News

OMS, avertisment alarmant pentru europeni: „Covid a ajuns a 5-a cauză de deces pe continent”

15.10.2020 | 16:39
OMS avertisment alarmant pentru europeni Covid a ajuns a 5a cauza de deces pe continent
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății anunță că noul coronavirus este în Europa a 5-a cauză de deces în rândul oamenilor, după mai multe săptămâni în care guvernele din UE au renunțat la restricții.

„Evoluția pandemiei este foarte îngrijorătoare în Europa”, anunță oficialii OMS, în condițiile în care situația e aproape scăpată de sub control.

ADVERTISEMENT

Europa riscă să ajungă la o carantină generală dacă autoritățile nu vor lua măsuri concrete în perioada imediat următoare pentru a stăvili pandemia.

Pandemia poate fi scăpată de sub control în Europa, conform OMS

Numărul de cazuri zilnice creşte, spitalizările, de asemenea. COVID-19 este de acum cea de-a cincea cauză de deces, iar pragul de 1.000 de decese zilnice a fost atins”, a anunțat directorul biroului regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, în cadrul unei conferințe.

ADVERTISEMENT

Dacă înregistrăm de două până la de trei ori mai multe cazuri zilnice în comparaţie cu vârful lui aprilie, observăm totuşi de cinci ori mai puţine decese”, a adăugat expertul OMS.

Tinerii sunt, în ultima perioadă, cei care se îmbolnăvesc cu Covid-19 mai mult decât persoanele în vârstă, lucru remarcat de specialiștii OMS.

ADVERTISEMENT

„Sunt răspunsuri adecvate şi necesare în contextul informaţiilor pe care le deţinem: transmiterea şi sursele de contaminare se produc în locuinţe şi locurile publice interioare şi la persoanele care nu respectă corespunzător măsurile de autoprotecţie”, a adăugat Kluge.

Europa riscă să se întoarcă la o carantină generală, însă acest lucru nu este dorit de nimeni, pentru că nu este un model sustenabil pe termen lung.

ADVERTISEMENT

Situaţia nu ar fi sustenabilă. Nu putem avea pe termen nedeterminat o izolare ca cea din martie, care a fost o încetare a activităţii. Presiunea şi pagubele colaterale asupra oamenilor ar fi prea ridicate”, a încheiat reprezentantul OMS.

Așadar, Europa trebuie să se aștepte la o iarnă grea, poate mai grea decât cea trecută, în care sistemul medical va duce o luptă contracronometru cu Covid-19.

ADVERTISEMENT