News

Două doze de Pfizer, ineficiente împotriva variantei Omicron. Ce se întâmplă în cazul dozei booster

Un studiu efectuat în Israel arată faptul că vaccinarea cu două doze este ineficientă în cazul variantei Omicron a SARS-CoV-2, însă doza booster asigură un oarecare grad de protecție.
12.12.2021 | 13:45
Doua doze de Pfizer ineficiente impotriva variantei Omicron Ce se intampla in cazul dozei booster
ADVERTISEMENT

Varianta Omicron poate infecta persoanele vaccinate cu două doze de ser produs de Pfizer/BioNTech, se spune în concluziile unui studiu realizat de cercetători din Israel.

Pe de altă parte, în cazul persoanelor vaccinate cu a treia doză, doza booster, există un nivel de protecție, însă este mai mic de patru ori față de protecția oferită împotriva variantei Delta, informează Reuters, preluată de Ziare.com.

ADVERTISEMENT

Astfel, a treia doză ar fi esențială pentru combaterea în continuare a pandemiei, în condițiile în care numărul de cazuri de infectare cu varianta Omicron este în creștere.

Tulpina Omicron, mai puternică decât două doze de vaccin

Studiul a fost realizat în comune de către Sheba Medical Center şi Laboratorul Central de Virusologie din cadrul Ministerului Sănătăţii din Israel.

ADVERTISEMENT

Au fost comparate probe de sânge prelevate de la un grup de 20 de persoane care au fost vaccinate cu două doze în urmă cu 5-6 luni cu probele de la 20 de persoane cărora li s-a administrat doza booster în urmă cu o lună.

Oamenii care au primit a doua doză de vaccin în urmă cu 5-6 luni nu au nicio capacitate de neutralizare împotriva Omicron. Deşi ei au o anumită capacitate de neutralizare împotriva variantei Delta”, a spus Gili Regev-Yochay, directoarea secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Sheba Medical Center.

ADVERTISEMENT

Doza booster asigură o protecție mai redusă

În schimb, o a treia doză ajută organismul uman să evite infectarea cu varianta Omicron, chiar dacă protecția nu este la același nivel cu cea îmmpotriva variantei Delta, apărute în India.

Vestea cea bună este că doza ‘booster’ creşte această protecţie împotriva Omicron de câteva sute de ori. Este vorba despre o protecţie importantă furnizată de doza ‘booster’. Ea este totuşi mai mică decât capacitatea de neutralizare împotriva variantei Delta, de aproximativ patru ori mai mică”, a precizat experta israeliană.

ADVERTISEMENT

Studiul realizat în Israel, care a fost realizat în condiții reale, cu un virus real, vine să confirme rezultatele unei cercetări realizate în Africa de Sud, potrivit căreia varianta Omicron poate evita parțial protecția furnizată de două doze de vaccin anti-Covid.

Și companiile Pfizer şi BioNTech au realizat recent un studiu cu același obiectiv, însă în cercetare a fost utilizat un pseudovirus, modificat prin inginerie genetică astfel încât să conțină principalele mutații care se regăsesc la Omicron.

Cercetătorii Pfizer/ BioNTech au concluzionat că apariția variantei Omicron face necesară administrarea celei de-a treia doze, iar șeful BioNTech, Ugur Șahin, a afirmat că ar trebuie schimbată definiția persoanei complet vaccinată, astfel încât să se refere doar la persoanele care au făcut și doza booster.

ADVERTISEMENT