News

Oligarhul Igor Kolomoiski, arestat la Kiev. Acesta a finanțat campania electorală a lui Zelenski

Unul dintre cei mai puternici oligarhi ucraineni va fi reținut timp de două luni, sub acuzațiile de fraudă și spălare de bani.
03.09.2023 | 17:22
Oligarhul Igor Kolomoiski arestat la Kiev Acesta a finantat campania electorala a lui Zelenski
Igor Kolomoisky, unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Igor Kolomoisky este acuzat că a transferat 14 milioane de dolari în străinătate în decurs de șapte ani, folosind mai multe bănci pe care le controla. Avocații săi spun că nu va plăti cauțiunea și că va face apel împotriva ordinului judecătoresc. Aceasta este cea mai recentă acțiune din cadrul campaniei anticorupție din Ucraina, care a vizat mai multe personalități de profil înalt.

Oligarh ucrainean, reținut la Kiev

Imaginile difuzate de televiziunile locale au arătat cum Kolomoisky a fost condus de la tribunalul districtual din Kiev, îmbrăcat într-o jachetă de trening albastră de la FC Dnipro. Echipa sa de avocați a declarat că acesta este acum reținut la sediul serviciului de securitate al Ucrainei (SBU) din oraș.

ADVERTISEMENT

“S-a stabilit că, în perioada 2013-2020, Igor Kolomoisky a legalizat mai mult de jumătate de miliard de grivne (14 milioane de dolari), retrăgându-le în străinătate și folosind infrastructura băncilor aflate sub controlul [său]”, a precizat agenția într-un comunicat.

În obișnuitul său discurs video de sâmbătă seara, președintele Volodimir Zelenski a părut să facă aluzie la acest caz și a declarat că nu se va reveni la “afaceri ca de obicei pentru cei care au jefuit Ucraina și s-au pus deasupra legii”, relatează BBC News. “Fiecare dintre noi simte că aceasta va fi o Ucraină cu reguli diferite”, a spus președintele ucrainean.

ADVERTISEMENT

Kievul a trecut la lupta împotriva corupției

Zelenski a citat lupta împotriva corupției ca fiind una dintre principalele sale priorități atunci când a venit la putere în 2019. De la invazia Rusiei din februarie 2022, administrația sa a fost dornică să evidențieze reprimarea corupției în Ucraina – considerată unul dintre testele cheie pe care țara va trebui să le treacă pentru a adera la instituții occidentale precum Uniunea Europeană.

Hotărârea judecătorească de sâmbătă împotriva lui Kolomoisky nu este prima mișcare împotriva acestuia. Casa magnatului din orașul Dnipro, situat în sud-estul țării, a fost percheziționată în luna februarie a acestui an, în cadrul unei anchete separate privind deturnarea de fonduri și evaziunea fiscală la cele mai mari două companii petroliere din țară, deținute parțial de acesta.

ADVERTISEMENT

În 2021, SUA l-au plasat sub incidența unor sancțiuni pentru presupusă “corupție semnificativă” în perioada în care a fost guvernator al regiunii mai largi Dnipropetrovsk. El a negat orice abatere. Presa occidentală scrie că acesta este unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Ucraina.

Kolomoisky este un om de afaceri bogat, implicat în mass-media, petrol și bănci ucrainene. Canalul său de televiziune i-a oferit domnului Zelensky șansa de a debuta cu serialul de comedie “Servitorul poporului”, înainte de a susține candidatura fostului actor la președinție.

ADVERTISEMENT

Președintele s-a confruntat cu acuzații că a acționat ca marioneta lui Kolomoisky în timpul campaniei electorale, inclusiv din partea rivalului și fostului președinte Petro Poroșenko. Însă liderul ucrainean a negat în mod repetat că Igor Kolomoisky a avut vreo influență asupra guvernului. Kolomoiski a sprijinit candidatura lui Volodimir Zelenski în 2019.

ADVERTISEMENT