News

Zelenski poate îngropa lupta anticorupție din Ucraina. Serviciul de Securitate, subordonat lui, va prelua toate cazurile

Ucraina: cazurile de corupție vor fi predate Serviciului de Securitate, subordonat lui Zelenski. Liderul de la Kiev, acuzat că vrea să-și protejeze apropiații.
29.08.2023 | 14:33
Zelenski poate ingropa lupta anticoruptie din Ucraina Serviciul de Securitate subordonat lui va prelua toate cazurile
Planul lui Zelenski ar transfera cazurile cheie de corupție Serviciului ucrainean de securitate (SBU), care se subordonează comandamentului președintelui / Foto: Facebook, Volodymyr Zelensky
ADVERTISEMENT

Planul lui Volodimir Zelenski de combatere a corupției ridică temeri de mușamalizare a cazurilor. Organismele de supraveghere ucrainene se tem că propunerea președintelui de a asimila corupția în timp de război cu trădarea va da mai multă putere serviciului de securitate al statului.

Cazurile de corupție, predate Serviciului de Securitate

Propunerea lui Volodimir Zelenski de a echivala corupția în timpul războiului cu trădarea a declanșat o reacție vehementă din partea oficialilor și a organismelor de supraveghere, care avertizează că acest plan ar putea împiedica principalele forțe anticorupție din Ucraina. Doi oficiali de rang înalt care au urmărit propunerea, cărora li s-a acordat anonimatul pentru a vorbi deschis, spun că există îngrijorări tot mai mari în rândul agențiilor anticorupție din Ucraina, care se tem că planul lui Zelenski ar scoate cazurile cheie de corupție de sub supravegherea lor și le-ar preda Serviciului ucrainean de securitate (SBU), care se subordonează comandamentului președintelui.

ADVERTISEMENT

SBU ar putea, potential, avea puterea de a îngropa cazurile de corupție care implică înalți funcționari. Oficialii spun că această mișcare ar putea amenința infrastructura anticorupție a Ucrainei, iar organismele de supraveghere anticorupție trag un semnal de alarmă. Prin asimilarea corupției cu trădarea, biroul lui Zelenski manipulează dorința publicului de a se face dreptate, a declarat Vitali Șabunin, director al Centrului de acțiune anticorupție (Antac), o organizație neguvernamentală ucraineană care monitorizează acest flagel, scrie Politico.

Protejarea înalților funcționari

În realitate, a adăugat Șabunin, biroul lui Zelenski urmărește alte obiective: protejarea înalților funcționari de acuzațiile de corupție și obținerea de instrumente pentru distrugerea opozanților.„SBU va investiga aceleași cazuri ca și NABU (Biroul Național Anticorupție al Ucrainei), ceea ce înseamnă că dovezile în cazurile care sunt ‘sensibile’ pentru biroul președintelui vor fi distruse. După ce dosarul lui Oleg Tatarov (adjunctul șefului biroului prezidențial) a fost transferat de la NABU la SBU, a fost îngropat acolo. Acum, biroul lui Zelenski vrea să pună în practică acest lucru”, a avertizat Șabunin.

ADVERTISEMENT

În timp ce jurnaliștii și organismele anticorupție încep să descopere mai multe presupuse scheme de corupție în primele luni ale invaziei ordonate de președintelui rus Vladimir Putin, care a început în februarie 2022, Zelenski consideră că aceste zile au fost atât de grele încât cei responsabili ar trebui să primească un răgaz.

„Februarie și martie 2022 au fost o luptă pentru existența Ucrainei. Dacă văd cazuri de corupție din acea perioadă, am să cer dovezi solide. Dacă există (dovezi), cei vinovați trebuie să fie pedepsiți de instanță și nu de opinia publică”, a declarat Zelenski într-un interviu televizat. „În ceea ce privește ideea mea de a echivala corupția cu trădarea de stat în timp de război, cred că acesta va fi un instrument foarte serios pentru a-i face să nu se mai gândească la ea (la corupție)”.

ADVERTISEMENT

SBU, controlat de biroul președintelui

În practică, acest lucru va însemna prăbușirea sistemului anticorupție, a afirmat Antac într-un comunicat. „Potrivit unor surse de la Centrul anticorupție, proiectul de lege va da dreptul SBU de a investiga cazurile majore de corupție, un serviciu de securitate controlat de biroul președintelui”, a declarat Antac.

Actuali și foști oficiali de rang înalt ai SBU au fost desemnați de presa ucraineană ca fiind apropiați de biroul șefului statului – o acuzație care a fost respinsă de mâna dreaptă a lui Zelenski, Andrii Yermak (șef al biroului prezidențial și consilier cheie al liderului de la Kiev), ca fiind o „teorie a conspirației”.

