Ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, a declarat luni că Olanda ar fi dispusă să găzduiască un nou tribunal, susținut de ONU, pentru a judeca invazia Rusiei în Ucraina.
Împreună cu UE, Olanda ar căuta sprijin internațional și finanțare pentru acest tribunal, a declarat Hoekstra, adăugând că noua instanță nu ar trebui să interfereze cu activitatea Curții Penale Internaționale (CPI), care este găzduită tot în Olanda.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luna trecută că ar fi nevoie de un nou tribunal cu un sprijin internațional larg pentru a se asigura că invazia Rusiei, descrisă ca o “crimă de agresiune”, nu va rămâne nepedepsită, relatează Reuters.
Un act de agresiune este definit de Organizația Națiunilor Unite ca fiind “invazia sau atacul de către forțele armate ale unui stat a teritoriului unui alt stat, sau orice ocupație militară”.
În ciuda recunoașterii acestei infracțiuni în dreptul internațional, experții juridici spun că jurisdicția CPI în materie de agresiune se extinde doar la statele membre și la statele care au fost de acord cu jurisdicția sa, cum ar fi Ucraina, dar nu și Rusia.
“Există un consens din ce în ce mai mare asupra faptului că avem nevoie de un tribunal special pentru a judeca actul de agresiune, crima de declanșare a unui război. Acest lucru nu poate fi făcut de CPI”, a declarat Hoekstra.
Cu toate acestea, procurorul CPI, Karim Khan, a avertizat săptămâna trecută cu privire la potențialul de fragmentare și a declarat că tribunalul său este, de fapt, cel mai bine plasat pentru procesele care implică infracțiuni de agresiune, deoarece statele membre ar putea remedia “lacunele care se spune că există”.
În Olanda se află, de asemenea, Curtea Internațională de Justiție și tribunalele speciale privind Libanul și Kosovo. De asemenea, timp de mai mulți ani, a găzduit și tribunalul pentru crimele de război comise în fosta Iugoslavie.