ADVERTISEMENT
Fotbal international

Okan Buruk, antrenorul care i-a făcut ţigani pe români, şi-a găsit naşul. A fost suspendat 5 etape

Autor: Sorin Dumitrescu | 30.12.2020 | 16:04
Okan Buruk, antrenorul care i-a făcut ţigani pe români, şi-a găsit naşul. A fost suspendat 5 etape
Okan Buruk, antrenorul care i-a făcut pe români ţigani, şi-a găsit naşul. A fost suspendat pentru cinci etape. Foto: Hurriyet.com.tr

Okan Buruk, antrenorul care i-a făcut ţigani pe români în timpul celebrului conflict de la meciul din Champions League PSG – Basaksehir. în urma căruia arbitrul asistent Sebastian Colţescu a fost acuzat de comportament rasist, a primit o suspendare pe cinci etape pentru atitudine nesportivă faţă de conducătorul jocului.

ADVERTISEMENT

Sancţiunea a venit ca urmare a incidentelor petrecute la derby-ul de Istanbul Fenerbahce – Basaksehir, câştigat de canari cu 4-1 deşi Basaksehir este campioana în exerciţiu din Superliga turcă. De altfel, campioana nu se regăseşte sub nicio formă, în ultima etapă abia reuşind să smulgă acasă în ultimul minut egalul cu Kasimpaşa şi se află aproape de locurile retrogradabile.

Arbitrul derby-ului, Bahattin Şimşek, a arătat trei cartonaşe roşii în tabăra lui Basaksehir, echipa favorită a preşedintelui Turciei, Erdogan. Au fost eliminaţi jucătorii Rafael în minutul 71 şi Kahveci trei minute mai târziu. În acelaşi minut cu Rafael a fost trimis în tribune şi antrenorul Okan Buruk, autorul unui compartament nesportiv faţă de arbitru.

ADVERTISEMENT

Okan Buruk e antrenorul lui Basaksehir, care s-a retras de pe teren la meciul cu PSG

În ceea ce priveşte deciziile UEFA privind scandalul în care a fost implicată brigada românească în frunte cu Ovidiu Haţegan la meciul PSG – Basaksehir încă nu s-a hotărât nimic, toată lumea fiind în aşteptare.

Meciul de la Paris a fost suspendat şi rejucat a doua zi, cu altă brigadă de arbitri, ca urmare a faptului că unul dintre oficialii turcilor, camerunezul Pierre Webo, ar fi reacţionat la faptul că rezerva Sebastian Colţescu ar fi folosit un limbaj rasist în dialogul prin cască avut cu Ovidiu Haţegan la adresa sa.

ADVERTISEMENT

De ce a fost cosiderat rasist arbitrul de rezervă Sebastian Colţescu

Ca urmare, delegaţia lui Basaksehir a decis, în semn de protest să retragă echipa de pe teren iar cei de la PSG s-au aliat cu ei, mergând la vestiar. Chiar dacă ulterior fotbaliştii campioanei Franţei ar fi fost de acord cu revenirea pe teren la Basaksehir s-a menţinut poziţia fermă de a refuza reluarea jocului.

Sebastian Colţescu i-ar fi atras atenţia asupra lui Webo pentru atitudine nesportivă, critici la adresa arbitrajului, indicându-l cu formula “ăla negru”, considerată rasism de către camerunez. Povestea a făcut reepede înconjurul planetei, opiniile fiind împărţite asupra faptului că ar fi fost vorba de un act de rasism.

ADVERTISEMENT

Okan Buruk, derapaj verbal la adresa românilor

Însă tot din înregistrări se aude cum antrenorul Okan Buruk, fost coechipier la Galatasaray cu Gică Hagi şi Gică Popescu, îi face pe români ţigani (“în ţara mea românii sunt consideraţi ţigani”), aşa încât riscă acum la rândul său o aspră pedeapsă din partea UEFA.

Interesant este că în presa internaţională a fost menţionat pe larg şi acest aspect, cu insultele lui Okan Buruk, ceea ce nu s-a petrecut în Turcia, unde nici o publicaţie nu a amintit de declaraţiile antrenorului lui Basaksehir.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!