile regimului nostru, exercitând influenţă negativă îndeosebi asupra studenţilor şi în mediul relaţiilor sale mai apropiate. Pentru contracararea şi anihilarea activităţilor sale negative, la propunerea noastră, cu aprobarea Comitetului Judeţean P.C.R., la 03.02.1982 a fost pusă în discuţia colectivului de muncă – de către conducerea Universităţii. Cu această ocazie, a adoptat o atitudine de justificare şi minimizare a faptelor, iar ulterior nu a întreprins nimic pentru a-şi revizui activitatea, în luna august 1982, a scos din ţară prin fiica sa, care a fost ca turistă în România, un material deosebit de duşmănos şi denigrator la adresa realităţilor social-politice din ţara noastră, ce a fost difuzat de postul de radio «Europa Liberă»”, se arăta într-un raport al lui Gocan din 1984.

Pe baza acestui document și al altora similare, instanța a decis că Gocan a făcut poliție politică în timpul regimului comunist, însă Jandarmeria din Cluj a ignorat acest lucru acordându-i onorurile cerute de familie.

De altfel, mai multe inspectorate județene de jandarmerie au pe site-urile lor secțiuni în care prezintă activitatea din timpul regimului comunist ca „trupe de securitate”, elogiind ofițeri implicați în reprimarea mișcării de rezistență anticomuniste sau în paza închisorilor cu deținuți politic.

Închide ×