News

OMS a declarat că noua tulpină sud-africană se va numi Omicron: ”Dovezile preliminare sugerează un risc crescut de reinfectare”

OMS a catalogat noua tulpină descoperită în Africa de Sud ca fiind o "variantă îngrijorătoare" a SARS-CoV-2, precizând că există un risc ridicat de reinfectare. Această nouă tulpină va purta denumirea de omicron.
26.11.2021 | 22:11
OMS a declarat ca noua tulpina sudafricana se va numi Omicron Dovezile preliminare sugereaza un risc crescut de reinfectare
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a catalogat vineri versiunea B.1.1.529 descoperită în Africa de Sud ca fiind o ”variantă îngrijorătoare” a SARS-CoV-2. Precizând că se poate răspândi mai rapid decât alte versiuni, potrivit Reuters.

Omicron, a cincea variantă COVID care poartă o denumire

Rezultatele preliminare au indicat că este vorba de un risc mai mare de reinfectare cu COVID și că a existat o „schimbare dăunătoare în epidemiologia COVID-19”, au declarat într-un comunicat reprezentanții OMS. Aceștia au luat parte la o ședință privată în care nu au avut acces alți membri din afara conducerii organizației.

ADVERTISEMENT

Omicron reprezintă cea de-a cincea variantă care primește o astfel de denumire. Actualele teste PCR detectează în mod constant cu precizie această variantă, a mai spus OMS.

„Această variantă a fost detectată la rate mai rapide decât creșterile anterioare ale infecției, ceea ce sugerează că această variantă ar putea avea un avantaj de creștere”, a afirmat OMS.

ADVERTISEMENT

OMS: „Această variantă are un număr mare de mutații”

În Africa de Sud, în ultimele săptămâni, rata de infectare a crescut vertiginos, ceea ce a coincis cu depistarea acestei variante sud-africane denumite acum omicron, a anunțat OMS.

„Această variantă are un număr mare de mutații, dintre care unele sunt îngrijorătoare. Dovezile preliminare sugerează un risc crescut de reinfectare cu această variantă, în comparație cu alte (variante îngrijorătoare)”, se arată în comunicat.

ADVERTISEMENT

Mai devreme, OMS a atenționat statele să nu aplice în mod pripit măsuri restrictive de călătorie din cauza variantei COVID-19, afirmând că țările ar trebui să aibă o „abordare științifică și bazată pe riscuri”.

La nivel mondial, autoritățile au acționat cu teamă în fața noii variante descoperite în Africa de Sud, inclusiv UE și Marea Britanie, care au întărit controalele la frontiere, pe măsură ce oamenii de știință căutau să afle dacă această mutație rezistă la vaccin.

ADVERTISEMENT

„În acest moment, se recomandă să nu se pună în aplicare măsuri de călătorie. OMS recomandă ca țările să continue să aplice o abordare bazată pe riscuri și științifică atunci când implementează măsuri de călătorie”, a afirmat Christian Lindmeier, purtătorul de cuvânt al organizației, în cadrul unui briefing al ONU la Geneva.

Va dura mai multe săptămâni pentru a stabili gradul de transmitere a variantei și gradul de eficiență al vaccinurilor și al terapiei contra acesteia, a precizat el, subliniind că până acum au fost semnalate 100 de secvențe ale acestei variante.

Lumea ar trebui să folosească în continuare masca de protecție de fiecare dată când acest lucru este necesar, trebuie să evite aglomerările, să aerisească încăperile și să se îngrijească de igiena mâinilor, a mai spus Lindmeier.

Directorul de urgență al OMS a salutat medicii din Africa de Sud care au detectat la timp noua tulpină

Mike Ryan, directorul de urgență al OMS, a salutat instituțiile de sănătate publică din Africa de Sud deoarece au detectat la timp această nouă variantă.

Însă acesta a atras atenția asupra faptului că, deși în unele țări au fost create anumite sisteme în acest sens, situația din alte părți este adeseori incertă.

„Așa că este foarte important să nu existe reacții pripite aici. Mai ales în ceea ce privește Africa de Sud. Pentru că am văzut în trecut că, în momentul în care se menționează orice fel de variație, toată lumea închide granițele și restricționează călătoriile”, a menționat Ryan.

ADVERTISEMENT