News

Varianta Omicron, identificată pe probe din octombrie. Nu în Africa de Sud, ci în Nigeria

Nigeria a anunțat că a confirmat primele cazuri ale variatei Omicron încă din Octombrie, după o vizită a unor pasageri ai curselor aeriene. Cu mult mai devreme decât s-a descoperit în Africa de Sud.
01.12.2021 | 19:56
Varianta Omicron identificata pe probe din octombrie Nu in Africa de Sud ci in Nigeria
ADVERTISEMENT

Nigeria este o țară din Africa, la nord de Ecuator, care a confirmat oficial miercuri că a identificat primele sale cazuri de Omicron cu ajutorul unor probe prelevate de la câțiva călători.

Varianta Omicron, identificată pe probe încă din octombrie

Centrul Nigerian de Control al Bolilor (NCDC) a precizat că au fost identificate primele cazuri de Omicron în rândul a „trei persoane cu un istoric de călătorii în Africa de Sud”.

ADVERTISEMENT

Tot NCDC a anunțat că Omicron a fost identificat după prelevarea unor probe în octombrie.

Doar că declarația inițială a fost modificată și nu a menționat că această probă a fost prelevată acum două luni.

 „Secvenţierea retrospectivă a cazurilor confirmate anterior în rândul călătorilor care au venit în Nigeria a identificat, de asemenea, varianta Omicron în proba colectată în octombrie 2021”, a precizat NCDC într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

De asemenea, purtătorul de cuvânt al instituției a declarat că în probă nu se afla varianta Omicron, ci varianta Delta.

Omicron a apărut pentru prima dată în Nigeria

Prin urmare, se susține că varianta Omicron ar fi apărut pentru prima dată în Nigeria și mai apoi la câteva săptămâni în Africa de Sud, scrie Reuters.

ADVERTISEMENT

„Având în vedere probabilitatea foarte mare de creștere a transmisibilității variantei Omicron, este imperativ să se pună în aplicare măsuri pentru a limita transmiterea în comunitate”, a declarat NCDC.

Instituția de control al bolilor din Nigeria nu a oferit și alte date despre respectivii călători.

ADVERTISEMENT

Omicron s-a răspândit înainte de a fi descoperită în Africa de Sud

De asemenea, datele din alte state arată că varinata Omicron era deja în plină răspândire înainte de a fi descoperită oficial în Africa de Sud, astfel că, este în continuare detectată în cât mai multe țări din jurul lumii.

Numeroase țări au aplicat restricții de călătorie în sudul Africii, pe când Hong Kong și Canada le-au interzis accesul în Nigeria călătorilor nerezidenți.

Coreea de Sud a anunțat că a depistat varianta Omicron la persoane complet vaccinate care au venit săptămâna trecută din Nigeria.

Primul caz din Lumea Arabă

Recent Arabia Saudită a confirmat miercuri, 1 decembrie, primul său caz de infectare cu Omicron, considerat a fi pentru prima dată când aceasta se manifestă în lumea arabă, conform DPA.

Cazul a fost raportat la un cetățean al Arabiei Saudite care a revenit în țară după ce a călătorit în nordul Africii, a informat chiar agenția de presă SPA, a statului din Orientul Mijlociu.

Cu toate acestea, nu s-a precizat și numele țării din care s-ar fi întors bărbatul saudit.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a catalogat drept ”îngrijorătoare” această variantă Omicron, care a fost descoperită oficial în Africa de Sud.

În continuare este o nevoie mare de cercetări pentru a afla cât de transmisibilă și letală este noua variantă Omicron și dacă aceasta este rezistentă la vaccinurile anti-COVID-19, iar pentru astfel de studii vor fi necesare săptămâni întregi de cercetare.

ADVERTISEMENT
Tags: