News

Infecția cu Omicron, risc de spitalizare cu până la 70% mai mic decât Delta. Studiu

Conform unui nou studiu, realizat de această dată în Marea Britanie, pacienții infectați cu varianta Omicron au un risc cu până la 70% mai mic de a fi spitalizați în comparație cu mutația Delta.
24.12.2021 | 15:14
Infectia cu Omicron risc de spitalizare cu pana la 70 mai mic decat Delta Studiu
ADVERTISEMENT

La două zile după ce oamenii de știință din Africa de Sud anunțau că tulpina Omicron ar avea riscuri mai mici de spitalizare în comparație cu alte mutații Covid-19, un studiu din Marea Britanie vine și confirmă aceste date.

Studiu. Riscul de spitalizare cu infecția Omicron este de până la 70% mai mic decât în cazul Delta

Potrivit agenției britanice (UKHSA), pacienții infectați cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 au un risc semnificativ mai mic, de până la 70%, de a fi spitalizați în comparație cu varianta Delta, scrie BBC.

ADVERTISEMENT

În același timp, britanicii fac un apel la precauție în legătură cu această cercetare, și asta din cauza numărului redus de pacienți internați cu Omicron.

Analiza în acest sens este ”foarte incertă din cauza numărului redus de pacienți afectați de Omicron în prezent în spital, a incapacității de a măsura eficient toate infecțiile anterioare și a răspândirii limitate a Omicron în rândul celor mai vechi grupuri”, a spus agenția într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Această cercetare se bazează pe toate cazurile de Omicron și Delta din Marea Britanie înregistrare de la începutul lunii noiembrie, inclusiv la 132 de persoane internate în spital cu varianta nouă.

Raportul studiului din Marea Britanie a scos în evidență două lucruri extrem de importante:

  • Infectarea cu varianta Omicron scade cu 31% până la 45% probabilitatea de a ajunge la urgență cu forme grave
  • Infectarea cu Omicron scade cu 50% până la 70% riscul de spitalizare în comparație cu tulpina Delta
ADVERTISEMENT

În ceea ce privește vaccinarea, această cercetare arată că imunizarea cu un ”booster” îmbunătăţeşte protecţia asigurată de vaccinuri, însă aceasta dispare rapid şi prezintă o scădere cuprinsă între 15 şi 25% la aproximativ 10 săptămâni după administrarea dozei a 3-a.

Sajid Javid, ministrul Sănătății din Regat, salută aceste date ”promiţătoare”, însă subliniază că este ”prea devreme” să se stabilească următoarele etape şi îi îndeamnă pe britanici la prudenţă în timpul sărbătorilor de la sfârşitul anului.

ADVERTISEMENT

Omicron, un virus mai ”blând”, dar mai contagios. Care e temerea specialiștilor

În ciuda faptului că datele preliminare indică faptul că Omicron ar fi un virus mai blând, rata sa de răspândire mult mai mare ar putea pune presiune pe spitale.

Deocamdată există o incertitudine cu privire la ce se va întâmpla atunci când Omicron va afecta persoanele vârstnice, deoarece majoritatea celor infectați și spitalizați până în prezent sun din categoria sub 40 de ani.

ADVERTISEMENT