News

OMS a publicat o nouă listă: “În caz de atac nuclear, pregătiți aceste medicamente”

Lista medicamentelor care ar trebui utilizate în cazul expunerii la radiaţii a fost actualizată după 16 ani, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii
27.01.2023 | 18:51
OMS a publicat o noua lista In caz de atac nuclear pregatiti aceste medicamente
OMS ne cere să fim pregătiţi de un atac nuclear Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat vineri o listă actualizată a medicamentelor pe care oamenii ar trebui să le aibă la îndemână în caz de pericol nuclear și expunere la radiații.

Iodul stabil şi albastrul de Berlin, pe lista nouă de la OMS

Rezervele ar trebui să includă atât medicamente care previn sau reduc expunerea la radiații, cât şi medicamente care ameliorează problemele de sănătate după ce o persoană a fost deja expusă la radiații.

ADVERTISEMENT

“În situațiile de urgență cauzate de radiații, oamenii pot fi expuși la radiații în doze care variază de la cantităţi neglijabile până la valori care pun viața în pericol. Guvernele trebuie să le ofere tratament de urgență celor care au nevoie de el”, a declarat dr. Maria Neira, director general adjunct interimar al OMS.

“Este crucial ca guvernele să fie pregătite să protejeze sănătatea populației și să răspundă imediat în situații de urgență. Aceasta include stocarea de medicamente care salvează vieți care vor reduce riscurile și vor trata efectele radiațiilor”, a adăugat Neira. Această listă publicată vineri 27 ianuarie înlocuiește raportul OMS din 2007 privind dezvoltarea stocurilor naționale de urgență în caz de radiații și conține informații actualizate bazate pe cercetările din ultimul deceniu.

ADVERTISEMENT

Lista include medicamente care pot preveni sau reduce aportul de radionuclizi ( nuclid instabil care se descompune emițând energie sub formă de radiație) sau pot crește capacitatea de eliminare a radionuclizilor din corpul uman. De asemenea, analizează principalele elemente necesare dezvoltării, menținerii și gestionării unui stoc național de provizii medicale specifice care vor fi necesare în cazul unui atac nuclear.

Medicamentele tipice care ar trebui utilizate în cazuri de expunere la radiații radioactive sunt:

  • iod stabil, care este administrat pentru a preveni sau reduce expunerea tiroidei la iod radioactiv
  • albastru de Berlin pentru a elimina cesiul radioactiv din organism
  • zinc sau dietilentriamină penta-acetat de calciu (DTPA) utilizat pentru tratarea contaminării interne cu radionuclizi transuranici
  • citokine care obișnuiesc să amelioreze măduva osoasă afectată în cazul sindromului acut de radiații (ARS)
  • alte medicamente utilizate pentru tratarea vărsăturilor, diareei și infecțiilor.
ADVERTISEMENT

“Această listă actualizată de medicamente esențiale va fi un instrument cheie pentru pregătirea partenerilor noștri în a identifica, procura, stoca și livra medicamente eficiente în timp util celor aflați în pericol sau într-o astfel de situaţie”, spune dr. Mike Ryan, director executiv al Programului OMS pentru urgenţe medicale.