ADVERTISEMENT

Voldimir Zelenski a acționat pentru a demara procesul de modificare a legii după ce săptămâna trecută a fost descoperit un alt caz de corupție din timpul războiului, în care doi înalți oficiali ucraineni au fost numiți suspecți într-o schemă de deturnare de fonduri care implica furnizarea de ajutor umanitar.

Zelenski: În timp de război, măsura va fi utilă

„Nu știu dacă parlamentarii ucraineni vor susține ideea mea, dar cu siguranță o voi propune. Trebuie să implementăm schimbări sistemice. Acesta este modul de a lupta împotriva corupției”, a declarat Zelenski. El a adăugat că biroul său va înainta proiectul de lege parlamentului ucrainean în termen de o săptămână.

„Mi-am stabilit o sarcină, iar legislatorilor ucraineni le vor fi prezentate propunerile mele de a asimila corupția cu înalta trădare în timp de război”, a declarat Zelenski duminică seara. „Înțeleg că o astfel de armă nu poate funcționa permanent în societate, dar în timp de război cred că va fi utilă”, a adăugat șeful statului.

Corupția: Ucraina, pe ultimele locuri în indicele Transparency International

Scandalurile de corupție din cadrul administrației lui Zelenski sunt un subiect sensibil pentru Kiev în discuțiile cu Bruxelles-ul și cu Washington, în condițiile în care Ucraina se grăbește să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Ucraina se află pe locul 116 din 180 de țări în cel mai recent Indice de percepție a corupției realizat de grupul Transparency International, ultima țară clasată fiind considerată cea mai coruptă.

Termenul limită pentru progresul în șapte domenii de reforme al Ucrainei (țară care a dobândit statutul de candidat la UE) pentru aderarea la blocul comunitar se apropie în octombrie, iar Kievul, până în prezent, a îndeplinit doar două etape, a declarat vicepremierul ucrainean pentru integrare europeană și euroatlantică, Olha Ștefanișina, în timpul unei conferințe la Kiev, la începutul acestei luni. Cu toate acestea, a spus Ștefanișina, partenerii Kievului au recunoscut progresele enorme făcute de Ucraina în timpul războiului și ea încă speră că negocierile de aderare vor începe în decembrie.

Sondaj: Zelenski, responsabil de corupția persistentă

Deși Zelenski nu a fost implicat personal în scandaluri, aproximativ 77% dintre ucraineni consideră că el este responsabil pentru corupția persistentă din cadrul guvernului și al administrațiilor militare locale, potrivit unui sondaj realizat de think-tank-ul Ilko Kucheriv Democratic Initiatives Foundation, publicat la începutul lunii august.

Aliații lui Zelenski au ripostat la orice sugestie că el ar fi responsabil, în contextul scandalurilor repetate care au zguduit guvernul în 2023 în domeniul ajutorului umanitar, al recrutării și al achizițiilor militare. Și ei susțin decizia președintelui de a echivala corupția din timpul războiului cu trădarea. Mihailo Podoliak, consilier al șefului biroului lui Zelenski, a declarant că inițiativele președintelui vor consolida infrastructura anticorupție și eficiența acesteia.

„Președintele lansează această dezbatere pentru a înscrie clar în conștiința maselor un semn de egalitate între corupție și trădare în timp de război. Majorarea pedepselor pentru infracțiunile de corupție și eliminarea posibilității de eliberare pe cauțiune pentru cei acuzați de corupție este o demonstrație a seriozității intențiilor sale”, a declarat Podoliak.

Relațiile dintre Ucraina și Uniunea Europeană

1991- Independența Ucrainei și prăbușirea Uniunii Sovietice
Iunie 1994- Semnarea unui Acord de parteneriat și cooperare între UE și Ucraina, care a intrat în vigoare în martie 1998
2004- Ucraina devine un partener prioritar în cadrul politicii europene de vecinătate
2009- Lansarea Inițiativei Parteneriatului estic
2013- Președintele Ianukovici refuză să semneze un acord de asociere și un acord de liber schimb aprofundat și cuprinzător cu UE – începe Euromaidanul
2014- „Revoluția demnității” sau Euromaidan la Kiev, anexarea Crimeei de către Rusia și secesiunea republicilor pro-ruse din Donbass.
2019- Parlamentul ucrainean statutează în Constituție obiectivul „aderării depline a Ucrainei la UE și la NATO”.
28 februarie 2022- La cinci zile după invazia rusă, Ucraina depune oficial cererea de aderare.
17 iunie 2022- Aviz favorabil din partea Comisiei Europene, care emite recomandări.
23 iunie 2022- Consiliul European acordă Ucrainei statutul de țară candidată.

 

ADVERTISEMENT
Tags: