News

Trei mari laboratoare nucleare din SUA, atacate de hackerii ruși de la Cold River

Cold River, o grupare de hackeri ruși, a atacat trei laboratoare nucleare din SUA . Evenimentul, unul extrem de grav, a avut loc în perioada în care Putin amenința cu arme nucleare
06.01.2023 | 21:25
Trei mari laboratoare nucleare din SUA atacate de hackerii rusi de la Cold River
Cold River, o grupare de hackeri ruși, a atacat trei mari laboratoare nucleare din SUA. Sursa foto: rainews.it / Wikipedia.org / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În august și septembrie 2022, într-o perioadă în care raporta eșec după eșec pe frontul din Ucraina, Vladimir Putin a dat de înțeles că Rusia ar putea să folosească arme nucleare pentru a-și apăra teritoriul.

Cold River, o grupare de hackeri ruși, a atacat trei mari laboratoare nucleare din SUA

Coincidență sau nu, în aceeași perioadă de timp, trei mari laboratoare de cercetare nucleară din SUA erau atacate de hackerii ruși de la Cold River.

ADVERTISEMENT

Acest eveniment grav a fost dezvăluit în prezent de Reuters. Jurnaliștii agenției au realizat o investigație complexă folosind surse disponibile pe internet și opiniile exprimate de cinci experți în securitate cibernetică.

În perioada august – septembrie 2022, când Kremlinul flutura amenințările nucleare, Cold River ataca Laboratoarele Naționale Brookhaven (BNL), Argonne (ANL) și Lawrence Livermore (LLNL).

ADVERTISEMENT

Înregistrările de pe internet care au indicat faptul că hackerii au creat pagini de conectare false pentru fiecare instituție și au trimis e-mailuri oamenilor de știință nucleari în încercarea de a-i determina să-și dezvăluie parolele.

Sursa citată nu a aflat încă de ce au fost țintite laboratoarele sau dacă orice tentativă de acces la informații-cheie a avut succes.

ADVERTISEMENT

Chestionat în legătură cu acest subiect delicat, un purtător de cuvânt al BNL a refuzat să comenteze. LLNL nu a răspuns la o solicitare de comentarii. De asemenea, un purtător de cuvânt al ANL a adresat întrebări Departamentului de Energie al SUA, însă instituția a refuzat să comenteze.

Hackerii de la Cold River și-au intensificat atacurile împotriva aliaților Ucrainei

Despre hackerii de la Cold River se spune că sunt extrem de apropiați de regimul de la Kremlin. Acest lucru este dovedit de faptul că gruparea și-a intensificat campania de hacking împotriva aliaților Kievului de la invadarea Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Atacul care a vizat laboratoarele americane a avut loc în momentul în care experții ONU au intrat pe teritoriul ucrainean controlat de ruși pentru a inspecta cea mai mare centrală atomică din Europa, cea de la Zaporojie.

În luna mai, Cold River a pătruns în e-mailuri aparținând fostului șef al serviciului de spionaj MI6 din Marea Britanie.

Pirații cibernetici de la Cold River s-au remarcat pentru prima dată la nivel mondial în 2016, când au atacat Foreign Office (Ministerul de Externe) din Marea Britanie.

Acesta este unul dintre cele mai importante grupuri de hacking de care nu ați auzit niciodată”, a afirmat Adam Meyer, vicepreședinte senior pentru informații la firma americană de securitate cibernetică CrowdStrike. ”Ei sunt implicați în sprijinirea directă a operațiunilor de informare ale Kremlinului”.

Până în acest moment, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), agenția de securitate internă care desfășoară și campanii de spionaj pentru Moscova și ambasada Rusiei la Washington, nu au răspuns solicitărilor de comentarii trimise prin e-mail de Reuters.

ADVERTISEMENT
Tags: