News

Olanda, acuzată că nu ar merita să facă parte din Spațiul Schengen: ”Nu aplică legislația!”

Eugen Tomac, europarlamentar PMP, acuză Olanda că nu îndeplinește condițiile de aderare la Schengen, însă tot e cu un pas înaintea României.
20.01.2023 | 12:46
Olanda acuzata ca nu ar merita sa faca parte din Spatiul Schengen Nu aplica legislatia
Olanda nu respectă regulile Schengen. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Tomac crede că țara noastră ar trebui să folosească acest argument atunci când se vor purta negocieri noi de aderare.

Olanda, acuzată grav de Eugen Tomac

Olanda ar fi acuzată de deficiențe ”grave” privind aplicarea acquis-ului Schengen în domeniul politicii comune a vizelor, lucru subliniat de Eugen Tomac. Olanda s-a opus multă vreme aderării României la Schengen, dar acum o face declarativ doar împotriva Bulgariei.

ADVERTISEMENT

”În mod ironic, şi cel de-al doilea stat care s-a împotrivit, de-a lungul timpului, intrării României în Schengen are mari deficienţe în ceea ce priveşte implementarea legislaţiei Schengen. Sunt date oficiale, prezentate în două documente ale Consiliului UE. În primul, Olanda este acuzată de deficienţe ‘grave’ privind aplicarea acquis-ului Schengen în domeniul politicii comune a vizelor.

În acest sens, Olandei i se face practic un instructaj oficial privind modul în care ar trebui să-şi reorganizeze întregul sistem consular pentru a nu vulnerabiliza spaţiul Schengen. Sunt formulate, prin urmare, 25 de propuneri pe care aceasta trebuie să le implementeze de îndată”, a transmis europarlamentarul Eugen Tomac pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Tomac, un al doilea document al Consiliului UE arată deficiențe grave pe baza unui Raport din 2021 referitor la implementarea legislației Schengen de către Olanda.

”Astfel, Olanda este obligată să implementeze o serie de modificări legislative pentru o aplicare uniformă a Directivei privind returnarea în conformitate cu jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”, transmite Tomac.

ADVERTISEMENT

Tomac explică cum aceste documente ale CE pot fi folosite de români și bulgari drept un argument pentru aderarea la Schengen.

Bineînţeles, nu pot să nu apreciez decizia politică a Olandei de a susţine în prezent aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen. Nu putem uita însă că, timp de 11 ani, ne-a fost îngrădit acest drept în mod nejustificat de către o ţară care astăzi este ‘certată’ pentru deficienţe grave ce ţin chiar de protejarea spaţiului Schengen.

ADVERTISEMENT

Guvernele român şi bulgar trebuie să acţioneze în mod coordonat şi eficient. Este limpede că în spaţiul Schengen putem şi trebuie să intrăm doar împreună. Olanda se opune accesului Bulgariei, iar această decizie ne afectează în mod direct şi pe noi.

Prin urmare, consider că, dacă pe 26 ianuarie, la Consiliul JAI, nu avem o concluzie şi un calendar asumat de corectare a votului discriminatoriu din 8 decembrie 2022, atunci singura şi cea mai rapidă cale de a intra în spaţiul Schengen rămâne acţiunea la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Situaţia în care ne aflăm nu mai ţine de relaţia dintre state sau instituţii. Acum, miza este demnitatea noastră şi trebuie să luptăm pentru a o recâştiga! România merită în Schengen!”, a concluzionat Tomac.

ADVERTISEMENT