News

Olanda va trimite temutele drone MQ Reaper în România. Ce misiune vor îndeplini acestea

Ministerul Apărării de la București a salutat decizia Guvernului Țărilor de Jos, precizând că dronele vor monitoriza frontiera de est a NATO
14.10.2023 | 12:52
Olanda va trimite temutele drone MQ Reaper in Romania Ce misiune vor indeplini acestea
Dronele MQ Reaper vor opera de la baza aeriană din Câmpia Turzii. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Dronele vor ajunge în România la începutul anului viitor, urmând a opera de la baza aeriană de la Câmpia Turzii. Țările de jos vor trimite și 40 de militari și specialiști care vor asigura operarea acestor drone. La Câmpia Turzii operează deja drone MQ Reaper, ale armatei SUA.

Drone MQ Reaper la Câmpia Turzii

Cele trei drone, din dotarea forțelor aeriene ale Țărilor de Jos nu vor fi înarmate, acestea urmând a avea un rol în colectarea de informații, cu scopul de a asigura o înțelegere a situației de-a lungul frontierei estice a alianței.

ADVERTISEMENT

Ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a transmis recent această decizie Camerei Reprezentanților, marcând astfel prima dată când aceste avioane de recunoaștere fără pilot vor fi desfășurate în afara granițelor țării. Dronele MQ-9 Reaper vor fi importante în operațiunile de scut aerian, concentrându-se în principal pe monitorizarea frontierei estice a teritoriului alianței.

Sarcina lor principală este colectarea de informații cu ajutorul unor senzori avansați pentru a construi și menține o imagine de ansamblu precisă a situației. Această abordare are ca scop prevenirea neînțelegerilor și a unor potențiale escaladări în această regiune sensibilă din punct de vedere strategic.

ADVERTISEMENT

“Întrucât Reaper vor fi desfășurate de-a lungul frontierei estice a NATO, acestea vor avea probabil sarcina de a sprijini operațiunile IMINT (informații imagistice) și SIGINT (informații de semnal) în curs de desfășurare, pentru a acționa ca un factor de descurajare suplimentar împotriva acțiunilor ostile (rusești), ajutând în același timp forțele NATO să mențină o imagine coerentă a activității din regiunile de frontieră sensibile”, a precizat Tristan Sauer, analist în domeniul aerospațial, al apărării și al securității la GlobalData.

Vineri, Ministerul Apărării de la București a salutat decizia autorităților olandeze de a desfășura aceste drone pe teritoriul României. “Aeronavele vor acționa, pe o perioadă cuprinsă între șase și 12 luni, din Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii și vor fi deservite la Cîmpia Turzii de circa 40 de specialiști olandezi.

ADVERTISEMENT

Această decizie, luată în premieră de Țările de Jos, are ca scop consolidarea apărării flancului estic al NATO, iar aeronavele vor avea misiunea de a colecta, în scop preventiv, date și informații pentru monitorizarea situației de-a lungul frontierei de est a teritoriului Alianței.

Dislocarea celor trei aeronave face parte din eforturile întreprinse pe palier politic și militar la nivel aliat și național în sprijinul consolidării posturii colective de apărare din regiunea Mării Negre, concretizate printr-o creștere substanțială a prezenței aliate pe flancul estic, inclusiv în România”, a transmis MApN, care a subliniat decizia ca o nouă dovadă a coeziunii și unității NATO.

ADVERTISEMENT

“Desfășurarea MQ-9 Reaper din Olanda în România este prima desfășurare în străinătate a acestor sisteme de către Forțele Armate Regale Olandeze, subliniind rolul tot mai proactiv al națiunii în susținerea operațiunilor NATO”, a mai precizat Tristan Sauer, pentru publicația Airforce-technology.com.

Americanii operează deja MQ Reaper la Câmpia Turzii

În timp ce NATO va specifica cerințele în materie de informații, Olanda va păstra controlul asupra modului în care sunt colectate aceste date, precizează Airforce-Technology. Prelucrarea informațiilor colectate în timpul acestor operațiuni va rămâne, de asemenea, o responsabilitate națională, demonstrând angajamentul Olandei de a asigura siguranța și stabilitatea frontierei estice a NATO.

Desfășurarea de MQ-9 Reaper nu numai că va spori securitatea teritoriului NATO, dar va oferi, de asemenea, o experiență în operațiuni aliate pentru apărarea olandeză.

În luna august a acestui an, s-a anunțat că Forțele Aeriene Olandeze și-au dublat comanda de MQ-9A Reaper de la General Atomics și și-au mărit achiziția de la 4 la 8 MQ-9A Block 5 Reaper pentru a spori capacitățile ISR maritime și terestre.

Detașamentul pentru această misiune este compus din 135 de angajați din domeniul apărării. Aproximativ 40 de membri ai serviciului vor întreține dronele MQ-9 la baza aeriană de lângă Câmpia Turzii, asigurându-se că dronele sunt în stare optimă de funcționare. Restul membrilor detașamentului vor fi staționați la Baza Aeriană Leeuwarden, unde vor gestiona operarea MQ-9 Reaper și vor procesa informațiile pe care acestea le colectează.

În ultimii ani, forțele americane au trimis în mod constant trupe și drone MQ-9 Reaper la Baza Aeriană Turzii. De fapt, acolo forțele americane au fost mereu prezente cu unități de luptă. An de an, avioane de luptă militare americane F-15 și F-16 au venit la Baza 71 pentru exerciții, iar în 2019-2021 SUA au trimis de mai multe ori drone de atac MQ-9 Reaper la Câmpia Turzii.

La 14 iulie 2022, o dronă americană MQ-9 Reaper s-a prăbușit în apropiere de Câmpia Turzii în timp ce se întorcea dintr-o misiune de antrenament. Drona nu avea explozibili la bord și nu s-au înregistrat victime în urma prăbușirii.

ADVERTISEMENT